Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Üç günde sigaradan kurtulun!

Üç günde sigaradan kurtulun!
 

gucluhaber.comu


Sağlığa zararları defalarca kanıtlanan ve herkesçe bilinen ve buna rağmen de ısrarla devam edilen en kötü alışkanlık bekli de sigara...

İçerdiği binlerce toksik madde, ağız ve diş sağlığına olumsuz etkileri yanında tiksindirici pis kokusu ve artan yasaklar sonrası içeni toplum içerisinde ikinci sınıfa sürükleyen sigarayı bırakmak için sebep aramak en gereksiz dürtüdür esasında.

Son yıllarda, dünyanın bazı ülkeleri ile birlikte ülkemizde de sigara karşıtı kampanyalar ve devlet politikaları iyiden iyiye arttı. Önceleri sigara paketleri üzerine yazılan büyük puntolu yasal uyarılarla başlayan sigara karşıtlığı günümüzde kamuya açık tüm alanlarda tütün mamullerinin tüketilmesinin yasaklanmasına kadar gitti.

19 Mayıs 2008 tarihi itibariyle AKP Hükümetinin aldığı karar gereği başlatılan yasak 19 Temmuz 2009 tarihinde oldukça genişletildi. Yeni yasaya göre; “İkamete mahsus konutlar hariç olmak üzere, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek.”

Sigara içenin 62 TL ceza ödeyeceği mekan sahibi de 500 ila 5.000 TL arasında ceza ödeyecek.

Yasağın iki adımı arasındaki bu bir yıllık süre içerisinde sigara içme oranının %33’ten %31’e düştüğü iddia ediliyor.

Peki nedir bu sigarayı zararlı yapan? Ne var bu sigaranın içinde?

Polonyum - 210 (kanserojen),
Radon (radyosyon),
Metanol (füzeyakıtı),
Toluen (tiner),
Kadmiyum (akü metali),
Bütan (tüpgaz),
DDT (böcek öldürücü),
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
Aseton (oje sökücü),
Naftalin (güve kovucu),
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
Arsenik (fare zehiri),
Amonyak (tuvalet temizleyicisi) ,
Karbon (eksoz Monoksit gazı),
Nikotin (Bağımlılık Yapıcı)
Katran (zift)
ve 3.885 toksik madde.


Sigara;

  • Her gün dünyada 5.000 çocuk sigaraya başlamaktadır.
  • Sigara içmeyi bir kez deneyen 4 kişiden 3 tanesi sigara tiryakisi olmaktadır.
  • Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybetmektedir.
  • Türkiye'de her yıl 100.000 kişi erken yaşlarda sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
  • Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.
  • Günde bir paket sigara içilen evlerde çocuklar 5 sigara içmiş gibi zehirlenmektedirler.
  • Pilotlarda sigara kullanımı üzerine yapılan bir araştırmaya göre, uçuştan bir saat önce bir sigara içen pilotun, görme alanında ve renk algılama yeteneğinde %20 oranında azalma olmaktadır. Bu nedenle pilotlar gibi sürücülerin de sigara kullanmaması gerektiği belirtilmektedir.
  • Dünya Sağlık Örgütü'nün (WH0) verdiği rakamlara göre, dünyada her 13 saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir.
  • İçilen her, sigara yaşamdan 5.5 dakika çalmaktadır. Sigara içenler, içmeyenlere göre, daha çok sırt ve eklem ağrısı çeker.
  • Ağır derecede sigara içenler, sözlü anlatım sırasında hafızalarını toparlamada güçlük çekerler.
  • Sigara içilen ortamda maruz kalınan duman, pasif içicilerden çok çocukları ve hamile kadınları etkiler. Pasif sigara içiciliği, ileriki yaşlarda akciğer kanserlerinin en önemli nedenlerinden biridir. Çevresel sigara dumanı, herkes için tehlikelidir.
  • Türkiye'de her yıl 10.000 insan, kendi sigara içmediği halde, yanında sigara içildiği için hayatını kaybetmektedir.

Sigaranın Zararları

  • Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin bir çoğunda en çok rastlanan ve en çok ölüme yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanseri alıyor. Son 40 yılda % 250 oranında artış gösteren akciğer kanserine sadece ABD'de her yıl 160 bin kişi yakalanıyor. Türkiye'de ise her yıl 30-40 bin kişide akciğer kanseri görülüyor.

