Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '09

 
Kategori
Güncel
 

Uğur Mumcu, çağının en önemli tanığı...

Uğur Mumcu, çağının en önemli tanığı...
 

Ömrünü tarikat, örgüt, mafya ile mücadele içinde geçirdi.


24 Ocak 1993 günü, otomobiline konan bir bomba ile, inandığı tüm bu değerler uğruna yaşamını yitiren Uğur MUMCU'nun anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

Düşüncelerinin tamamına katılmasam da, kendisini toplumun emekçi saydığı bir bölümünü algısının ön planına çıkararak ilkeli gazeteciliği ile onlar için mücadele eden Uğur Mumcu her şeyden önce bir bireydi.

Ömrünü tarikat, örgüt, mafya ile mücadele içinde geçirdi. Bugün olabileceklerin mesajlarını yaşadığı günlerde yazdıklarına kodladı.

Gazeteci olması sebebiyle yazdıklarını felsefi bir bağlamda ilişkilendirmek yerine haber akışı içinde sıraladı. Bugünkü F tipi örgütlenmeleri gazeteci sezgisi ile o günlerde gördü.

Bu onun hem avantajı hem dezavantajıydı. Olduğunu gördüğünüz şeylerin anlamlandırmasına vakit ayırmaz iseniz olayların peşinde sürüklenme ihtimaliniz de büyür.

Her şeye rağmen önemli bir insan, bir yurtsever ve devrimci olan Uğur Mumcu "çağının en önemli tanıklarından biriydi".

O kahramanlar bugün yürüttüğüm birey özgürlüğü yaklaşımının önemli ipuçlarını daha o günlerde verdiler.


Uğur Mumcu Kimdir? (1942 - 1993)
Kaynak: http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=383

Aslen, Ankaralı olan Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 yılında, babasının memuriyeti dolayısıyla Kırşehir'de, dört kardeşin üçüncüsü olarak doğdu. Annesi Nadire Hanım, babası, Tapu Kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey'di. İlk ve orta okulları Ankara’da okuyan Mumcu çok aktif bir öğrenciydi. Bu hızlı yaşam Hukuk fakültesinde de devam etti. 1961 yılında baş1adığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1965 yılında tamamladı.


Bir süre avukatlık yaptı; yabancı dil öğrenmek için İngiltere'ye gitti. 1969-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta'nın asistanı olarak çalıştı. Yazmaya, üniversite öğrenciliği yıllarında, Doğan Avcıoğlu'nun yönetimindeki Yön Dergisinde başlayan Uğur Mumcu, 12 Mart döneminde bir yazısında kullandığı "ordu uyanık olmalı" sözleriyle, "orduya hakaret etmek", "sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü kurmak" suçunu işlediği iddasıyla gözaltına alındı. Uğur Mumcu bu davadan dolayı 7 yıl hapse mahkum edildi.

Fakat yargıtayca karar bozuldu ve serbest bırakıldı. Bu olaydan sonra, Mumcu askerliğini, 1972-74 yılları arasında Ağrı'nın Patnos ilçesinde, resmi tanımıyla "sakıncalı piyade eri" olarak tamamladı. Patnos'ta, ağır koşullar altında askerliğini yaparken, zaten uzun zamandan beri var olan ülseri yüzünden mide kanaması geçirdi. İlk yazıları 1962'den itibaren Yön, Türk Solu, Devrim, Ant, KIM v.b. dergilerde yer alan Mumcu'nun, 1968-69-70 yıllarında Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde zaman zaman çeşitli konularda inceleme yazıları da yayımlandı.

Köşe yazarlığına 1974 yılında haftalık Yeni Ortam dergisinde başladı. Daha sonra çalışmaya başladığı Anka Ajansında 1975 yılından itibaren Cumhuriyet'e de köşe yazıları yazdı. 1977 yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. gözlem başlıklı köşesinde 1991 yılının Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. 6 Kasım 1991'de İlhan Selçuk ve yaklaşık 80 Cumhuriyet çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat - 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet Gazetesi'nde yazan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992'de Cumhuriyet'e döndü. Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu 24 Ocak 1993 yılında uğradığı bombalı saldırı sonucu öldü.
 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..