Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '13

 
Kategori
Kültürler
 

Üçüncü Ankara'da Malatya günlerinde Malatyalı ozanlar konseri

Üçüncü Ankara'da Malatya günlerinde Malatyalı ozanlar konseri
 

-


1 Aralık 2013 Pazar günü Çorlu’dan gelen kardeşim Yusuf ile Atatürk Kültür Merkezinde Ankara’da Malatya Günlerinin üçüncüsüne gittik.

Malatyalı Ozanlar

Malatyalı Ozanlar Programımızın üst salonda hazırlıklar sürerken Hasan Demirbağ ve Süleyman Turan ile söyleştik. Konu yine sanat ve sanatçı idi. Yaşar Karaaslan gelmişti ki, “İşte sizin sorunlarınızı yazacak kişi” dedim ve sahneye çıkarak hazırlıkları tamamladık. Ankara’da yaşayan Malatyalı ozanları yaptığımız sıralamaya göre her birini tanıtarak sahneye çağırdım ve programlarını tamamladılar.

1.İbrahim Emici

2. Ahmet Dumlupınar

3. Murtaza Şirin

4. Feyzi Şahin

5. Hüseyin Öğretmen

6. Zeki Yıldırım

7. Yılmaz Şirin

8. Ali Rıza Gültekin

9. Kenan Şahbudak

10. Süleyman Özerol

Feyzi Şahin ve Murtaza Şirin şiirlerini okudular, diğer ozanlar çalıp söylediler. Kenan Şahbudak’ın bağlaması ile çalıp söylediği türkülerle hemşerilerimiz coşarak halay çektiler.

Ben de sunumu yaptıktan sonra kısaca yaşamöykümden söz ettim.

Ankara’da bulunan sanatçılarla ilgili çalışmalar yaptığımdan da söz ederek onlara iletişim kurma çağrısı yaptım.

Saat 12.30’da başlayan programımız saat 15.00’de sona erdi. Hekimhan yerine giderken Ahmet Mortaş Malatya Sinema Festivali yerinde kitap dağıtacaklarını bekliyordu, oysa görevli kimse yoktu.

Ali Özdemir beni çağırdı, iki bayan seni soruyor diye. Malatya Derneğine gittim, Anadolu Kadınları Derneğinden iki bayan gelmişti. Birlikte Hekimhan standına gittiğimizde genç bir kız türkü söylüyordu.

Sevdasın Çektiğim…

“Benim türkümü söylüyor” dedim ve tahrip olmuş boğazıma aldırmadan türkünün bağlantılarına katıldım.

Aman dağlar aman

Kara bağlar aman

Yolcum ağlar aman

Sunam ağlar aman

Adını sordum, “Sümeyye Tosun” dedi. Kocaözülü müsün dedim, “Evet” dedi.

Emine Tosun’u tanır mısın dedim, tanımadığını söyledi, “Hekimhan’da ilk bayan sanatçıyım dedi. Özlem Özdemir’i tanıyor musun dedim, evet dedi. Hekimhan Müzik Kültürü üzerine çalıştığımızı söyledim, iletişim kuracağız…

Bayan arkadaşlarla çıktık, kapıda ayrılıp eve döndüm.

Programa Katılan Malatyalı Ozanlar Hakkında...

İBRAHİM EMİCİ

1938 yılında (Nüfusta 1942) Hekimhan’ın Başkınık köyünde doğdu. İlköğrenimini köyünde tamamladı, çiftçilikle uğraştı. 1962 yılında askere gitti. Kütahya, İzmir ve Eskişehir’de askerliğini tamamladı. 1970 yılında TRT’ye girmek amacıyla Ankara’ya gitti, ancak olmadı, atık kâğıt toplama işiyle uğraşmaya başladı ve bu işten 1996 yılında emekli oldu. 1956 yılında köyünden Leyli Hanım ile evlenen Emici’nin üç erkek çocuğu var. Halen eşi ile Ankara’da oturuyor. Kültür Bakanlığında halk ozanı olarak kayıtlıdır.

