Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '10

 
Kategori
Futbol
 

Üç büyüklerin transfer performansları nasıl?

Üç büyüklerin transfer performansları nasıl?
 

Transfer dönemi bugün itibariyle sona erdi. Üç büyükler adeta birbirleri ile yarışırcasına son dakika transferlerine imza attılar. Galatasaray Misimoviç ve Insua, Fenerbahçe Yobo, Beşiktaş ise Aurelio ve transferin bitimine dakikalar kala Fatih Tekke' yi kadrosuna kattı. Üç büyüklerin transferlerini değerlendirmeden önce bir soruya cevap aramak gerektiğini düşünüyorum. Bu transferler için neden son dakikaya kadar beklendi?

Bu sorunun muhtemel 3 cevabı var: a) Yönetimler transfer planlamasını iyi yapamadılar. b) Hocalar son anda takviye istediler. c) Yöneticiler taraftarları heyecanladırmak için işi son dakikaya bıraktılar!

Ben şahsen a şıkkının doğru olduğunu düşünüyorum. Avrupa' nın tüm ciddi kulüpleri transferi geçtiğimiz sezonun Mayıs ayında tamamlarken, bizde Fenerbahçe ve Beşiktaş hocalarını bile Haziran ayında belirledi. Hatta transferlerin, kulüplerin hazırlık kampları sonrası gerçekleştirildiğini gördük. Bu konuda Fenerbahçe senelerdir başı çekiyor. Aziz Bey' in transferi erken bitirememesi nedeni ile yeni transferler uyum sağlamakta zorlanıyor. Galatasaray' da bu konuda geride kalmıyor. Rijkaard' ın haftalardır üstü kapalı bir şekilde Yönetimi eleştirdiğini görüyoruz. Üç büyüklerin yöneticileri maalesef Avrupa kulüplerinin yöneticilerinden profesyonellik ve planlama bağlamında fesah fersah geride.

Gelelim transferlere. Misimoviç Rijkaard' ın 4-3-3' ünde orta üçlünün ileri dönük ismi olacak. Fazla koşmayan, kendisini defnsif anlamda zorlamayan bir futbolcu. Ancak modern futbolda artık sayıca oldukça az kalmış olan 10 numaralardan birisi. Alex, Tabata, Delgado, Lincoln ve Elano' dan çok farklı. Bunlara kıyasla top kullanma ve dağıtmada daha fazla insiyatif kullanan bir oyuncu. Bundesliga' da 2008-2009 yılının asist kralı. Wolfsburg' da önünde oynayan iki forvete (Dzeko ve Grafite) o sezonda 60 civarı gol attırmayı başarmıştı. Arkasında Mustafa Sarp ve Cana onun defansif açıklarını kapatabilecek oyuncular. Galatasaray için isabetli bir transfer. Arda' nın daha verimli oynamasını da sağlayacaktır.

Gelelim diğer transfer olan Insua' ya. Arjantin' de Boca Juniors' da daha A takıma dahi çıkmadan, Liverpool futbolcu ajanları (scout) tarafından keşfedilmiş son derece yeteneki bir isim. Geçtiğimiz sezonlarda Liverpool' da Aurelio ve Dossena gibi iki güçlü ismin arkasında kaldı. Arjantin 20 yaş altı milli takımının gediklisi idi. Yani milli takımlar düzeyinde bir oyuncu. 2009-2010 sezonunda Aurelio ve Dossena ' dan formayı aldı ve uzun süre geri vermedi. Sakatlandığı Nisan ayına kadar Liverpool ile lig, Avrupa ve kupa maçlarında toplam 44 maça çıktı. Bunların 43 tanesinde direkt ilk 11 oynadı. Asistleri ile dikkat çekti. Premier Lig' in en en çok gol hazırlayan savunma oyuncularından bir tanesi oldu. 21 yaşındaki Insua hücuma dönük, oyun disiplininden asla kopmayan bir sol bek. Galatasaray için isabetli bir transfer. Sol kanat sorununa çare olacaktır.

