Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '15

 
Kategori
Futbol
 

UEFA'da Fnerbahçe'ye sarı kart

Fenerbahçe’nin geçtiğimiz sezon (1 Haziran 2014 - 31 Mayıs 2015) mali tablolarındaki durumu hiç de iç açıcı değildi. Zira dönem 45.9 milyon lira zararla kapanmış, kulübün kısa vadeli borçları 477.5 milyona ulaşmış ve özkaynakları -422 milyon lira olmuştu.

Daha fazla finansal veri verip kafa karışıklığı yaratmak istemem ama sarı lacivertlilerin finansal durumunu tek cümle ile özetlemek gerekirse: Fenerbahçe Sportif A.Ş. başka bir sektörden normal bir şirket olsa faaliyetlerine devam edemezdi. Fakat spor kulüplerinin kendine has özellikleri, gelir beklentileri ve benzeri unsurlar dikkate alındığında durumları, diğer şirketlerden farklı olabiliyor; tabi belirli bir noktaya kadar.

31 Mayıs 2015’te biten dönemden sonra sarı lacivertlilerin 1 Haziran 2015-31 Ağustos 2015 mali tablosu da açıklandı. Bu 3 aylık dönemdeki iyi haber şirket gelirlerinin geçtiğimiz dönemin ilk üç ayına göre %174 artması ve bu sayede faaliyet kârının uzun bir aradan sonra pozitife dönmesi. Kötü haber ise gelirlerdeki bu büyük artışa karşın 3 aylık dönem sonunda yine 27 milyon lira zarar edilmiş olması. Zararın nedeni de yüksek finansman giderleri.   

Hâl böyle olunca daha önce Beşiktaş ve Galatasaray’ın kapısını çalıp onlardan mali durumlarını düzeltme sözü alan UEFA’nın sarı lacivertlilerin de kapısına dayanması kaçınılmaz oldu. Belli ki UEFA yetkilileri “geçen yıl gelirlerimizi artıracağız ve zararı kapatacağız dediniz ama ilk üç ayda geliriniz çok artmasına karşın yine zarar ettiniz” diyerek Fenerbahçe yönetimine tabiri caizse bir sarı kart gösterdi.

Kulüp yetkilileri 4 Aralık’ta UEFA yetkilileri ile bir toplantı yapacak ve büyük olasılıkla orada onlara finansal açıdan toparlanma sözü verecek. Aksi takdirde “finansal adil oyun” yaptırımları Fenerbahçe için de söz konusu olacak.

Durumun özeti bu sene Emenike, Sow gibi yüksek gelir getiren futbolcu satışları ve önemli sponsorluk anlaşmalarına karşın Fenerbahçe’nin hâlâ kâr edememesi hiç de iyi değil. Bu durum bir yandan Ocak ayında yapılacağı söylenen transferleri daha başından engellerken diğer yandan da finansal adil oyun kurallarının kulübün tepesinde Demokles’ın kılıcı misali sallanmasına neden oluyor.

can.nizamoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..