"Araştırmalar sigara içenlerin % 90'ının sigarayı bırakmak istediklerini fakat bunu başaramadıklarım göstermektedir.

Uyandıktan hemen sonra sigara içenler, hastayken sigara içenler, sigaradan uzak duramayanlar, sabahları daha fazla sigara içenlerin ciddi derecede bağımlılığı vardır ve bu kişiler sigarayı bırakmakta zorlanırlar.

Sigarayı bırakanların %70'i ilk ayda tekrar kullanmaya başlarlar. Sigarayı bırakmış olanların dörtte birinden azı, ilk girişiminde bunu başarmıştır. Sigarayı kalıcı olarak bırakanların çoğu bunu başarmadan önce 3-4 kez bırakmayı deneyip yeniden başlamışlardır.

Güzel haber şu ki, sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamamak her şeyin sonu değildir.Neden başarısız kalındığından ders alarak bunu başarıncaya kadar tekrar tekrar gayret etmek gerekir.

Araştırmaların verdiği başka iyi bir haberde de, Amerikada sigara içen kişilerin yaklaşık %45'inin sonunda sigarayı bırakabilmesidir.

Demek ki en iiyisi, sigaraya hiç başlamamak. Eğer başlanmışsa bırakmak mümkün, ama geç kalmamak gerekir.” www.goguscerrahisi.com

Sigarayı bıraktıktan sonra;

  • 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner.
  • 8 saat sonra vücudunuz kendi kendini tamire başlar, karbon monoksit düzeyi düşerken oksijen seviyesi normale yükselir.
  • 24 saat sonra karbon monoksit vücudunuzdan tamamen atılır. Akciğeriniz sigaranın neden olduğu mukusu temizleye başlar. Kalp krizi geçirme şansı azalır.
  • 48 saat sonra tat ve koku hissinizde artış kaydedilir. Vücudunuzdaki nikotin tamamen temizlenir.
  • 72 saat sonra akciğer kapasitesi artar ve solunum daha kolay hale gelir.
  • 2 hafta-3 ay sonra dolaşım düzelir, yürüme rahat hale gelir ve akciğer fonksiyonları %30 artar.
  • 1-9 ay sonra akciğerin kendini temizleme kabiliyeti artar. Enfeksiyon riski, öksürük, geniz akıntısı ve nefes darlığı azalırken, vücudunuzun enerjisi artar.
  • 1 yıl sonra kalp krizi riski, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner.
  • 5 yıl sonra akciğer kanserinden olan ölümler %50 azalır, kalp krizi riski hiç içmeyenlerin seviyesine iner.
  • 10 yıl sonra akciğer kanserinden ölme riski, hiç içmeyenlerin seviyesine iner.
  • 15 yıl sonra felç geçirme ve kalp krizi riski, hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner.

Sigarayı bırakmak için;

  • Marka değiştirin, tadını kötü bulduğunuz bir markaya ge­çin.
  • Hedeflediğiniz bırakma gününden 2 hafta önce, katran ve nikotin içeriği düşük bir markaya geçin. Bu, sigara içme davranışınızı değiştirmenize yardımcı olacakür. Ancak, da­ha fazla sigara içmeyin, içinize daha sık ya da daha derin çekmeyin, parmağınızla filtrenin deliklerin! kapatmayın. Bunların hepsi aldığınız nikotin miktanni arttırır; oysa amaç vücudunuzu yavaş yavaş nikotinsizliğe hazırlamaktır.

