Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '13

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Ulıkışla başkanını arıyor

UCUBELER GÖLGESİNDE ÇEVRE FELAKETİ

Ulukışla tarihi tren garı karşısındaki çam ormanlarıyla kaplı tepe, satıldı ve Çakıt Vadisi koruma projesi kapsamında dikilen çam ağaçları katledildi. Yolllar açıldı ve beton yığını binaların yapımına başlandı. Bu kirliliği görünce yüreğim cız etti. İçin için ağladım. Tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı ve Selçuklu Camisi önüne kondurulan ucube bankamatikin kaldırılması için, yetkilileri daha önce uyarmıştım. Ama beni sallayan olmadı. Şimdi buna yeni kirlilikler ekleniyor.

Herşeye karşın; sevindirici bir şeye tanıklık ettim. Bu kötü gidişata dur diyecek "KÖYLÜ" bir yiğit çıktı. "Ulukışlalıların bu işi düzeltmeye niyeti olmadığını" söyleyen EMİRLERLİ YAKUP TUNCER (58), ULUKIŞLA BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYI olduğunu açıkladı. Kendisini destekliyoruz ve başarılar diliyoruz.  Niğde'nin Ulukışla ilçesi'nde bulunan tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı önündeki bankamatikin bir çevre felaketi olduğunu daha önce de yazmış ve ilgilileri uyarmıştım. Hala bu kirlilik sürüyor.

Öte yandan; DARKAY öncülüğünde organize edilen ve çeşitli illerden gelen 80 dağcının katılımı ile gerçekleşen, Bolkar Dağı'nın en yüksek zirvesi Medetsiz'e (3585 m.) yapılan tırmanış oldukça başarılı geçti. Karagöl çevresine kamp kurak dağcılar, "UCUBE" çevre felaketine tanık oldular. Dünyada yalnızca Karagöl ve Çinigöl'de yaşayan endemik Rana Holtzi (Sessiz Toros Kurbağası)'nı tüketen sazan balığının giderek çoğalmasının yanısıra, gölün çecresindeki çimlerde yaşayan kurbağa yavrularını çiğneyen lüks araçlar ve kiraya verilmek üzere gölün kıyısına yapılan demirden kulube; tam bir çevre felaketinin göstergesi olarak, dağcıların büyük tepkisine neden oldu. Çevreci dağcılar, bu olay karşısında yetkililere ve duyarsız insanlara tepkilerini dile getirdi.

Öte yandan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 10 trilyon liraya restora ettirdiği, Niğde'nın Ulukışla ilçesi merkezinde bulunan tarihi Öküz Mehmetpaşa Kervansarayı ve Selçuklu Camisi duvarı dibine kondurulan bankamatikin yarattı çirkin görünüm, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin tepkisine neden olduyor. Tarihi ve kültürel varlıkların korunması gerekirken, bu ucube bankamatiki hangi yetkilinin burayak kondurduğu merak edilmektedir. Bu kirlilikten Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı'nın haberi ve bilgisi var mıdır? İlçe kaymakamı ve belediye başkanının, bu ucube hakkında ne yapacağı merak edilmektedir. 4 bin yıllık tarihi geçmişi olan, Ulusal Kurtuluş Savaşında öncü rol üslenen, ünlü devlet adamı ve sanatçı yetiştiren; insan, çevre ve doğa sevgisini yaşam biçimi olarak algılayan ve Anadolu'nun aydınlık yüzü olarak tanınan Ulıkışla halkı, tüm bu ucube gidişat karşısında, ne yapacağı merak konusudur. Hakları ve sorumlulukları olan yurttaş olmanın bilinci ile... İçsel dünyamıza yönelmenin ve sevgiyi sebil eylemenin ve su gibi aziz olmanın tam zamanı... Yarın geç olabilir..


haber kaynağı: wwww.dursunozden.com.tr

 
Toplam blog
: 157
: 363
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

ÖZDEN, Dursun; (d: 21.10.1950, Niğde, Türkiye). Gazeteci, Gezi Yazarı, Şair, Belgesel Dursun Özde..