Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '08

 
Kategori
Haber
 

Tyler Durden?

Tyler Durden?
 

Ben bunu biliyorum, çünkü Tyler bunu biliyor...


Bir insanın çalıştığı kurumu "hiç bir kar sağlamadan" 4,9 milyar dolar dolandırması için nasıl bir motivasyonu olması gerekir?

Jerome Kerviel çağımızın gelmiş geçmiş en büyük maddi kaybına sebep oldu ve dünyanın en büyük bankalarından Society General'i iflasın eşiğine getirdi. Kerviel'in önce bankasının güvenlik önlemlerini aşarak orta vadeli çok riskli yatırım yaptığı ve geçen hafta yaşanan küresel kriz sebebiyle planlarının tuttuğu ve bankayı kasten zarara uğrattığı açıklaması yapıldı.

Peki neden? Yılda yüzbin avronun altında kazanan bu kıdemsiz banka çalışanının problemi neydi?

Fotoğrafına ve hakkında toplayadığım yetersiz bilgilere bakarak onun Tyler Durden'ın perdeden fırlamış, ete kemiğe bürünmüş hali olduğunu düşünüyorum. Tyler'dan farklı olarak, kapitalizmin sonunu getirmek için gökdelenlerin otoparklarını dinamitle doldurmak, kırmak, dökmek, can almak, can yakmanın şart olmadığını, sistemin sanıldığı kadar güçlü olmadığını ve tek bir insanın dehasının binlerce insanın çalışarak kurduğu denetim ve güvenlik sistemlerini nasıl alt edebileceğini gösterip ileride muhakkak ortaya çıkacak halefleri için çok büyük bir ilham kaynağı oldu.

Denetim sektöründe iyi kötü kısa bir süre çalışmış ve çeşitli eğitimlere katılmış birisi olarak çunu söyleyebilirim ki, fraud (yani sahtekarlık) olması için genellikle birden fazla kilit çalışanın anlaşması ve koordine olarak sessiz ve derinden yürümesi gerekir. Bu anlaşan üç kağıtçılar genellikle aynı işlemi yapan, onaylayan ve denetleyen kişilerdir. Burada ise Jerome, gözüktüğü kadarıyla sıradan bir orta kademe çalışanı olarak, tek başında bu akıl almaz zarara sebep olmuştur. Banka muhtemelen batacaktır, CEO istifasını sunmuştur.

Psikolojik tahlilini yapacak kadar yetkin değilim, Jerome'un sebep verdiklerini görünce aklıma Tyler Durden'ın Fight Club'da yaptığı konuşma geliyor;

Dostlarım, şu anda dövüş kulübünde dünyaya gelmiş en kuvvetli ve akıllı adamları görüyorum. Potansiyelinizi ve onun nasıl da harcanmış olduğunu da görüyorum. Bütün allah'ın belası neslimiz it gibi çalışıyor, beyaz yakalı köleler olmuşlar. Arabalar ve kıyafetler alıyorlar. Reklamlar bizi aslında ihtiyacımız olmayan şeyleri almamız için çalışmaya zorluyor. Biz bir amacı ve yaşayacak yeri olmayan bir nesiliz. Biz büyük savaşlar, büyük depresyonlar ekonomik krizler görmedik. Bizim ruhani bir savaşımız var. Bizim büyük depresyonumuz, kendi yaşamlarımızdır. Televizyon bizi bir gün milyoner, rock yıldızı, film oyucusu olacağımız vadederek yetiştirdi. Ama biz bunların hiçbirisini olamadık. Ve bunu yavaş yavaş idrak ediyoruz. İşte bu yüzden de çok, hem de çok kızgınız !!!

T.

K.

 
Toplam blog
: 295
: 733
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Bugün ölseniz mesela, ya da hafifletelim biraz hadi, bu giriş çok karamsar oldu. Bugün ortadan kay..