Basak köyünden Ahmet Yıldırım’dan (Ahmet Dede) ustam diye söz eder. Ahmet Dededen bağlama çalmayı ve diğer gelenekleri öğrenerek cem âşıklığı (zakirlik) yapmaya başlar. 1956-57 yıllarında Ballıkaya Köyünden İmam Dede (Şahin), Basak köyünden Hıdır Koluaçık, Kasım Koluaçık gibi yörenin cem âşıkları yanında Ali Ekber Çiçek, Âşık Daimi, Âşık Mahzuni, Mahmut Erdal, Müslüm Sümbül gibi sanatçılara da özenerek daha çok deyiş-duvazimam türü türküleri çalıp çağırmayı geliştirir. Hekimhan, Arguvan, Sivas yörelerinin türkülerini ağırlıklı olarak çalıp söyler. Köylüköyü’nde bir ceme dede olarak gelen Âşık Kurt Veli Dede’nin huzurunda çalıp söyler. Kurt Veli Dede, “Devam et, vazgeçme” der. Elbistan ve Gürün köylerinde dedelere zakirlik yapar. Tambura da merak sarsa da bağlama dışında başka bir saz çalmaz.

1971-1972 yıllarında “Armudun Dalı” (kendi yapıtı), “Gel Ey Gönül Mülk Edinme Bu Dehri” (Esiri Baba), “Dost Eline Giden Turnam” (Emrah) gibi yapıtları plağa okur. Kemal Keskin ile ortak kaset yaparlar (Yağmur Plak). Kasete, plağa okudukları yapıtların yanında yöre türkülerini de okur.

Yıl 1971 ya da 1972… Hekimhan Cezaevinde yatan mahkûmlar için moral gecesi düzenlenir. İbrahim Emici de sanatçı olarak çağrılır. Orada, “Gel Ey Gönül Mülk Edinme Bu Dehri” adlı deyişi okur. Ertesi gün üzerinde daha da çalışır ve yapıt ortaya çıkar. TRT’ye gittiğinde bu yapıtı repertuara kaydedilir. Emrah’ın “Dost Eline Giden Turnam” şiirini müziklendirir. Yine TRT’ye gittiği bir gün de repertuara kaydedilir. “Gel Ey Gönül Mülk Edinme Bu Dehri” Can Etili, “Dost eline giden turnam” Turan Engin başta olmak üzere birçok sanatçı tarafından okunur.

Ali Kızıltuğ, Âşık Gülabi gibi âşıklarla da Tarsus, Ankara illerinde konserlere; TRT Ankara Radyosunda mahalli sanatçı olarak programlara; ayrıca özel radyolarda ve televizyonlarda da programlara katılır.

Kul Emici, anne tarafında ozanlık geleneğinin olduğunu belirtir. Küçük oğlu Esat bağlama çalar, torunu Serdar da çalıp söylemektedir. Ankara’da Ozan Der ve Malatya İli Hekimhan İlçesi Başkınık Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği üyesidir. Ozan Der çatısı altında Ozan Sinemi, Servet Yıldırım, Hülya Yıldırım, Kul Kemal, Hüseyin Gündoğdu, Yüksel Kılıç, Musa Merdanoğlu, Ozan Balkaymak ve diğer tüm üye ozanlarla iletişimini sürdürmektedir.

Süleyman Özerol tarafından tüm şiirleri Hekimhanlı Ozan Kul Emici adıyla hazırlandı ve yayınlandı.

AHMET DUMLUPINAR

1974 yılında Malatya’da doğdu. İlköğrenimini Gaziantep’te, Orta öğrenimini Ankara’da, lise öğre-nimini İstanbul'da tamamladı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı.

Müziğe ilkokul yıllarında Mandolin çalarak başladı. Daha sonra sırasıyla Cümbüş, ut ve bağlama çalmaya devam etti.

Dinleyiciyle ilk kez "Muhabbet Türküleri 2" adlı albümde okuduğu "Kolların Boynuma Dola (U.H)" adlı uzun havayla buluştu, Ardından "Can Türküler 2" adlı albümde "Garibim" (U.H) adlı eseri seslendirdi.

Yurt içi ve yurt dışında birçok konser ve festivalde sahne aldı,"Göze" adlı ilk solo albümü arda müzik etiketiyle Haziran 2013 tarihinde dinleyiciyle buluşmuştur...

