Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '08

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Ucuz enerji güneş pilleri

Antalya'da tatildeyim. Tatilde bol bol gazete okuyacağım demiştim. Okuyorum ama okudukça sinirleniyorum son olaylara. Atatürk'ü seven ve onun devrimlerine sahip çıkmaya çalışan bir vatandaş olarak ürkmeye başladım.

Antalya' çok sıcak dışarı bile çıkılmıyor. İşte günlük gazeteleri okurken Milliyet Akdeniz'de yazan Oktay Pirim'in köşesini ni okurken içime su serpildi. Son olaylarda ortam çok ıısnmışken, hiç değilse küresel ısınma için bir şeyler yapabiliriz dedim. Oktay Pirim Diyarbakır'da yapılan Güneş Evi'nden söz ediyor.'' Tüm enerji ihtiyacını çatısına yerleştirilen güneş pilleri sayesinde karşılanacak olan bu ev, kullanım fazlasınıda ulusal şebekeye aktarıyor.'' Antalya'da tüm evin çatıları, su ısıtmak için güneş enerji sistemleriyle doludur. Her ne kadar görüntü kirliliğide yapsa, ısınan dünyamız için çok iyi. Kaldığım evde de güneş enerjisi ile ısınan sistem var. Duş almak istediğimizde musluğu sıcak ayarında açmak yetiyor. Ne şohben derdi, ne tüp parası ne ne elektrik faturası. Ne havaya karışan karbondidoksit gazı. İşte onca olaydan sonra böyle bir haber okumak ben de serin duş etkisi yaptı.

Oktay Pirim ATSO üyesi Makine Makina Mühendisi Mustafa Karabayır'ın Vizyon dergisindeki bu konuya ilişkin yazısından bahsediyor. Karabayır ''Türkiye'de güneş enerjisi potansiyeli mevcut enerji tüketiminin 10 bin katıdır. Halen faydalandığımız güneş enerjisi miktarı toplam enerji tüketiminin sadece 0.4'ü kadardır. Türkiye'de çatı alanlarını kullanarak üretebilecek elektirik gücü 50 bin MW'dir. Türkiye'nin toplam elektrik enerjisi kurulu gücü 40 bin MW'dir.

Güneş dediğimiz devasa kaynak, dünyanın bir yıllık enerji ihtiyacına eşit enerjiyi yarım saatte gönderiyor. Yeryüzündeki tüm petrol, kömür, doğalgaz rezervleri toplamı dünya üzerine düşen 20 günlük güneş ışığına eşdeğer. Bir yıllık güneş enerjisi 1.3 milyar ton petrol demek. Dünyadaki tüm nükleer santrallerin ürettiğinden 527 bin kat fazlasını tek başına güneş yaratabiliyor.

Şimdi anlıyoruz ki, geçte olsa , sadece sivil toplum örgütleri değil, meslek odaları ve iktidar sahipleri de bu bedava muaazzam enerjinin farkına varmış bulunuyor.
Farkına varılmış ama henüz yasal bir düzenleme yada teşvik konusunda ilerleme yok.

Yine Karabağ'ın araştırmasına göre Avusturya'da devlet yüzde 30 oranında yatırım desteği sağlıyormuş. Hollanda'da 10 yıl süreyle güneş enerjisinin desteklenmesi için yasa çıkartmış, İtalya'da yüzde 50 vergi indirimi sağlanıyormuş. ABD ve Japonya'da 1 milyon eve destek veriliyormuş.

Antalya boyutuna bakıldığında, güneşten elektrik üretme çok önemli özellikler arz ediyor. Bir kere bunu turizmin önemli propagandası olarak kullanmak mümkün. Çevre, doğa ve ormanların korunmasında kirliliğin asgariye indirildiği ve sera gazı salınımlarının azaldığını vurgulayan bir propagandanın turizme ciddi katkısı kaçınılmaz. Diğeri ise hem ulusal hemde ekonomiye hem de ceplere sağlayacağı parasal katkılar.''

Oktay Pirim diyor ki'ATSO'nun bu konudaki önerileri arasında 500'ün üzerindeki turistik tesisin yaz dönemlerinde elektrik ihtiyaçlarını güneşten temin etmeleri, tesislerin kapalı olduğu kış dönemlerinde de fazlalıklarını ulusal şebekeye aktarılmaları öneriliyor.
Tabii öncelikle devletin, yasal bir düzenlemeyle belli teşvikler getirmesi pahalı olan ithal güneş pili parçalarının en az yüzde 50 oranında yerli üretimle karşılanması yolunda adımlar atılması gerekiyor. Antalya bu konuda çabaları yoğunlaştıran kent olarak güneşten akıp giden bu muazzam enerjiyi daha fazla seyretmemeyi hak ediyor.'Bu yazıdan dolayı Oktay Pirim'e teşekkür ediyorum. Daha önce güneş pilleri ile ilgili bir yazı okumamıştım. Fakat geçen sene Ağustos ayında Hasankeyf'e Sadakat Treni ile gidip 12 bin yıllık Hasankeyf'i görmüş, baraj yapılmaması için Hasankeyf'e destek olmuştuk.

Fırtına Vadisinde binlerce ağacın kıyımına şahit oldum. Yapılan eylemleride destekledim. Fırtına vadisi sayılı ekoloji alanlardan biri. Böyle bir yere nasıl santral yapılmak istenir hala anlamış değilim.

Oktay Pirim'in yazdığı gibi hiç değilse tatil yerlerinde bu güneş pilleri kullanabilse , her tesis kendi elektriğini üretebilse. Temmuz, ağustos aylarında Antalya'da klima kaçınılmaz oluyor.Trafolar bu kadar yükü kaldıramadığında elektrik kesintileri başlıyor. Bir an önce elekrik pilleri ile enerji üretimine geçilmeli.

Nükleer santral yapılması için binlerce ağaç kesiliyor, doğanın dengesi şaşıyor, binlerce yıllık yerleşim yerleri baraj yapılarak su altında bırakılıyor. Güneş pilleri gibi alternatif enerji kaynaklarına yönelmeli, tarihi ve doğal güzelliklerimizi gelecek nesillere bırakmalıyız. Bir Kızılderii Atasözü ile yazımı bitirmek istiyorum.
'Biz Dünyayı Dedelerimizden Miras Almadık, Çocuklarımızdan Ödünç Aldık.'

 
Toplam blog
: 16
: 888
Kayıt tarihi
: 24.06.08
 
 

43 yaşında evli 2 çocuk annesi Elektronik mühendisiyim. Fotoğraf çekmeyi ve örgü örmeyi çocukları..