Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '19

 
Kategori
Deneme
 

Üç Telli Saz

 Zeka ,akıl ve ruh üç telli bir saz gibidir...mızrabı vurdugun yere göre ses verir.Zeka soyutlaması akıl somutlaması ve ruh calkantısı arasında gelip giden denizde yani ınsan bedeninde duygu, düşünceyi ; düşünce, davranişi tetikler.

Zeka etik felsefeyle birlestiğinde akıl ozgurleşir... cunku akıl kurnazdır zeka uyanık..akıl faydacıdır zeka faydalı..akıl bır ıptır ..bagını gevsetmek duygunun ve dusuncenin yani ruhun elindedir..İpi gevsetilmiş zeka duygu dusunce ve davranıstan yani ruhtan bagımsız degildir..fakat ruhu gevseten akıl ıpı zekayı yok eder cunku etik olmayan zeka kurnazlıktan başka bir işe yaramaz..o yuzden gercekler vardır dogrular gorecelıdır..gercekçi dogrulardan yurumek ruh saglığında ıpucudur.Yani ıpın ucu kacar ama ip zekanın eline baglıysa ve bunu gercekci dogrularla sekillendirebiliyorsa topluma da kendine de faydalı olur.

Akıl ve zeka arasında kurulan denge ruh saglığını belirler.O yuzden delilik bir parca zeka urunudur.Akıl deveye baglanan ipin adıdır Arap kulturunde..Duygu yonetimi akılla saglanabılır ama zekasız bır akıl ben degıl bencidir.

 Düşün eylemi olan felsefe.duygu ipini zekaya verdiği için psikolojıden daha reeldir.O yuzden psıkolojı degişkendir ama felsefi ekollerin hep ustunlugü ve gecerlılıgı vardır..en dogruyu bulmak felsefenin amacı mıdır? Faydalı yani en dogru duyguyu bulmak da psıkolojinin yani ruh saglığımızın karmasasını dogurur.

Erdem ve degerlerimiz zekanın dogru duygu ıpyle baglanmış ekolleridir.Akıl ipini gevsetme oranına göre zekaya yaklaşır ya da uzaklasırsın dolayısıyla duygu ve düşünce yönetiminde başarılı olursun..

Ego dediğimiz iç benimiz en basıt tanımıyla..bende olmayan bır bende tanımlıysa başka benler arayısı dogar..en içteki töze ulaşmak fıkrı aklın egosudur..ama zeka duygu ve dusunce ıpını akla vermezse en guzel delilikler en zekice ve faydalı egolarınız olur ..BİR BAŞKA DEYİŞLE EGOSANTRİK DEGİL AMA EGZANTRİK OLMAK IYI BIR RUH SAGLIGINA ULAŞMAK İÇİN ARADA GEREKLIDIR..CÜNKÜ EGZANTRİK KUVVET MERKEZDEN AYRI DÖNER AMA CEKİM ALANI YUKSEKTIR..

 

 
Toplam blog
: 174
: 269
Kayıt tarihi
: 20.11.08
 
 

Yazmak bir sevda ..