MURTAZA ŞİRİN

1943 yılında Malatya ili, Hekimhan ilçesi Hasançelebi bucağında doğdu. Âşık Derviş Ali torunlarındandır. Âşık Noksani'den ders aldı.

İlköğrenimini Hasançelebi'de orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Askerlik dönüşü Ankara'ya yerleşti. 1968-1981 yılları arsında devlet memuru olarak çalıştı.

Çeşitli gazete, dergi ve antolojilerde şiirleri yayınlandı. Ayrıca bazı sanatçılar tarafından kasetlere okunmuş şiirleri vardır. Şiirlerinde Kul Murtaza, Kul Şirini, Kul Kurbani mahlaslarını kullanmaktadır.

FEYZİ ŞAHİN

25 Aralık 1954 tarihinde Kuluncak ilçesi Başören köyünde doğdu. Ahmet ve senemin altı çocuğunun en büyüğüdür. İlkokulu köyünde, ortaokulu ve liseyi Ankara’da okudu. 1976 yılında liseyi bitirdikten sonra İzmir’de bir kamu kuruluşunda çalışmaya başladı. 1977-1979 yılları arasında askerliğini Kıbrıs’ta yaptı. Askerlik dönüşünde Ankara’da bir kamu kuruluşunda işe başladı. Aynı yıl Selma Hanımla evlendi. Tuğba ve Selin adlı iki kızı vardır.

1993 yılında İşletme Fakültesini bitirdi. 1999 yılında Halk Ozanları Kültür Vakfına üye oldu, burada saymanlık görevinde bulundu. Halk Ozanları Kültür Derneği Ozan-Der ve Anadolu Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Derneğinin de üyesidir.

Halk şiirine ve bağlamaya ilgisi ortaokul yıllarına dayanır. Yetmişli yılların başında şiir yazmaya başlamış, şiir tekniğinin gelişmesinde Ozan Özveri’nin etkisi olmuştur. Önceleri Feyzi ve Feyzi şahin adlarını kullanmış, Emini tarafından hürmetli mahlası verilmiş ve ala bu mahlası kullanmaktadır. Aşk, ayrılık, yergi, tasavvuf ve toplumsal konularda şiirler yazış, ozanlarla iletişimini sürdürmektedir. 

HÜSEYİN ÖĞRETMEN

25 Haziran 1982 tarihinde Malatya Hekimhan Dereköy köyünde doğdu. İlkokulu bitirdi.

2005 yılında Ankara’da pizzacı dükkânlarında kurye olarak çalıştı. Fırsat buldukça da Kızılay’da Sakarya’da türkü barlarda sahneye çıktı. 17 yaşında yaşadığı platonik aşkı sonucu on sekiz yaşında kendi hevesi ile bağlama çalmaya başladı ve sürdürüyor. Sivas, Malatya, Arguvan türküleri ve ozanların türkülerin, çalıp söylüyor, bağlama ve davul çalıyor.

2003 yılında Kızılay Sakarya’da türkü evlerinde grup ve sanatçılarla sahneye çıkmaya başladı. Hekimhan Hacılar Dereköyü Derneği Ankara Gölbaşı Şubesi Pir Sultan Anma Türkü Şenlikleri, Çorum Uğurludağ Darlık Yaylası Türkü Şenliğinde sahneye çıktı. Türkiyem TV’de Arguvan Ezgileri Programına katıldı.

Erdal Erzincan, Âşık Veysel, Âşık Mahsuni Şerif, Cemal Öztaş, Özcan Türe, Muharrem Temiz, Cengiz Özkan özendiği ve örnek aldığı sanatçılardan bazılarıdır.

Ankara’da kaset stüdyolarında amatör kayıtlar yaptı. Kaset ve CD yapmayı amaçlıyor. Özel bağlama dersleri veriyor. Şiir ve beste çalışmaları yapıyor. 2009 yılında erkek kardeşini genç yaşta Ankara’da trafik kazasında kaybetmesi sonucu yaşadığı büyük acı şiirler yazmasında ve beste yapmasında etkili oldu.  Türkülerin hangi yörelere ve kimlere ait olduğunu araştırmaya çalışıyor.  Ağabeyi Mustafa Öğretmen zurna çalıyor.

