Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ucuzluk deyince fiyatın ucuz olması anlaşılıyor, ucuzluk malın ucuz olması değil değerine satılması

Ucuzluk deyince fiyatın ucuz olması anlaşılıyor, ucuzluk malın ucuz olması değil değerine satılması
 

Ucuz, kaç lira; beş para… Aslında bilmiyorsunuz, bedava versek daha ucuz olurdu! Vatandaş malın gerçek fiyatına bakmaz, ucuz mu (fiyat düşük mü, az ya da çok cebindeki parayla istediğini alabiliyor mu) tamam.

Ama bu son derece yanlış… Her malın fiyatı var, ne yapalım yani senin için ucuz olacak diye zararına mı verelim yahut kar etmeyelim mi? Benim malım 5 liraysa senin cebinde 3 lira varsa 5 liralık malımı 3 liraya mı satacağım?

Sana göre fiyat düşükse mal ucuz… Değeri kaç liradır, kaça mal olmuştur umurunda değil. Sanki sokaktan topluyoruz. Ucuzsa iyi ucuz değilse kötü. Senin paran yetmiyorsa bana ne! Halkın alım gücüne göre fiyat olmaz. Alamıyorsa almayacak.

Bir de böyle bir ölçü var sanki… Ucuz oğul ucuz! Pahalı gelince de “Yanına yanaşılmıyor” Kusura bakma vatandaş senin algın esas olamaz! Malın maliyeti vardır, karını da üzerine koyar satarsın. Ucuz diye bir şey var mı ya! Batan geminin malları mı bunlar! Ha, boldur, ucuza mal ederim eyvallah.

Kalitesiz, dalavereyle halka yutturulan ürünler vatandaşta böyle bir algı oluşturmuş. Şemsiye 10 lira, sudan ucuz. Sen bilmiyorsun 1 liraya da var! Normalde kaliteli şemsiye 100 lira. Vatandaş bu çöplüklere alıştığı için kafasında öyle kalmış, şemsiyenin fiyatını 10 lira sanıyor. Bunun üzerindeki her fiyat pahalı. Kalitesi ne olursa olsun! Mal bozukmuş, çürükmüş, adiymiş, günü geçmiş hiç bakmıyor. Sadece etikete bakıyor. Hemşerim senin 10 lira dediğin şemsiye şemsiye bile değil!

Bana göre bir mal değerine satılıyorsa ucuzdur. Pahalılık çeşitli nedenlerle bir malın fiyatının çok üzerinde satılmasıdır. Malın değeri esastır. Bu değerin altında satıldığı zaman da sorun vardır. Öyle ucuz etiketlere itibar etmeyeceksiniz. Örneğin pazardan ıspanak alıyorsunuz. Hepsi ıspanak ama ıspanaktan ıspanağa fark var. Bu pahalı demeyeceksin, pahalı olmasını gerektiren bir durumu var mı ona bakacaksın. 1 liraya da ıspanak var 3 liraya da. Olabilir ya, belki adam özel yetiştirmiştir. Ha, imkânın yoktur da iyisini alamazsın; öyle olur. Ne yapacaksın! Altın işlemeli alacağına gümüş kakmalı alırsın. Bunu anlarım.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..