Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '10

 
Kategori
Dünya
 

Üçüncü Dünya Savaşı kaçınılmaz mı?

Üçüncü Dünya Savaşı kaçınılmaz mı?
 

3.Dünya savaşı buna benzer birşey mi olacak?


Günümüzde yeni bir Dünya savaşı yaşanır mı?

Bana imkansız görünmüyor bu.

Dünya bugüne dek 2 büyük savaş gördü ve ikisi de 20.yüzyılda yaşandı. Her iki savaş öncesinde de dünyanın genel haline bir bakacak olursak;

İki savaş öncesinde de büyük ekonomik buhranlar yaşandığını,

Dünyanın önde gelen devletleri arasındaki güç dengelerinde kaymalar olduğunu,

Güç paylaşım savaşlarının şiddetlendiğini,

Ülkelerde ekonomik çöküntünün artmasıyla milliyetçiliğin çıkışa geçtiğini,

görüyoruz.

Bu dört gerekçenin günümüz Dünyasında da var olduğunu söylemek yanlış olmaz herhalde.

2008 küresel krizi birçok gelişmiş ülkeyi gerilettiği gibi, bu, kapitalist refah devletinin sonu oldu ve sonuçta güç dengelerinde büyük kaymalar yaşandı. Krizden büyümeyle çıkan Çin önderliğindeki gelişmekte olan ülkeler, eski egemen ülkeleri, imtiyazlarını bu ülkelerle paylaşmak zorunda bıraktı. Bu ise güç savaşlarının 21.yüzyılda yeni bir boyut kazandığını gösteriyor ki, G-20 ve BRIC durup dururken ortaya çıkmadı.

Sovyet bloğunun dağılmasından sonra, her zaman bir düşmanın varlığıyla meşruiyetini ispatlamış olan süper güç ABD ise, bir zamanlar komünizme karşı kendi elleriyle beslediği radikal islamcı teröristleri yeni düşman belledi ve 2001'den beri bu algı hemen tüm Batı ülkelerine yayılmış durumda. Bir zamanlar göçmenlere gösterdiği hoşgörüyle çekim merkezi olan Avrupa dahi, şimdi islam karşıtı hareketlerle çalkalanıyor. Gün geçmeye Batıdan bu konu hakkında yeni bir tartışma haberi gelmesin.

Son zamanlarda yaşanan gelişmelere kısaca bir bakalım: Avrupa Birliği'nin birçok ülkesi krizi aşmakta çok zorlanıyor ve bu, birliğin oluşum mantığını bile tehlikeye düşürmekte, Almanya'da camiler kundaklandı, Fransa burka ve peçe benzeri örtüleri sokakta dahi yasakladı, NATO İran'a saldırı şüpheleri eşliğinde Türkiye'yi füze kalkanı konusunda ikna etti ve yakın bir zaman önce Kuzey Kore Güneye birkaç bomba yolladı da birçok borsa tepetaklak oldu.

Tüm bunlar tipik savaş öncesi gelişmeleri. Dünya çok kritik bir dönemden geçiyor.

Şunu unutmamalı...

Her savaş, sonrasında yeni bir gelişim dönemini ve refahı getirmiştir. Her belirsizlik dönemi de savaşı. Şu an belli olan tek şey belirsizlik. Dünyanın geçirdiği değişimin ne yönde olacağına dair bir belirsizlik bu.

Kim bilir, belki de, Dünya bir kez daha kendini yıkıp yeniden küllerinden doğmak istiyordur.

Daha önce iki kez olduğu gibi.

 
Toplam blog
: 47
: 1149
Kayıt tarihi
: 24.11.10
 
 

Praksise düşünceden varan bir romancı, kültür eleştirmeni, otodidakt bir feylesof, yaşam gözlemci..