ZEKİ YILDIRIM

15 Mart 1958 tarihinde Malatya ilinin Hekimhan ilçesinin Yukarı Saz İnceler, yeni adıyla Saraylı Köyü’nde Mustafa Yıldırım ve Döndü Yıldırım çiftinin en son çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası serbest meslek sahibi, annesi ise ev hanımıdır. İlkokulu kendi köyünde okudu, ortaokul ve lise öğrenimini Ankara’da dışarıdan bitirmiştir. Evli ve biri Özgür diğeri Cihan adlı iki erkek çocuk babasıdır. 1978-1980 yılları arasında askerlik hizmetini tamamlamıştır. Bir kamu kurumundan emekli olan Âşık Zeki Yıldırım şu anda herhangi bir işte çalışmamaktadır. Halen ailesiyle beraber Ankara’da ikamet etmektedir.

Babasının dilsiz kaval ve bağlama çalması kendisinin de bu yolda ilerlemesinde büyük bir etken olmuştur. Düğünün birinde Ali Kızıltuğ ile tanışır. Düğünde türkü söylerken Ali Kızıltuğ ozanımızla ilgilenir, onun Halk Ozanları Kültür Derneğine üye olmasını sağlar. Burada Yozgatlı Kaplani, Çorumlu Âşık Arabî Demir, Gürünlü Âşık Gülhani ve Sivaslı Ozan Rehberi gibi çok değerli halk şairleriyle tanışarak şiirlerini daha da güçlendirir. Şiirlerini icra ederken bağlama çalmaktadır. Şiir ve müzik çalışmalarına devam etmekle Türk halk kültürüne katkılarını devam ettirmekte olup halen Ozan-Der üyesidir.

İlk kasetini çıkardığında başka yörelerde de Zeki Yıldırım adında âşıklar ortaya çıkınca o zamanki dernek başkanı Kenan Şahbudak tarafından isminin başına “Malatyalı” lakabı ilave edilmiştir. O günden sonra Malatyalı Âşık Zeki Yıldırım olarak tanınan aşığımız şiirlerinde “Zeki” mahlasını kullanmaya başlamıştır.

YILMAZ ŞİRİN

30 Ağustos 1970 tarihinde Malatya Hekimhan ilçesi Çataltepe (Kütöğler) köyün-de dünyaya geldi. Ankara Akdere Dereboyunda Batu-han İlkokulu, Cebeci orta-okulu ve Ankara gazi lisesinde öğrenim gördü.

Isparta ve Burdur ile Isparta Subay orduevinde askerli-ğini tamamladı.

Bağlama, mey, kaval ve zurna sazlarını çalmasını biliyor. Bunları ilkokul yıllarında kendi kendine öğrendi. İlkokul yıllarından itibaren düğünlerde saz çalarak, bir süre davul zurna çalarak geçimini sağlamaya çalıştı. Halk Âşıkları Birliğinde ve özel dershanelerde hem şan dersi hem de bağlama öğreticiliği, amatör korolarda hem bağlama icracılığı hem de koro şefliği yaptı. İki yıla yakın çiçekçilikle uğraştı. Daha sonra birçok korolarda görev yaparak ve İhsan Öztürk’ten nota ve tavır dersleri aldı. Saz yapımından anlıyor.

Hem ses sanatçısı, hem bağlama hem de nefesli sazlarda saz sanatçısı olarak sahneye çıkmaya başladı. Hemen bütün illerde ve Danimarka, Almanya, Fransa, Arnavutluk, Belçika ülkelerinde konserleri oldu. Saz-ses sanatçısı olarak halk konserleri ve dinletilere; TRT başta olmak üzere birçok televizyon ve radyo programlarına katıldı. Saz sanatçısı olarak Musa Eroğlu, Belkıs Akkale Sebahat Akkiraz, Nuray Hafiftaş, Ceylan, Yavuz Bingöl gibi sanatçılara özellikle nefesli sazlarda birçok kez eşlik etti.

