Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '14

 
Kategori
Güncel
 

Ucuz Ölümler Diyarı

Ucuz Ölümler Diyarı
 

  • Pınar Hanım, nam-ı diğer Beran Hanım memleket ahvali üzerine “Ucuz ölümler diyarı“ diyerekten pek bir hoşuma giden cümle kullanmış. Öyle ya, bu memlekette ölümün ne denli ucuz olduğunu görebilmek adına fazla kafa yormaya gerek yok. Henüz daha acısı dinmemiş bir maden faciası üzerine asansör kazası tuz biber oldu. Sözüm ona, iş güvenliği denen bir ucube yasa çıkartılıp uygulamaya konulduğu halde! Amma ve lakin şimdinin cumhur reisi, geride bıraktığımız 12 yılın anlı şanlı başvekili, “Hızlı hızlı, çabuk çabuk” diyerekten, işverenleri galeyana getirmeyi marifet sayıyordu. Sağolsun işverenlerimiz de, ardında güçlü bir hükümet ve başvekil iradesiyle daha bir pişkincesine işçi üzerine yürümekte beis görmediler. Tersanelerde dikkat çekmeye başlayan iş cinayetleri kendisini iş yaşamının hemen her alanında göstermeye başladı. Aslında uzun yıllardan beri iş cinayetleri bu ülke çalışanının kâbusuydu… Kâbus olmasına kâbusda, işin bir başka yanı daha varki son 12 yıllık süreçte, emekçiler daha feci bir baskı serüveninin içerisine hapsedildi. Bir zamanlar, tırnak içerisinde terör hikâyesinden, memleket sevdasından ve bölünmez bütünlüğümüzü korumak adına genç insanlar namlunun ucundaydı, şimdilerde halkımız, daha fazla inşaat şiarıyla namlunun ucuna oturtulmuş durumda.
  •  
  • Ruhsal vaziyetimize binaen biz gözümüzü toplu iş cinayetleri mevzuuna dikmişiz. Memleket sathında her daim ölen işçilerin çetelesi tutulsa arşa yol olurdu… Tekil ölümlerin ruhumuzda sarsıcı etki yapmamasını yadırgamamak gerek. Hatta beşer onar ölümler dahi ruhumuzda çentik açmıyordur. En nihayetinde bu ülke serencamında bol miktarda çoğul ölümler varken, kimin umurunda olur asansör kopması sonrası ölen on işçinin hali ahvali?
  •  
  • Memleketimiz ucuz ölümlerin diyarı ya, geride bıraktığımız bir Marmara Depremi var ki resmi rakamlar 17 bin diyordu, resmi olmayan rakamlar bu sayının birkaç katı üzerindeydi… Çürük binalar, kaçak yapılar ve saire…Yanarımda Veli Göçere yanarım! İzni veren hükümet yetkileleri devlet bürokrasinin başında bulunanlar zerre olsun ceza almadılar. Koca Marmara depremi Veli Göçere ihale edidi ya… Van Depereminide buraya not edelim. Ya trafik kazaları! Yıllık ortalamada dünya ülkeleri sıralamasında ilk sıraları zorluyoruz. Memleketin bölünmez bütünlüğü lafazanlığı nedeniyle ölenlerin sayısı ise alışkanlıktan olsa gerek ellibin olarak telaffuz edilmekte. İşin bir de faili meçhul kısmı varki orasına hiç girmeyelim. Söylenen o ki onyedibin! E birde din elden gidiyor feryadı figanıyla kışkıranların katlettiklerini düşünürsek harbiden memleketimizde insanın yaşam hakkı enflasyona uğramıyor aksine ucuzladıkça ucuzluyor.
  •  
  • Sıraladığımız bunca toplu ucuz ölüm sonrasında tekil ölümlerin ruhumuzda sarsıcı bir etki yapması pek tabiki beklenemez. Zaten ben pek bir şeyde beklemiyorum.  “İnşaat kazasında bilmem kaç işçi ölmüş” haberine sallayıver gitsin diyorum. Emin olun hiç iplemiyorum. Umurumda bile olmuyor. Hafta sonu arkadaşın biri asansör kopması nedeniyle ölen işçilerle ilgili bir şeyler söylüyor, şahsım olarak bendeniz mevzudan bi haber halimle, “Kim ölmüş, hangi asansör kopması, ne gökdeleni?” diyorum.  Yani demem o ki o kadar ilgisizim. Bir de Milliyet Blogda yazı yazma uğraşındayız. Valla ben hiç etkilenmedim. Memleketin havasındanmıdır suyundanmıdır bilemiyorum yaşım kırkı devireli beş oldu, nice toplu ölümlere tanık olmuşum, on işçi ölmüş valla umuruma bile gelmedi. Ne acı değil mi? Bir tek canlı dahi öldüğünde yeri göğü inletmemiz gerekirken, memleketin havası suyu bizi ne hale getirdi.
  •  
  •  
 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..