Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Twitter deprem merkezine ne kadar uzaklıkta?

Twitter deprem merkezine ne kadar uzaklıkta?
 

Dün gece saat 23.15’te Kütahya Simav’da deprem olduğu sırada arkadaşlarımla birlikte yemek sonrası sohbet halindeydik. O sıra en yakınımda duran kişinin telefonu çaldı ve aramızda olması gereken bir başka arkadaşımız bize depremin haberini verdi. Çok ilginçtir masada oturan yaklaşık on kişilik grubumuzdakilerin hiçbiri depremi hissetmemişti.

Aklıma ilk gelen şey telefonumdan twitter’a bakmak oldu.

İnanılmaz bir tweet akışı vardı ve takibimdeki birçok kişi peş peşe deprem haberini veriyordu. Öyle ki Hülya Avşar’ın kızı Zehra ile aralarında geçen espri dolu küçük diyalogu bile okuma şansımız olmuştu.

Kısa bir süre sonra ismini hatırlamadığım bir kişi Earthquakes Tsunamis isimli twitter hesabını retweet etti ve bu sayfanın eklediği linkte depremin tam merkezi, şiddeti ve derinliği gibi bilgiler bulunuyordu.

http://geofon.gfz-potsdam.de/eqinfo/event.php?id=gfz2011jtrn

Yani, depremden en fazla on dakika sonra bütün bilgilere ulaşmış ve daha henüz televizyonlardaki haber bültenlerinden çok öncesinde bilgilenmiştik.

Sıra depremin yıkıcı ve öldürücü etkilerini öğrenmeye gelmişti ki çok çelişkili ifadelerle bu bilgiler de paylaşılmaya başlandı.

Milliyet Blog’dan arkadaşım aynı zamanda yeni deyimle tweettaşım olan Sema Çürük’ün eşinin Kütahya’da bulunduğu ve iyi olduğu bilgisiyle birlikte büyük bir hasar olmadığını da yine aynı kaynaktan öğrenmiş olduk.

Kuşkusuz bir süre sonra deprem deneyimleri aktarılmaya başladı…

Açıkçası bu etkin haberleşme ve bilgilenme deneyiminden hem çok etkilendiğimi hem de keyif aldığımı hemen söylemem gerekiyor. Twitter’ı son birkaç aydır etkin bir şekilde kullanıyorum. Özellikle spor karşılaşmaları sırasında pozisyonların interaktif tartışmasını çeşitli kişilerle yapıyorum. Örneğin eski hakemlerimizden Sn. Muhittin Boşat’ın kritik pozisyonlarda yaptığı yorumlar çok ilginç olabiliyor.

Yine tartışma programları sırasında moderatöre direkt olarak soru yöneltebilme ve onlardan gelen cevaplar belki de o an programın seyrini bile değiştirebiliyor.

Twitter’in bir başka özelliklerinden bir tanesi toplumsal olaylara katılım gösteren kişilerin oradan canlı olarak bilgi, fotoğraf ve görüntü aktarabilmesidir ki bu tam anlamıyla her bir kişiyi aynı zamanda muhabir, haberci ve yorumcu haline getiriyor. Televizyonların belli bir görüntü ve yorum çerçevesinden bizleri kurtarıyor. Bu aynı zamanda onlar üzerinde de bir baskı yaratıyor; çünkü eğer onlar haber vermez, göstermezse bir şekilde olay herkese görüntülü olarak ulaşıyor.

Gazetecilerden Serdar Akinan geçtiğimiz haftalarda Suriye’nin başkentinden kendi bilgisayarı aracılığıyla olayları canlı bağlantı ile aktardı, yorumladı.

Artık bambaşka bir iletişim şekline geçtiğimiz bir zamanın içindeyiz. 140 karakterin içine sığdırılan bu etkin haberleşme, paylaşım aracının etkin ve doğru kullanıldığında müthiş bir olay olduğunun farkına varmak gerekiyor.

Twitter aynı zamanda bir dezenformasyon aracı olarak da kullanılıyor ve yanlı bir bilgi inanılmaz bir hızla insanlara ulaştırılabiliyor. Bu nedenle her paylaşıma koşulsuz itibar etmemek belki bilgiyi aldıktan sonra onu çeşitli çapraz sorgulama araçlarıyla doğrulamaya çalışmak kullanım amacının sapmaması için çok kritik bir öneme sahiptir.

http://twitter.com/uzaygokerman

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..