Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

Üçüncü emir… Kıbrıs açılımı..

Üçüncü emir… Kıbrıs açılımı..
 

Ermeni açılımı, Kürt açılımı yapıldı. Tabii kıyamet koptu. Şimdi o açılımlar alıştırma, hazmettirme aşamasına geldi. Yavaş yavaş hazmettirilecek. Tabii millet hazmederse. Sırada Kıbrıs açılımı var. Büyük ihtimal önümüzdeki günler Kıbrıs açılımını konuşuyor olacağız. Zira ABD nin ve AB nin acelesi var. Bakalım açılım adı altında ne tavizler verilecek.

Bu çerçevede atılacak adımları görüşmek üzere KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ankara’da temaslarda bulundu. Talat ilk olarak Başbakan Erdoğan’la görüştü. Başbakanlık Yeni Bina’daki görüşme bir saat sürdü. Talat’ı Başbakanlık Yeni Bina’ya gelişinde karşılayan Başbakan Erdoğan, giderken de uğurladı. Ziyaretle ilgili her hangi bir açıklama yapılmadı.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ardındanda Çankaya Köşkü’ne çıktı. Gül’ün, konuk cumhurbaşkanını Büyük Şeref Kapısı önünde aracından indiğinde karşılamasının ardından, her iki Cumhurbaşkanı gazetecilere tokalaşarak poz verdi. Çankaya Köşkü’nde baş başa görüşmeye geçen Gül ve Talat, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Talat temaslarının yanı sıra gazetecilere açıklamalarda da bulundu.Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türkiye, Yunanistan, Rum kesimi ve KKTC’nin dörtlü bir zirve yapmasının yararlı olacağını iddia eden Talat, Uluslararası kamuoyunun sorunun çözümü için harekete geçmesini istedi. ABD’nin ilgisinin bu noktada önemine işaret eden Talat’ın, “Çözüm için katkısı olacağına inanıyorum” dediği bir başka isim de Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu oldu.

Mehmet Ali Talat, uluslararası kamuoyunun soruna yönelik ilgisinin aralık ayında yapılacak AB zirvesi döneminde artacağını kaydetti.KKTC Cumhurbaşkanı, Türk tarafının liman ve havaalanlarını Rumlara açması konusunun da masada olduğunu belirtti.(*)

Bilindiği üzere AB bu yıl sonuna kadar Türkiyenin imzaladığı protokola uyup liman ve hava alanlarını Güney Kıbrıs hükümetine açmasını istiyor. Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, bu konuda kararlı.

Talat’la birlikte Ankaraya gelen KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Anlaşma için bazı esnekliklerin yapılabileceğini söyledi. Belli oluyor ki, sadece AB nin değil KKTC nin de acelesi var.

Nemidir bu acele. Önümüzdeki nisan ayında KKTC de cumhurbaşkanlığı seçimi var. Hatırlanacaktır, Talatın teslimiyetçi partisi seçimde çoğunluğu kaybetti. Bu Talat’ın bir daha seçilemeyeceği kuşkusunu güçlendiriyor. Bu yüzden bu konunun batı adına en kısa zamanda halledilme zorunluluğu var.

Pazartesi, 2/11/2009

(*) Gazete Yeniçağ

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..