Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Serdar Kılıçcı

http://blog.milliyet.com.tr/tv

03 Temmuz '17

     
    Kategori
    Teknoloji
     

    Tv Yayını Nasıl çalışır?

    Tv Yayını Nasıl çalışır?
     

    Tv


    Sesi, atmosfer içinden, Hertz dalgaları aracıyla çok uzaklara ulaştırılan alet. Televizyona ses dalgalarını elektrik dalgaları haline çevirir; ya da elektrik dalgalarını atmosferden derleyerek ses dalgaları haline koyar. Bu bakımdan, a:) verici televizyon, b:) alıcı televizyon olmak üzere iki çeşit makineden meydana gelmiştir.

    Televizyon vericilerinde sönümsüz yüksek frekanslı titreşimli akımlar kullanılır. Ses ve söz titreşimlerinin genlik ve frekansları çok karışık bir şekilde değiştiğinden bunları kesikli elektromagnetik dalgalarla iletmek mümkün değildir. Televizyon yayımlarında kullanılan sönümsüz yüksek frekanslı titreşimli akımların verdiği elektromagnetik dalgalar ses titreşimleri için taşıyıcı dalga vazifesini görürler. Bu taşıyıcı dalga, verici televizyon istasyonunda mikrofon vasıtasıyla değişime uğrar. Bunun için önemsiz titreşimli akım devresine eden bir mikrofon karşısında ses meydana gelir. Ses titreşimlerine uyarak değişen mikrofon akımı, sönümsüz yüksek frekanslı titreşimli akımın sabitgenliğini değiştirir.

    Televizyon alıcıma antenine gelmiş olan değişime uğramış elektromagnetik dalgalar, alicinin devresinde yüksek frekanslı titreşimli akım meydana getirir. Bu akım dedektör aracıyla bir yönlü akım haline geçer. Yayımlanan ses titreşimlerine göre değişen bu akım, kulaklığın levhasını titreştirir. Bu titreşimlerin genlikleri televizyon alıcısının kulağımdan akım genel olarak çok zayıf olduğundan, bu akımı şiddetlendirmek için kulaklık yerine televizyon alıcılarında hoparlör kullanılır. Bugünkü televizyon alıcıları, televizyon yayınlarını yapan istasyonların dinlenmesi için gerekli bütün elemaları oldukça küçük bir hacim içinde toplamışlardır.

    Sıkılmadan okuyan milliyet okurlarına sevgilerimle.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 322
    Kayıt tarihi
    : 03.07.17
     
     

    Merhabalar, Daha önce Show Türk, Çorum Tv gibi televizyon kanallarında çalışmış birisi olarak, Tv..