Koro şefi olarak THM okullar arası yarışmalarda bulundu. Okul yıllarımda amatör ses yarışmalarında birinciliği, TRT’nin bir amatör ses yarışmasında beşinciliği var.

Genelde bütün yörelerin türkülerini söylüyor, Arguvan, Hekimhan ve Çamşıhı ağzını daha iyi yorumladığıma inanıyor. Hala sahne, halk konserleri ve albümlere çalıyor, programlara devam ediyor.  Evli, bir oğlu var.

Malatya yöresine ait unutulmaya yüz tutmuş birkaç eseri, değişik yörelere ait eski türküleri, eski ozanların türkülerini, bir tane de kendi eserin okuyarak “Eski Zaman Türküleri” adıyla hem kaset olarak hem de CD olarak albüm çıkardı.

Birçok amatör koro, belediye konservatuarları ve İhsan Öztürk eğitim merkezinde seçici kurullarda (jürilerde) görev aldı. Şiir yazıyor ve beste çalışmaları var.

ALİ RIZA GÜLTEKİN

Aslen Malatya Arguvan’ın Bozan köyünden olan Ali Rıza Gültekin ailesinin mesleki durumdan kaynaklanan göçerlikten dolayı Bitlis’te dünya’ya gelmiştir.

7 yaşında geleneksel çalgımız olan bağlama ile tanışmış ve ailenin de etkisiyle kulaklarını bir hayli halk ezgisiyle doldurmaya başlamıştır. Ali Rıza İlk ve Ortaöğretimini Tokat’ta tamamlar ve daha sonra ailesiyle birlikte memleketleri olan Malatya’ya yerleşerek müziğe olan ilgisini kendi yöresi Arguvan Türküleri ve Halk Müziğinin yerel motiflerini sindirmeye çalışarak gittikçe kalıcı hale getirir.

Gençlik yaşlarına adım attığı dönemlere denk geldiğin de Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik bölümüne başlar ve teorik gelişimini sürdürerek mezun olur. Halk müziğimizin nadide yörelerinden biri olan Malatya ve Arguvan ağızlarını geliştirerek kullandığı, ailesinin de birikimlerini aktardığı, Babasının şiirlerini yine yöresel formatta bestelediği bir çalışma olarak sunduğu 'Kalk Gidelim Arguvan’a Sevdiğim' adlı albümüyle 2009 yılında müzik dünyasına profesyonel anlamda merhaba dedi. Öz Güler Kasetçilik tarafından yayımlanan albüm dinleyiciyle buluşurken sanatçı birçok festival ve konserde dinleyiciyle buluşarak müzik yaşantısını devam ettirmektedir. Ankarada Gazi Üniversitesinde Müzik Öğretmenliği Bölümüne devam etmektedir. 2011 yılında Güvercin Müzik etiketiyle ''Sevdalım&Ağlama'' adlı albüm tüm müzik marketlerde yerini almıştır.

KENAN ŞAHBUDAK

Malatya İlinin, Hekim-han İlçesi, Hasançelebi Nahiyesi Köylü Kö-yü’nde dünyaya geldi.

1993 yılında Çankaya Belediyesinde kamu gö-revine başladı, 1997 yı-lında Mamak Beledi-yesine geçiş yaptı ve Eğitim Kültür Müdür Yardımcısı olarak iki sene görev yaptı.

1989 yılında bir grup arkadaşı ile Haş-Koop’u kurdu. 1999 yılında ozan arkadaşları ile Tüm Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Topluluğu Derneğini kurdu ve başkanlık yaptı. 1974 yılında kurulmuş bulunan Halk Ozanları Kültür Derneği’nde 2009 yılından beri (Ozan-Der) başkanlık yapmaktadır. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şubesinde yönetim kurulu üyeliği, sekreterliği ve Mamak Kitle Örgütleri Platformunda dönem sekreterliği yaptı. Köylüleriyle birlikte Köy-Der’in kuruluşunu gerçekleştirdi, halen derneğin ve Yamadağı Tüketim Kooperatifinin başkanlığını yapmaktadır.

