Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Üçüncü Dünya Savaşı...

Üçüncü Dünya Savaşı...
 

Sanal gazetemiz Milliyet com.tr. nin bu başlıkla verdiği heber birkaç gündür dünyanın gündeminde.

ABD Merkez Bankası (Fed), artan işsizliği, zayıf giden toparlanmayı hızlandırmak adına 600 milyar dolarlık ekonomiye bir para transferine karar verdi.

Açıklamada, üretim ve İstihdamda toparlanma hızı yavaş olmaya devam ettiği belirtilerek, ülkede çekirdek enflasyonun son çeyreklerde aşağı yönlü bir trend izlediği ve enflasyon konusunda ilerlemenin hayal kırıklığı yaratacak şekilde yavaş olduğu vurgulandı.

Küresel piyasalarının haftalardır beklediği ABD'nin 'ikinci niceliksel gevşeme' kararı dün açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed), zayıflayan ekonomiye destek olmak amacıyla Hazine kağıdı satın alınmasına yönelik yeni bir plan duyurdu. Fed aldığı parasal genişleme kararıyla, Büyük Buhran'dan sonra yaşanan en büyük kriz sonrasında zor günler geçiren tüketici ve şirketlerin borçlanma maliyetlerini aşağıya çekmeyi ve deflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor.

Analistler, Fed'in tehlikeli sularda yüzdüğünü ve istediği sonucu almazsa, cephanesini tüketme ve güvenilirliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıyor. Fed'in açıklamasından sonra Amerikan borsaları gerilerken, dolar euro karşısında hızla gerilemeye başladı.

Bu kararın Türkiye gibi doların beslenme cenneti olan ülkelere daha büyük sıkıntılar getireceği kesin. Aşırı şişirilmiş faiz ve yüksek değerli yerel para politikası güden bizim gibi ülkelerden daha çok para yabancılara akacak. Bunu başaran ünlü ve çok vatansever politikacılar da enflasyonu düşük tutuyoruz diye hava atacak. Halkın ümüğü biraz daha sıkılacak.

Başta Çin ve Almanya olmak üzere birçok ülke bu kararından dolayı ABDne karşı çıktı. Tabir yerinde ise savaş açtı. Duygu sömürüsü olabilecek konularda esip savuran, karşısında hangi ülke olursa olsun verip veriştiren başbakanımızdan bir ses yok. Her halde ABDnin bu kadar büyük oranda para basıp bizlerin ümüğünü biraz daha sıkması onun pek umurunda değil.

Zorlanan ekonomiyi canlandırma adına para basmak. Bu işi yapan ülke ise dünyanın en çok borcu olan ülkesi. Bu doğru mudur? Ekonomi ile ilgilenenlerin doğru veya yanlış şeklinde yorum yapmaları saygı ile karşılanabilir. Ancak benim aklıma takılan soru şu.

Eğer ABDnin ülkesindeki ekonomisini güçlendirmek adına bu kadar büyük bir meblağda para basması doğru ise, küçük Amerika olan Türkiye neden yaşadığımız bu zor durumlara rağmen böyle bir önlem almıyor?

9/11/2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..