Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

Twitterın hızı ve özgürlüğü

Twitterın hızı ve özgürlüğü
 

Twittere Özgürlük


Twitter, Sosyal medya’nın Facebook ile birlikte parlayan yıldızlarından biri olan Twitter, kullanıcılarına 140 karakterle sınırlı metin, video ve fotoğraf paylaşabilmesini sağlayan mikro blogdur. Kullanıcılar Twitter’ı akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar aracılığı ile internet olan herhangi bir yerden takip edebiliyor, paylaşımda bulunarak diğer insanlarla iletişime geçebiliyorlar. İletişim ve etkileşim hızının oldukça yüksek olduğu bu sosyal ağ bireysel kullanımın dışında birçok marka ve haber portalları tarafından da kullanılmaktadır.

Son günlerin popüler sosyal ağı Twitter’ın, Türkiye kullanım oranlarına bakıldığında bu popüleritesini her geçen gün biraz daha arttırdığına şahit oluyoruz. Özellikle son yaşanan Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak yoğun haber akşının paylaşıldığı platforma dönüşen mikro blog sitesi, Türkiye içerisinde rekorlara imza atarak birçok mecrayı geride bırakmayı başarmıştır. Ülkemizde kullanım oranları her geçen gün artan sosyal ağın yaklaşık 12 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunmaktadır. Türkiye’de Mayıs ayında ortalama günlük 7 milyon Ttweet gönderilirken,  31 Mayıs Cuma günü gezi parkı olaylarının başlaması ile birlikte bu oran bir anda 15 milyon civarına yükseldi.

Amerikalılar yaptıkları araştırmada twitter kullanıcılarını dört kategoriye ayırmışlar: 1-Pusudakiler: Az takipçisi olup az mesaj atan bu tipler gerektiğinde sıçrama yapmak üzere beklemedeler. 2-Otomatikler: Bir yayın ya da ürünün haberini otomatik olarak aktarmakla yetinenler. 3-Yüksek etki sahipleri: Sınırlı sayıda tweet attıkları halde çok kişi tarafından izlenenler; 4-Twitter yıldızları: Çok sayıda tweet atıp çok sayıda insan tarafından izlenenler. Bu son grubun içinde, örneğin Erol Köse, ciciş kardeşler, Hilal Cebeci, Gülben Ergen ve Ahmet Hakan gibileri sayılabilir. Ancak; toplumun önderleri sayılan Aydınlarımızın bir kısmı sosyal medyayı ve bu arada Twitter’i kullanmamakta, önemsememektedirler.  Ancak bizim gibi iletişim sorunlu, demokrasisi kırma, melez, gelişmemiş, ifade özgürlüğü kısıtlı olan ülkeler için  sosyal medya daha da fazla önemsenmeli.

Henüz devletin tam denetimi altına alınamamış olan bu sosyal medya alanları, kamunun zihnine egemen ideolojinin dışından kavram ve çerçeveler sunmakta olup, tek başındalar ve rakipleri bulunmamaktadır. Ülkemizde uzun süreden beri merkezi otoritenin dışında bir sesten bahsetmek zor olsa gerek. Medya tümüyle iktidarın kontrolüne geçtikçe, mesleki yükümlülüklerini yerine getirmektense ihale kapmayı yeğ tutan patronların dayattığı oto-sansür kara bir sis gibi iletişim dünyasını kaplamıştır. Sonuç olarak sosyal medya “Kral çıplak!” diye söyleyebilen ve bunu yüksek sesle bağırılabilen nadir platform olarak ortaya çıkmıştır. Yukarıda ifade edilen sosyal medya kullanıcı rakamları bu savı kanıtlamıştır. Otoriter, totaliter, mutlakıyet rejimlerin sosyal medyayı baş belası sayması ve denetim altına almaya çalışması tamda bu nedenledir.  Tek tipliliğin ve itaatin kural olduğu totaliter ortamda tek bir kişinin bile “Kral çıplak!” diye bağırabilmesi çok önemli olup, sağlam duran torbaya delik açılmıştır.

Faşizmin ve totalitarizmin nasıl bir felaket olduğunu hepimiz biliyoruz, tarih sahnesi bunu bize yazılı ve görsel olarak aktarmıştır. Ancak daha detaylı öğrenmek isteyenlere Hans Fallada’nın “İnsanlar Yalnız Ölür” adlı dev belge-romanını tavsiye edilebilir. O romanın kahramanı olan orta yaşlı ustabaşı ile karısı, böyle bir haykırışı gerçekleştirebilmek için canlarını ortaya koyarlar. Alman gençleri cephelerde telef olurken her taraftan duyulan “Onlar vatanları için öldüler!” yalanına karşı “Hayır, onlar Hitler’in keyfi için öldüler!” yazılı kartpostalları dağıtabilmek amacıyla inanılmaz riskleri göze alırlar. O yıllarda sosyal medya söz konusu değildir ancak olsaydı kesinlikle onlar da twitter kullanır, çok daha fazla kişiye hızlıca ulaşma amaçlarını gerçekleştirirlerdi. Faşizm, önce demokrasi ve sandığı kullanmış daha sonra ağır baskılarla yaptırıma bağlanmış büyük yalanlar üzerine kurulmuştur. Ne yazık ki kitleler iktidar tarafından kurgulanan yalanları hemen görememiştir, Almanyada ve diğer Faşizimin yaşandığı ülkelerde. Ancak gerçeklerin hızla yayılması ve duyurulması gereken durumlarda günümüzün en dinamik sosyal medya iletişim modülü kullanılması artık bir zorunluluktur. Günümüzde, twitter bu yüzden totaliter zihniyetlerin baş belası olarak görülmektedir.

O yüzden kısıtlanıp, baskılanarak kontrol altına alınmak istenen twitter özgür kalmalıdır!

Nizamettin BİBER

https://twitter.com/nizammuh

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..