Sigarayı Bırakmak İçin İpuçları

  • Her bir sigaranın sadece yarısını için.
  • Her gün ilk sigaranızı yakmayı bir saat geciktirin.
  • Günün yalnızca tek ya da çift saatlerinde içme kararı alın.
  • Önceden, o gün kaç sigara içeceğinize karar verin. Bu sayının üstündeki her sigara için istediğiniz bir yere para bağışlayın.
  • Yeme alışkanlığınızı, sigarayı azaltmanıza yardımcı ola­cak şekilde değiştirin. Örneğin süt için (çoğu kimse sütün sigarayla gitmediğin! düşünür).
  • Yemeklerinizi, sizi sigaraya yöneltmeyecek şeylerle bitirin.
  • "Kafanızı toplamak" istediğinizde sigara yerine bir bar­dak meyve suyu için.
  • Unutmayın ki sigarayı azaltmak bırakmanıza yardımcı olur, ama bunun yerini tutmaz. Günde yedi sigaraya ka­dar indiyseniz bırakma tarihini belirleme ve ona bağlı kalma zamanı gelmiş demektir.
  • "Otomatik Olarak" Sigara içmeyin
  • Gerçekten istediğiniz zaman için. Sırf alışkanlıktan dola­yı sigara yakmaya kalktığınızda, kendinizi yakalayın.
  • Kül tablalarınızı boşaltmayın. Bu, her gün kaç sigara içtiğinizi size hatırlatacak, izmaritlerin görüntü ve kokular. hoş olmayacaktır.
  • İçtiğiniz her bir sigaranın farkına varın. Ters elinizi kullanarak, sigarayı farklı bir cebinize ya da her zaman koyduğunuzdan başka yerlere koyarak otomatik olarak sigaraya uzanma davranışınızı kırın.
  • Gün boyu birçok kere, hiç düşünmeden sigara içiyorsanız, her sefer bir sigara yakarken aynaya bakmaya çalı­şın. Bunu istemediğinize karar verebilirsiniz.

Ya da benim gibi bir anda bırakın. Sigara yasağının başladığı 19 Mayıs 2008 gününe girerken son sigaramı da öncekiler gibi yakıp dolu dolu çektim ciğerlerime...

Ve yattım.

Ertesi sabah kahvaltıyı müteakip sinirler unuttuğumu sandıkları şeyi hatırlatmakta geç kalmadılar. Direndim. Sakız, çerez, meyve… Öğlen yemeği sonrası yine aynı senfoni ve akşam yemeği…

Akşam bir an önce uyumak gerekiyordu. Sigaranın en az istendiği an uyku hali malum.

Ertesi gün bir öncekinin benzeri bir sahne. Biraz daha sabır.

Ve üçüncü gün. Başarabildiğini görmenin yüksek gazıyla geçirilen daha az şiddetli nikotin nöbetleri yavaş yavaş teslim oluyor.

Üç gün.

Evet, üç günlük bir mücadele sigarayı yenmeye yetiyor.

"Yoğun sigara kullanan kişiler, son sigaradan birkaç saat sonra tütün arayışı, huzursuzluk, sinirlilik, keyifsizlik, gerginlik, konsantre olamama gibi yoksunluk belirtileri yaşamaya başlar ve zamanla buna uykusuzluk, iştah artışı ve kalp atışı hızında azalma eklenir. Bu belirtiler 2-3 gün içinde en yüksek düzeye ulaşır ve 2-3 hafta sürer. (goguscerrahisi.com)"

Bu yaşadığım ilk deneyim değildi ne yazık ki… Aynı başarıyı daha öncede yakalamama rağmen hata yapıp uzun zaman sonra tekrar ağına düşmüştüm nikotinin. Bu kez ben öndeyim.

Sigarayı bırakmanın diğer bir geçerli yolu da günümüz Türkiyesi’nde yaşamaktır.

Neredeyse her yerde sigara içmenin yasak olduğu ve özgür mekanlarda da sigara içmenin bir günlük bedelinin 7,50 TL’lere ulaştığı bir ülkede sigarayı bırakmak için daha fazla sebep aramak gereksiz görünüyor.

Emeği geçenleri kutluyor, şükranlarımızı sunuyoruz.

Dumansız bir gelecek, hepimiz için…

Art arda gelen sigara zamları ile İlgili blogum:

Bu hükümet bu sigarayı bı-rak-tı-ra-cak!
http://blog.milliyet.com.tr/Zorla_sigarayi_biraktiracaklar_yahu___/Blog/?BlogNo=222663

 
Toplam blog
: 290
: 2581
Kayıt tarihi
: 15.06.06
 
 

Kimya Yüksek Mühendisi. Sporsever ve edebiyat aşığı. Periyodik tablo, T cetvel..