Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '08

 
Kategori
Spor
 

UEFA hata yaptı ve Sıvasspor boşuna umutlandı

UEFA hata yaptı ve Sıvasspor boşuna umutlandı
 

UEFA, yayımladığı puan durumunda Sıvasspor’u 3. sırada gösterince Sıvasspor umutlandı. Oysa ortada UEFA’nın yaptığı hata vardı ve daha sonra hatasını düzeltti.

HABER

Haberde gelişmeler şöyle anlatılıyor (1):

“Süper Lig'i Gençlerbirliği galibiyeti ile kapatmasına karşın 3'lü averaj uygulaması nedeni ile Fenerbahçe ve Beşiktaş ile aynı puanda olmasına rağmen ligi 4'üncü bitiren Sivasspor'un itirazı sürüyor. UEFA'nın resmi internet sitesi Süper Lig'de sıralamayı verirken Sivasspor'u 3. sıraya yerleştirdi. Haberin Milliyet İnternet'te yayınlanmasının ardından UEFA, sıralamayı değiştirerek, Sivasspor'u 4. sıraya çekti. Son kararı Futbol Federasyonu verecek...”

Federasyonun bir değişiklik yapması olanaksızdır, çünkü Süper Lig statüsünde üçlü averaj kuralı çok açık bir şekilde verilmiş ve buna göre Beşiktaş 3. ve Sıvasspor 4. oluyor (2).

TFF

Dünkü yazımı aşağıdaki notla bitirmiştim:

“TFF Süper lig Statüsü TFF web sayfasından yayımlanmaktadır. Bu statüde, Ek-3’de puan eşitliği durumunda ne yapılacağı örneklerle anlatılıyor. Lig statüsü Ligin anayasası gibi değerlendirilebilir. Bu durumda Sıvasspor’un itirazları yersizdir.”

Türkcell Süper Lig Müsabakaları Statüsü’nün (3) 13. maddesinin 2. fıkrası şöyle:

Puan usulü ile yapılan müsabakalar sonunda en fazla puanı kazanan takım birinci, ondan sonra gelen ikinci ve ... olarak sıralanır. 2007 – 2008 Sezonunda aynı puana sahip ilgili takımlar arasında aşağıda belirtilen esaslar uygulanır.
a) Öncelikle aynı puana sahip ilgili takımların kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.
b) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa kendi aralarındaki müsabakalardaki gol averajına, (Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik var ise, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.) FMT’nin 10.maddesinin son paragrafı hükmünce;
c) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, Genel puantajdaki gol averajına bakılır. Takımlar arasındaki gol averajı da eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır.
d) Bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.
e) Bütün bu şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak tek maçlı eleme usulü müsabakaları neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.

Fenerbahçe (a)’ya göre üçlünün en üstünde yeralıyor. Beşiktaş (b)’ye göre Sıvasspor’un üstünde yeralıyor.

UEFA

UEFA Şampiyonlar ligi kurallarında benzer durumu 6 maddenin 5. fıkrasında şöyle açıklamış (4):

Eğer grup maçları tamamlandığında iki veya daha çok takım eşit puandaysa sıralamayı belirlemek için aşağıdaki kriterler uygulanır:

a) eşit puanlı takımların kendi aralarında oynadıkları maçlarda daha yüksek puanı alan;
b) eşit puanlı takımların kendi aralarında oynadıkları maçlarda daha iyi gol averajına sahip olan;
c) eşit puanlı takımların kendi aralarında oynadıkları maçlarda deplasmanda daha çok gol atan takım;
d) gruptaki tüm maçlarda daha iyi gol averajına sahip olan takım;
e) daha çok gol atan takım;
f) son 5 sezonda en çok katsayı puanı toplayan takım

UEFA’nın Sampiyonlar ligi gruplarında uyguladığı kuralların b fıkrasında durum aydınlanıyor. 3 takımın puanı eşit, bu durumda kendi aralarındaki maçların puanlarına bakılıyor (a); Fenerbahçe yüksek puanda önde yeralıyor. Kendi aralarındaki maçlarda gol averajına bakılıyor (b); Beşiktaş önde yeralıyor. Geri kalan 4 fıkraya bakmaya gerek kalmıyor.

SONUÇ

Beşiktaş üçüncü ve Sıvasspor dördüncü olarak ligi bitirdiler. Sıvasspor’un itirazlardan bir sonuç çıkarması olanaksızdır.

(1) UEFA'nın da kafası karıştı... (12 Mayıs 2008, Milliyet) http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&Kategori=spor&ArticleID=526711&Date=12.05.2008&ver=50
(2) Beşiktaş son hafta yenilerek Beşiktaş’ın UEFA Kupası yolunu açtı (11-5-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=108880
(3) 2007 – 2008 SEZONU Türkcell Süper Lig Müsabakaları Statüsü: http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/TFF/Ligler/Statuler/2007-2008/TurkcellSüperLig.doc
(4) Regulations
http://www.uefa.com/newsfiles/19071.pdf
http://www.uefa.com/competitions/ucl/format/newsid=316773.html
6.05 If two or more teams are equal on points on completion of the group matches, the following criteria are applied to determine the rankings:
a) higher number of points obtained in the group matches played among the teams in question;
b) superior goal difference from the group matches played among the teams in question;
c) higher number of goals scored away from home in the group matches played among the teams in question;
d) superior goal difference from all group matches played;
e) higher number of goals scored;
f) higher number of coefficient points accumulated by the club in question, as well as its association, over the previous five seasons (see paragraph 8.02).


Ankara, 12 Mayıs 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..