Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Uçak biletinden sana ne?

Uçak biletinden sana ne?
 

Ulaştırma bakanı,  hava taşımacılığına tavan fiyatın gelebileceğini söylemiş. Şirket yönetimleri “ Fiyatlandırma doğru yapılmalı” gibi  cevaplar vermişler.

Hiç biri de “Kardeşim şimdiye kadar fiyatları devlet mi belirliyordu ki bu saatten sonra işimize karışıyor?” diye sormamış.

Hava ulaşımında fiyatların düşmesini sağlayan şey THY’nin tekelinin Pegasus ile kırılması olmuştu. Sadece bu bile  hür teşebbüsün ve rekabetin refah getirici etkisine bir örnekti.

Pegasus hiçbir fiyat talimatı ve emri olmaksızın rezervasyon zamanı ve doluluğa bağlı bir fiyatlandırma ile  uçak seyahatini ulaşılabilir  kıldı.

Bu noktada devletin/hükümetin asla başaramayacağı, hayal bile edemeyeceğin bir işi başardı.

Hükümet hava taşımacılığında tavan fiyat hayalleriyle oy toplamak istiyor olabilir ama, maliyette hiçbir ortaklığının olmadığı bir sektörde insanlara neyi ne kadar satmaları gerektiğini söylemeye hakkı yok. Eğer çok istiyorsa THY’nin Anadolu Jet  bilet fiyatlarında  indirime gidebilir.

Şurası unutulmamalı ki devletin hiçbir fiyat uygulaması üreticiyi de tüketiciyi de memnun edememiştir. Devletin taban fiyat  biçtiği fındık, domates hep denize dökülmüştür. Buğday daima taban fiyatın altında zahirecilerin eline geçmiştir.

Havayolu şirketleri  daha bu söylentilerin başında devlete boyun eğeceklerine,   otobüs bileti fiyatlarına karışmayan, karışmaya da hakkı olmayan devletin/hükümetin uçak fiyatlarına da karışmaya hakkı olmadığını söylemeli, popülist  politikaların ekonomiyi çarpıtmasına izin vermemelidirler

 
Toplam blog
: 153
: 503
Kayıt tarihi
: 11.02.11
 
 

Eczacıyım, memlekete meraklıyım.....