Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '11

 
Kategori
Kültürler
 

Uçuk Fikirler 1: Dünyanın yedi harikası

Uçuk Fikirler 1: Dünyanın yedi harikası
 

Dünyanın Yedi Harikası


Hadi bir soruyla başlayalım. Dünyanın Yedi Harikası nelerdir ve bunlar nerededirler?
Hemen yanıt veremediniz mi? Hop, İnternet’e atlıyoruz ve hemen sorunun yanıtını almış bulunuyoruz.

M.Ö. 2. Yüzyıl’da yer alan Dünyanın Yedi Harikası listesi şöyle:

1. Keops Piramidi (Mısır)
2. Babil’in Asma Bahçeleri (Babil,Mezopotamya)
3. Artemis Tapınağı (Efes, İzmir, Türkiye)
4. Zeus Heykeli (Olimpos, Yunanistan)
5. Rodos Heykeli (Rodos Adası, Yunanistan)
6. İskenderiye Feneri (Pharos Adası, Mısır)
7. Halikarnas Mozolesi (Bodrum, Muğla, Türkiye)

İyi mi? Ama ne yazık ki bu Harikaları bulacağız diye ararsanız, (Keops Piramidi hariç) hiç birisini bulamazsınız, çünkü bir çoğunu deprem gibi tabii afetler; bir bölümünü de insanların intikam arzuları, savaşlar, yıkımlar mahvetmiştir… Adları ve kimlikleri tarihte kalmış; insanoğlunun yarattığı bu güzellik abideleri, bir zamanlar  insanoğlunun ağzında efsaneleşmiştir. Hiç birinin doğru dürüst bir resmi olmasa da; kimisini anlatan tarihçilerin sözlerinden; kimisinin yerlerinde yapılan kazılardan, aşağı yukarı şekilleri tahmin edilmekte ; o tasarımlardan hareket edilerek bir takım resimleri yapılmakta veya yaklaşık maketleri oluşturulmaktadır.

İnsanlar, insanoğlunun elinden kaçıp giden bu abideleri görmek arzusunu her zaman içlerinde hissetmişlerdir; bu abideleri görmeyi her zaman istemişlerdir. Fakat nerede?

Gerçi bu çeşit abideleri, yapıları... Bilgisayar ortamında yapmak oluşturmak; hatta gerçeğine yakın bir şekilde sanat ortamda yaratmak pek bir mesele değilse de, bunların gerçeğini yaratmak, pratik açıdan hiçbir mimarın veya iş adamının hatırına gelmiş değildir... Gelmiş olsaydı, dünyanın her hangi bir yerinde olabilirdi ve duyardık…

Lafı nereye getireceğim, (biraz sabırlı olun ey Müslüman kardeşlerim, ne öyle..!)

İmdi, içinizden bir çoğu, Hasköy yakınlarındaki, İmrahor Caddesindeki, “MiniaTürk” ü görmüşlerdir. Burası gerçekten çok ilginç, Türkiye’deki bütün belli başlı yapıtların; mimarlık eserlerinin; gezilecek görülecek yerlerinin, hem doğanın meydana getirdiği, hem de insanoğlunun oluşturduğu eserlerin birer kopyalarının insan boyunda maketlerle canlandırıldığı ve güzel bir tasarım içinde Haliç kıyısındaki bir Parkta insanlara seyrettirildiği bir ilginç yerdir. Aslında yerli ve yabancı oldukça fazla turist misafiri vardır. Bu park oldukça para kazandırmaktadır. Masrafı da çok azdır.

Şunu söylemek istiyorum. Biz bir de bu  “dünyanın yedi harikasını”  (Zaten iki tanesinin Türkiye’de olduğunu biliyoruz.) İzmir civarında, mesela, Efes’te bir yerde bir Miniatürk boyutunda veya bir Oteller manzumesi olarak yaratabilir; dünyanın ilgisine sunabiliriz. Çünkü “Dünyanın Yedi harikası” nı herkes bilmekte ama görmek isteseler görememektedirler.  Oysa artık bizim mimarlarımız, tasarımcılarımız bunları kolaylıkla yaparlar, birkaç ay içinde hatta gerçek boyutlarında kurabilirler. Eğer akıllı bir işletmeci çıkacak olursa bu fikirden hareket ederek, bir oteller manzumesi kurabilir .. (Niye komik olsun..?) Adamlar, Kremlin Sarayını, Topkapı’yı … Akdeniz kıyılarında, Kıbrıs’ta kurdular ya … Dünyanın Yedi Harikası … Heyt be ne azametli olur! Bütün dünyadan bütün milletler Dünyanın Yedi Harikasında kalmak için oluk oluk koşarlar…

Yani, diyelim, onu beceremedik… O zaman hiç olmazsa “Miniatürk” e benzer şekilde belki ondan biraz daha büyük boyutlarda bir harikalar parkını insanların hizmetine sokabiliriz . Nerede mi? Bence onu Hakkari’de yapsak iyi olur… Oralar da kalkınsın, oralara da turist gitsin… Ne kadar iyi niyetliyim değil mi?

Tabii , böyle bir Oteller manzumesi açılacak olursa; bu fakire de fikrinden ötürü, “bir haftalık bedava kalış” herhalde hediye edilir… Bakalım, böyle bir Ballı düşüncenin içine ilk önce kim atlayacak?

Hadi nazlanmayın, nazlanmayın… Biz de atmasyon fikir çok… size de yeter, merak etmeyin..!

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..