Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '15

 
Kategori
Sektörler
 

Ucuz Elektrik tüketiminde yeni dönem

Ucuz Elektrik tüketiminde yeni dönem
 

İndirimli Elektrik Uygulaması İle Yılda Bir Fatura Tasarruf Edebilirsiniz


Türkiyede Ucuz Elektrik Dönemi Başladı

Yıldardır TEDAŞ üzerinden yapılan faturalandırma ve tahsilat işlemlerinde, özel sektörede yetki verilerek Elektrik Hizmeti Rekabetinde yeni bir dönem başlamış oldu.

''Serbest Tüketici'' Kavramı olarak hayatımıza giren bu uygulamada, tüketiciler elektrik dağıtım hizmetini istediği firmadan alabilecek.

SERBEST TÜKETİCİ NE DEMEKTİR?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)' ya göre ''serbest tüketici limiti'' üzerinde elektrik tüketimi yapan her abone, serbest tüketici hakkı elde eder. Örneğin ayda yaklaşı 130 TL veya üzeri elektrik faturası ödeyen her kullanıcı, serbest tüetici olma hakkını elde eder. Bu gruba girmeye hak kazanan, ev, işyeri, fabrika ve tüm işletmeler kendilerine farklı bir elektrik tedarikçisi seçebiliyor.

Serbest Tüketici Hakkını kullanarak tedaş dışında bir firmadan hizmet alan tüketici, yılda en az bir fatura tutarı kadar indirimli elektrik kullanarak tasarruf elde ediyor. Ev ve işyerlerinde ucuz elektrik kullanımı önemli olduğu kadar, çok yüksek rakamlarda elektrik bedeli ödeyen atölye, ve sanayi işletmeleri gibi abonelerde ciddi anlamda bir tasarruf elde ediliyor. Mesela bugün 400 metrekare alana sahip bir market veya mağaza ortalama aylık 5000 TL tutarı bir fatura ödemekte. Yılda minimum bir fatura tasarrufu söz konusu olduğunda cepte kalan miktar 5000-6000 TL gibi ciddi bir rakam oluyor. 

Ucuz Elektrik Aboneliği geçisi yapmak için sadece özel elektrik tedaricisine başvurmanız yeterli oluyor, bunun için tedaşa herhengi bir başvuru yapmanıza gerek yok. Onay işleminden sonra faturanız TEDAŞ tarafından değil, hizmet aldığınız tedarikçi tarafında yollanıyor. Fatura üzerinde her ay kıyaslama raporu da var. Örneğin Tedaş abonesi olsaydınız 600 TL gelecek olan fatura şu anda 540 TL olarak fatura edilmiştir gibi, yapılan indirim bedeli açıkça belirtiliyor. Önümüzdeki yıl Serbes Tüketici limiti sınırının kaldırılması da gündemde. böylelikle aylık 130 TL altı fatura ödeyen tüm abonelerde İndirimli Elektrik uygulamasından faydalanabilecek. 

Ucuz Elektrik Döneminin öncülüğünü İpragaz Elektrik yaparak, abone transferi işlemlerine 1 yılı aşkın zamandır başlandı. Türkiyede Serbest Piyasa ve Tüketici Rekabeti açısından büyük bir gelişme olan İndirimli Elektrik uygulamasından abonelerin %20'si kadarının faydalanacağı düşünülüyor. Ancak unutulmaması gereken, bu hizmetten akıllı sayaç kullanan aboneler faydalanabilecek.

İndirimli Elektrik uygulamasında çeşitli kampanyalar yapılarak kamuoyuna duyrulması ve kalıplaşmış tekel zihniyetinin kırılması hedefleniyor. Örneğin ''Komşusunu Getirene Sürpriz Hediyeler'' gibi kampanya taslakları gündemde. TV lerde sık sık elektrik aboneliğinizi bize taşıyın gibisinden reklamları göreceğiz sanırım. 

Sağlık ve Esenlik Dileklerimle

Engin HALİTOĞLU

 
Toplam blog
: 10
: 34833
Kayıt tarihi
: 23.03.14
 
 

Allah'ın doğada insanoğluna sunduğu ve ya unutulmuş yada farkedilmemiş sonsuz nimetleri olduğunu ..