Sayısız yurt içi konser, festival ve programlara katıldı. Yapılan şiir yarışmalarında çeşitli dereceler ve ödüller aldı. Şiirleri çeşitli dergi ve kitaplarda yayımlandı.

Şiirle ilgisi 1984 yılında Ozan-Der’e üye olmasıyla başladı. Halk edebiyatı ve türkülerle ilgili araştırma çalışmaları yaptı, kendini geliştirdi. Bu dönemde hemşerileri Âşık Ekberi ve Âşık Cansever’den destek gördü. Şahbudak mahlasını kullanarak şiirler yazdı. Şiirlerinde genellikle toplumsal konulara yer vermesine karşın sevda şiirleri de vardır. Şiirlerinden yayınlandığı kaynaklardan bazıları şunlardır: Milliyet Sanat Dergisi,  Malatya Gerçek Gazetesi, İmece Kültür Dergisi, Halk Âşıkları Antolojisi, Köy-Der Yayın Organı, Mamak'ta Yaşayan Halk Ozanları, Ozanca Dergisi, THT Ozanlar Antolojisi, 2005 yılında yayımlanan “Destan Olurum” adında şiir kitabı vardır.

Ankara’da yayın yapan yerel TV ve Radyolarda Halk Ozanlığı ve Halk Müziği ile ilgili programlar hazırlayıp, Halk Ozanlarının tanıtımını yaptı.

Bestesini de yaptığı bazı şiirleri, bazı sanatçı arkadaşları tarafından kaset ve CD’lere okundu. Bazı usta ozanların şiirlerini besteleyerek kasetlerine okudu. Değişik ozan arkadaşları ile1986 yılında “Dostlar”, 1988 yılında ”Halk Âşıklarından Deyişler”, 1990 yılında “Mihmanlar Muhabbeti”, 1993 yılında “Sivas Vahşeti”, 1996 yılında “Gurup Canlar”, 2002 yılında “Ozanca Türküler” ve 2002 yılında tek başına çıkardığı “Köy Türküleri” olmak üzere müzik yayınları yaptı.

1982 yılında halkbilim derneklerine üye oldu, etkinliklere katıldı, nota eğitimi aldı. Saz ve ses sanatçılığı yaptı. Mamak Belediyesinde Halk Müziği Korosunu kurdu ve 1990 yılından 1999 yılına kadar çalıştırdı. 2002 yılında Ankara Barosu Halk Müziği Korosunu kurdu, 2003 yılında Mamak Belediyesi Çalışanları Vakfında Halk Müziği Korosunu kurudu, Toplumsal Araştırmalar Vakfında bağlama dersleri vermeye başladı. 2006 yılında Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfında Kadınlar Korosunu kurdu. Yine aynı yıl Makine Mühendisleri Odası Halk Müziği Korosunu kurdu. 2010 yılında Ozan-Der Halk Müziği Korosunu kurdu.  2007 yılından beri ODTÜ Halk Müziği Korosunu Şefliğini yapmaktadır. 2011 yılında Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü korosunu kurdu. 2012 yılında Eğit-Sen Korosunu kurdu. Halk Müziği Koroları ile birçok kez gösteriler düzenledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Mamak Halk Eğitim Merkezinde, Uygulamalı Halk Müziği ve Bağlama usta öğreticisi olarak görevini devam ettirmekte; halen Seyranbağları’nda kendisine ait müzik evinde eğitim vermektedir. 1986 yılında evlendiği eşi Asiye, kızı Ezgi, (ODTÜ İnşaat Müh.) oğlu Deyiş (Ege Ün. Devlet Konservatuarı mezunu, Müzik Öğretmeni) ile Ankara’da oturmaktadır.

SÜLEYMAN ÖZEROL

1 Kasım 1953 tarihinde Hekimhan’ın Ballıkaya (Mezirme) köyünde doğdu. Babası Hasan, annesi Zehra’dır. İlkokulu kendi köyünde okudu.

Akçadağ İlköğretmen Okulunu 1972 yılında bitirdi, Urfa ve Malatya’da çeşitli okullarda görev yaptı, 1998’de emekli oldu, aynı yılın Haziran ayında Malatya Yorum Gazetesi yazı işleri müdürlüğünü yürütmeye ve anı, öykü, makale türü haftalık yazılar yazmaya başladı.

