Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '10

 
Kategori
Güncel
 

Üç çocuğu yap, gelinliği kap

Üç çocuğu yap, gelinliği kap
 

Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner


Valilerin artık durumdan vazife çıkararak AKP'nin il başkanları gibi hareket etmeleri alışıldık hal aldı. Zaten Tayyip Erdoğan tarafından da sürekli "benim valim" şeklinde tasvir ediliyorlar ve bundan da en ufak bir gocunma duydukları söylenemez.

Seçim döneminde Tunceli'de yapılan yardımların aştığı sınırlar hepimizin aklındadır sanıyorum ve o dağıtılan yardımlar valiliğin değil başbakanlığın ve özelinde de AKP'nin yardımları idi. Bunlara nereden geldim? Bugün gazetede okuduğum bir haberden:

Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner "maddi durumu el vermeyen ailelere üç çocuk yapmaları şartıyla gelinlikleri benden..." demiş. Başbakanın "en az üç çocuk" ısrarı halen devam ediyor. Belli ki Kırıkkale Valisi de "acaba ben bu öneriyi desteklersem bir makam sahibi olur muyum" diye düşünmüş olacak, böyle bir şeyi söyleyivermiş.

Samimiyetle yapılan yardımların böyle açık açık yapılmasının arkasında barındırdığı çarpıklık bir tarafa, eğer gerçekten yardım edilmek isteniyorsa bunun üstelik çiftlerin özel hayatına girecek şekilde yapılması da o kadar yanlış. Acaba evlendikten sonra valilik takibi altına mı alınacaklar? "Hamile değil misiniz hala, bakın gelinliğin parasını isteriz..."

Üstelik en az üç yıl sürecek bir süreç burada söz konusu ve bu öneri içinde çok çok büyük bir bozukluk daha içeriyor, herkesin aklına gelmesi gereken bir bozukluk: Bu yardım maddi durumu el vermeyen insanlar için ve onlardan üç çocuk isteniyor(!)

Şahane... Maddi durumu elvermeyen aileler üç çocuğu yapıp sonra da yürüyecek duruma kadar getirip çayıra salacaklar zahir. Devlet çocukların büyütülmesini de garanti altına mı alıyor? Hayır tabii ki... Çocuk işçiler diyip duruyoruz sonra, trafik ışıklarında karşımıza çıkan çocuklar görüyoruz. Dilenen çocuklar hayatımızda sıradan bir görüntü haline geldi artık. Fakat siz maddi durumu elvermeyen aileleri "bakabileceğiniz kadar çocuk yapın" diyip aile planlaması hakkında bilgilendirmek yerine, "üç çocuk yapın" diye teşvik ediyorsunuz. Bu üç çocuk ne yer, ne içer, nasıl bir ortamda büyür umrunuzda değil, değil mi?

Hadi başbakan cehaletten geçiniyor zaten, yoksulluktan rant sağlıyor, dolayısıyla o ailelerin doğuracağı her çocuğu kendisi için bir doğal oy olarak görüyor. Peki Kırıkkale Valisi? Bu öneriyi getirirken aklından makam hevesleri mi geçiyor, yoksa sadece durumdan vazife çıkarmak mı onunki?

"Allah verdi, çocuk oldu, ne yapsaydık" şeklinde düşünce yapısının yaygın olduğunu biliyoruz. Bu ailelerin aile planlaması konusunda bilgilendirilmesi lazım. Her insanın mutlu bir çocukluk dönemi geçirmeye hakkı var. Tek kardeş de olsa... Maddi bakımdan güçsüz ailelerde doğan her çocuk bir başka kaybı yanında getiriyor, her doğan çocuk kendisinden büyüğünün çocukluğunu elinden alıyor.

Dolayısıyla Kırıkkale Valisi'nin üç çocuk önerisi basitçe espridir diyip geçiştirilecek bir durum değildi. Gelinlik hevesiyle yanıp tutuşan genç kızların evlenecekleri adamla beraber valiliğin kapısına dayanıp, "biz üç çocuk yapacağız, bize gelinlik verin" demeleri bekleniyor şimdi. Gelinlik verildikten sonrası ise... Siz üç çocuğu yaptınız ya, gerisi mühim değil. Çocuk nasıl büyürse büyüsün.

 
Toplam blog
: 142
: 1092
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülteliyim. Seyahat benim için bir tutku, her fırsatta bir yerlere ka..