Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '20

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Üç Kişi Bir İşi Yapsın

Ama üç işi bir kişi yapıyor. Türkiye’deki işsizliğin en önemli nedenlerinden biri bu.

Patron bir adam tutuyor, diyelim inşaat yaptıracak, o adam bu inşaat işinin her şeyini yapıyor. Olması gerektiği gibi yapılsaydı (kalıp, beton, sıva, marley/mermer, cam-kapı, tesisat vs.) en az 6 kişi ya da 6 ayrı meslek gurubu olması lazım. Adam yanına iki yardımcı, 13 kişiyle yapılacak işi 3 kişiyle yapıyor.

Ve bu yüzden 10 kişi işsiz kalıyor.

Patron memnun ucuza mal ediyor. Adam da memnun bütün parayı kendisi alıyor.

10 sene önce yazdık, herkesin sadece bir mesleği olacak ve onu yapacak. Mesleğiyle ilgili sertifikası/diploması olacak. Ve sen hangi işi yaptıracaksan o işin belgeli elemanına yaptıracaksın.

Pahalıya mal olurmuş, olsun insanlar para kazanacak. Adam inşaatçı ama her şeyci, ver binayı diksin; böyle meslek mi olur ya. Ya sıvadan anlarsın ya betondan.

İnşaatı örnek olarak verdik; bütün iş ve mesleklerde işin birbirinden farklı kısımları o kısmın uzmanı tarafından yapılacak, bitti!

Bak o zaman Türkiye’de işsizlik kalıyor mu?

Bir şey daha; çalışma hayatıyla ilgili yazılarımızda defalarca belirttik, insanların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan her şey iştir. Pantolonumun ütüsü bozuldu, oracıkta düzeltivereyim kardeş, al sana iş.

Bir şey daha; niye kendi işinizi kendiniz yapıyorsunuz? Mesleğiniz dışında hiçbir işin uzmanı değilsiniz ve uzmanı olmadığınız işleri (temizlik dahi olsa) yapmayacaksınız, öyle bir dünya yok! Başkalarına yaptıracaksınız, onlar da mesleklerini icra edecek para kazanıp geçimlerini sağlayacaklar.

Bunlar işsizlik nedeniyle öneri değil, çalışma hayatında normalde olması gereken.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..