Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Uçakla Yolculuk mu!

Uçak korkusu, çocuktan yaşlıya herkeste görülebilen bir korku türüdür. Yaşanmış bir olay, izlenmiş bir film veya belgesel, abartılarak anlatılan bir hikâye durumun öncelikle korku yaratmasına ardından fobiye dönüşmesine sebep olabilir.

Uçaktan korkanlar, mümkün olduğunca uçak yerine başka ulaşım araçlarını tercih ediyorlar. Bu da sınırlanmak ve daha fazla yorgunluk demek... Zaman kısıtlılığı, mesleki gereklilikler gibi uçağı mecbur kılan durumlarda, öncesinde ya da uçuş sırasında alkol kullanarak gevşemeye çalışılıyor. Bu bir miktar rahatlatıcı olsa da alınan alkol miktarı, uçaktaki basınçla birleşince rahatsız edici olabilir. Sakinleştirici ilaçlar kullanan kişiler de çoğunlukta. Uçağa binme fikriyle başlayan gerginlik uçuş sonrasında da sürüyor. Bu nedenle kişi ve etrafındakiler için uzun süreli ilişki sorunlarına da yol açmakta.

En temel korku ise ölüm korkusudur. Diğer korkularda, ölüme atfedilen duyguların izlerini görebiliriz. Örneğin sevilmemekten korkan biri için öldükten sonra ceza alacağına inanması arasında bir paralellik vardır. Benzer şekilde karanlık korkusunu ele alırsak, karanlıkta tıpkı ölümden sonrası gibi bilinmezlik hâkimdir. Bu nedenle kişinin ölüm kavramına neler yüklediği önemlidir.

Korkuyu yenmek için; korkunun başladığı anı bulup o andan bugüne kadar bilinçaltında bir temizlik yapılması gerekir. Ölüm kavramı ile barışmak en çok işe yarayan yöntemdir. Ölüm tüm süreçler için gereklidir ve her birimiz için tanımlıdır. Ölümle barışmak, korkulardan arınmak ve yaşam kalitesini arttırmak için iyi bir yol… Kendi kendinize çalışmak için ise “uçarken güvendeyim” gibi olumlamaları tekrarlayacağınız küçük yöntemler deneyebilirsiniz.

Uçak fobisi olan kişiyi, korkusu ile yüzleştirmek korkunun büyümesine sebep olur. Kişi zaten o korkuyu yenebilecek olsa korkuyor olmazdı. Uçuş fobisi olanları ite kaka uçağa bindirmeye çalışmak, çok olumsuz sonuçlar yaratabilir. Keza böyle uçağa binip kalp krizi geçirerek hayatını noktalayanlar da var. Çözüm yolu, korkunun altında yatan sebeplere ulaşmaktan geçiyor.

Vurgulanması gereken önemli bir nokta da korkunun doğal ve gerekli olduğudur. Yetişkin insanlar, korkularını açığa vurmaktan çekinip, korkusuz görünmeyi tercih edebiliyorlar. Oysa çözüm için sorunun varlığını ortaya koymak ilk şarttır. Ayrıca korkuların bazı yararları olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor. Korku, yok etmemiz gereken bir duygu değil. Bizi daha tedbirli kılar ve tehlikeyi algılayıp önlem almamızı sağlar.

Öneriler: Sorunu halletmeden uzun yolculuk yaşamamaları en önemli uyarım. Genellikle uçak korkusu ve yolculuk korkusu kişinin tek başına halledebileceği duygular değildir. Ego bu tarz korkuları çok sever. Birey, egonun engellerinden dolayı korkusunun temeline ulaşmakta zorlanır.

Sevgilerimle

Ebru Demirhan / Yaşam Tasarım Merkezi

 
Toplam blog
: 178
: 43
Kayıt tarihi
: 30.10.18
 
 

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İlkokul Öğretmenliği, Sosyoloji bölümü lisans ve Psikol..