İlkokul yılarına dayanan şiir ile ilgisi öğretmen okulunda ve mesleğinin ilk yıllarında yoğunlaşmıştır. Resim yapar, bağlama çalar ve türkü söyler. Malatya’daki bazı radyo ve televizyonlarda programlara katıldı, programlar yaptı. Halk kültürü ve edebiyatı alanında yoğunlaşan uğraşılarını derleme, araştırma ve incelemelerle zenginleştirmeyi sürdürürken panel, konferans ve benzeri etkinliklere katılmaktadır. 1988 yılından itibaren de binlerce sayfayı bulan halk kültürü ile ilgili çalışmaları, makaleleri, ölçülü ve serbest şiirlerinden bazıları çeşitli gazete ve dergilerde, kitaplarda ve Internet sitelerinde yayınlanmaktadır.

Malatya’da üç, Ankara’da da üç kültürel derneğe üye olup Halk Ozanları Kültür Derneği Danışma Kurulu üyeliğini, Malatya Yorum gazetesi ve Arguvan Yolu dergisi yazı işleri müdürlüğünü, derleme, araştırma, program çalışmalarını, sürdürmektedir. Çalışmaları kültürel derleme-araştırma ve incelemeleri Malatya ili Arguvan-Hekimhan yöreleri ağırlıklıdır.

Evli olup biri kız üç çocuk babasıdır. 2001 yılından buyana kışları Ankara’da, yazları Malatya’da oturmaktadır Malatya kültürüne ve toplumsal yaşamına katkılarından dolayı Malatya Gazeteciler Derneği (MAGDER) tarafından ödüllendirilen 14 kişiden biridir (14 Mart 2004). Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu tarafından 2005 yılında Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür (24 Aralık 2005-Ankara).

Yayınlanmış Kitapları: Televizyonu Nasıl Buldum: Anı-Öykü, Malatya 1999; Arguvan Türküleri-Halkbilimsel Bir Araştırma Denemesi: Hüseyin Şahin ile birlikte-Derleme-İnceleme, AKEV Yay. İstanbul 2004; Dirençli Eğitimci Örgütçü Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu: H. Nedim Şahhüseyinoğlu’nun Yaşamöyküsü, Ürün Yay. Ankara 2009; Babamın Şiirleri: Hasan Özerol’un Şiirleri, Rek Tur Matbaası, Malatya 2009; Vayloğ Dede/Yaşamı ve Hakkındaki Anlatımlardan Bazıları: Sage Yayınları, Ankara 2012; Hekimhanlı Ozan Kul Emici/Yaşamı Sanatı Şiirleri: Malatya Araştırmaları Derneği Yayınları, Malatya 2013; Malatyalı Aşık Zeki Yıldırım/Yaşamı Sanatı Şiirleri: Kuloğlu Matbaacılık, Ankara 2013

Kitap Bütünlüğündeki Çalışmalarından Bazıları: Bir Gün Uyandığında (Şiir), Yenilenen Köy Ballıkaya (Köy İncelemesi), Anıya Benzer (Anı-Deneme Notları I-II), Âşık Yoksuli (Yaşamöyküsü ve Şiirleri), Hekimhanlı Ozan Kul Emici (Yaşamöyküsü ve Şiirleri), Malatyalı Âşık Zeki Yıldırım (Yaşamöyküsü ve Şiirleri), Bir Deli Rüzgâr (Şemsi Belli İle İlgili Yazılar), Merhaba Gülü (Metin Özer İle İlgili Yazılar), Ballıkaya Köyü ve Çevresinden Âşıklar-Şairler, Hekimhan Müzik Kültürü, Ölesim Gelir (Ölçülü Şiirler), Kömürhan Köprüsü Nereye Bakar (Halk Kültürü Yazıları)…

Ayrıca hazırlanması süren çok sayıda kitap çalışması vardır. 

 
Toplam blog
: 38
: 621
Kayıt tarihi
: 03.12.12
 
 

1953 yılında Hekimhan-Ballıkaya (Mezirme) köyünde doğdu. Akçadağ İlköğretmen Okulunu 1972'de biti..