Gelelim Fenerbahçe' ye. 29 yaşındaki Yobo' da Insua gibi Premier Lig tecrübesi olan bir isim. 2002 yılından bu yana Everton forması giyiyor. 250' den fazla resmi maç oynamış. Zor sakatlanan, hemen hemen maç kaçırmayan, son derece güçlü bir stoper. Kaliteli, istikrarlı bir oyuncu. Fenerbahçe' ye ye büyük katkı sağlayacaktır. Nijerya milli takımının da stoperi. Kiralık olarak gelmiş olması Fenerbahçe adına bir dezavantaj. Satın alınmış olsa idi, Fenerbahçe bu oyuncudan 3-4 sene daha faydalanabilirdi. Güçlü fiziği, hava toplarındaki hakimiyeti ve topu oyuna sokma becerileri ile Fenerbahçe' ye büyük katkı sağlayacaktır. Fenerbahçe için çok yerinde bir transfer.

Beşiktaş' ın son dakika golü Fatih Tekke' yi konuşmaya gerek yok. Örnek ve son derece iyi bir profesyonel. Zenit takımı ile UEFA şampiyonluğu yaşamış, büyük bir tecrübe. Bundan 3 sene önce Nihat ve Fatih beraber oynayacak deseler kimse inanmazdı. Şimdi Türk futbolunun en teknik iki forveti beraber aynı çatı altındalar. Fatih Tekke inatçı kişiliği, tekniği ve gücü ile Beşiktaş' a büyük güç katar. Tam Beşiktaş camiasına yakışır bir transfer. Formunu bulursa durdurmak çok zor. Orta sahaya kadar gelip gerektiğinde pas dağıtabilen ilginç bir oyuncu. Beşiktaş' ın zaman zaman hücum hattında özellikle de kapalı savunmalara karşı zorlandığı düşünüldüğünde, dar alanda çabuk ve futbol bilgisi üst düzey olan Fatih' in oyuna katkısı büyük olacaktır. Bobo' dan da, Nobre'den de, Nihat' tan da farklı özellikleri var.

Marco Aurelio ise benim favori oyuncularımdandır. Tam bir görev adamı. Betis macerası onu iyice olgunlaştırdı. Ernst ve Necip ile birlikte takımın orta saha hamalı olacak. Kadro derinliğine büyük katkı sağlayacaktır. Özellikle orta sahası dirençli takımlara kaşı büyük bir koz. Üstelik yerli statüsünde. Beşiktaş' ın en önemli transferlerinden birisidir.

Üç büyükler geç de olsa doğru transferler yaptılar. Beşiktaş' ın kadro derinliği olarak FB ve GS' ın bir adım önünde olduğunu söylemek mümkün. Ancak tüm takımlarımızın halen önemli eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Örneğin Fenerbahçe Cristian ve Selçuk gibi iki vasat ön liberoya sahip. Bunların yerine güçlü, hızlı ve oyunu okuyabilen bir ön libero daha transfer edilebilirdi.

Galatasaray' ın ise sağ bek, stoper ve forvet pozisyonları yetersiz. Sabri istikrarsız. Bal yapmayan arı gibi. Koşuyor ama oyuna hücum yönünde etkisi yok. Gökhan Zan ve Servet ise çok ağırlar. Rijkaard' ın defansı öne çıkartan 4-3-3' üne hiç uygun değiller. Ayrıca Baros' un da alternatifi olmadığı çok açık. Baros sakatlanırsa ne Mehmet Batdal, ne Kewell ne de Arda bu görevi layıkı ile yerine getiremez.

Beşiktaş' ta ise sorun sol bek ve stoperde. Zapo ve Ferrari, böylesine üst düzey bir takım için yetersizler. Ağırlar ve topu oyuna sokmakta güçlük çekiyorlar. Beşiktaş ceza sahası önünde pres yapan her takım, bu oyuncuların topu oyuna sokmasını engeller. İlerideki top bekleyen yıldız oyunculara yazık olur. Top almakta zorlanabilirler. Sivok un iyileşmesi, İbrahim Toraman' ın da form tutması ile bu sorun biraz olsun çözülebilir. Yine de bir stoper takviyesi yerinde olabilirdi. Sol bekte ise İbrahim Üzülmez ve İsmail Köybaşı Beşiktaş' ı ne kadar idare eder bilemiyorum. Biri defansif, diğeri de ofansif açıdan verimsizler.

Bu sene sadece üç büyükler değil, tüm takımlarımız geçen seneye göre daha güçlüler. Bu transferlerden sonra ligde rekabetin yeni başladığını söyleyebiliriz. Akıllı transfer şampiyonu Beşiktaş' ı diğer takımlarımızın bir adım önünde görüyorum.

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..