Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '13

 
Kategori
İnternet
 

Twitter'den neler talep ettik?

Twitter'den neler talep ettik?
 

Hani ‘Baş Belası’ bir sosyal medya vardı ya, bu medya’dan iktidar ne istemiş?

Biliyorsunuz, bu sosyal medya, özellikle dünya çapındaki protestolarda oynadığı aktif rolün ardından hükümetlerin de radarına takılan bir kuruluş.

Neden mi bahsediyorum?

Tabi ki sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan

Twitter düzenli olarak yayınladığı altı aylık şeffaflık raporunda hükümetlerin kendisinden neler talep ettiğini açıkladı.

Milyonlarca kullanıcıya sahip sosyal ağlarda dolaşan kişisel verilerin büyüklüğü, istihbarat ağlarını kuvvetlendirmek isteyen devletlerin de oldukça ilgisini çekiyor ister istemez.

Hatta bu doğrultuda Eski CİA ajanı Edward Snowden tarafından öne sürülen bir iddiaya göre, Amerikan istihbaratı tarafından kullanılan bu program elektronik postaların yanı sıra internet işletmeci şirketlerinden izin bile almasına gerek kalmadan bilgi bankalarını tarayabiliyor, özel kimlik bilgileri toplayabiliyor.

2013 yılının Ocak ve Haziran aylarını kapsayan raporda, dünyadaki farklı hükümetlerden toplam 1.157 adet bilgi talebi gelmiş.

2012'nin ikinci yarısında gelen 849 adet talebe oranla ciddi bir artış yaşandığını gözleniyor. Bu artışta son dönemlerde dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleştirilen protestoların etkisinin büyüklüğü de yadsınamaz bir gerçek.

Gelelim Türkiye’den iletilen taleplere:

Twitter kullanım oranlarının yüksek olduğundan mı bilinmez, sosyal paylaşım sitesine en fazla talebin geldiği hükümetin 902 ile ABD 'nin olduğu belirtiliyor. Bu rakam, Japonya'da 87, İngiltere'de 26 iken Türkiye'de ise 10'un altında olduğu raporda sunulan bilgilerden.

Şirketin paylaştığı şeffaflık raporundaki bir diğer ilginç ayrıntı ise, Twitter'ın Türkiye'den gelen taleplerin hiçbirine olumlu yanıt vermediği gerçeği.

Kaldı ki, geçtiğimiz günlerde kendi hesabından bir açıklama yapan Twitter CEO'su Dick Costolo da konu hakkında sorulan bir soruya cevap olarak Türk hükümeti ile herhangi bir işbirliği içerisinde olmadığını ifade etmişti.

Bu doğrultuda ABD'nin taleplerinin ise yüzde 67'sine olumlu yanıt verildiği söyleniyor.

Raporda sunulan verilere göre, hükümetlerin Twitter'dan talep ettiği maddelerin başında 'içerik kaldırma' ile ilgili olanların yer aldığına şahit oluyoruz.

Türkiye, 17 kez içerik kaldırma talebinde bulunan Rusya Federasyonu ile 10 kez aynı gerekçeyle Twitter'a başvuran Brezilya'nın ardından 7 taleple üçüncü sırada yer alıyor.

Bunlardan 3 tanesi mahkeme kararları sonucu ortaya çıkan kaldırma talepleriyken, diğer 4 talep polis ya da diğer devlet kurumlarından alınmış.

Böylesine büyük(!) bir ‘Baş Belası’ndan istenenlerin azlığı karşısında siz de şok oldunuz değil mi?

Hem ‘Baş Belası’ hem de faydası çok!..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..