Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ülke savaşa sürüklenirken Lira hızla değer kaybediyor

Ülke savaşa sürüklenirken Lira hızla değer kaybediyor
 

Bir yanda IŞİD, diğer yandan sahte ateşkesin bozulması ve PKK kamplarının bombalanması ile ülkemizde terör yine hortladı.

Siyasi belirsizlik içinde savaşa doğru sürüklenirken, yetkisiz yetkili(!) hükümetimiz, olmayan yetkisini kullanarak, Ortadoğu bataklığına hızla yol almaya devam ediyor.

İktidarı bir türlü teslim etmeye yanaşmayan AKP, MHP’nin de desteği ile sıcacık koltuklarında oturmaya devam ediyor. CHP ile yürütülen ve dostlar alışverişte görsün mantığıyla hareket edilen koalisyon görüşmeleri ise çıkmaz ayın son perşembesine kadar sürecek gibi görünüyor.

Biz gelelim bu kargaşa içinde ekonomimizin haline:

Dolar TL karşısında bir haftada, yüzde 3.24 değer kazandı.

Lira gelişen ülke para birimleri içinde en fazla düşen ikinci para birimi oldu.

Türk Lirası Avro karşısında yüzde 3.87, İngiliz Sterlini’ne göre yüzde 2.89, İsviçre Frangı karşısında ise yüzde 2.77 eridi.

Borsa İstanbul haftalık yüzde 4.93 düştü.

24 ayar külçe altın yüzde 2.20 gerileyerek 95.75 liraya, Cumhuriyet altını yüzde 0.92’lik değer kaybıyla 647 liraya düştü.

Faiz bir haftada 39 baz puan yükseldi.

Türkiye’nin risk primini ifade eden 5 yıllık CDS’leri(Credit Default Swap CDSEn yakın Türkçe anlamıyla borçların ödenmeme riskine karşı sigorta maliyeti olarak tanımlanabilir.) 220’ye yükselerek gelişen ülkeler arasında Rusya ve Brezilya’dan sonra 3. sıraya yerleşti.

Hal böyleyken, ekonomiyle kimse yakından ilgilenmiyor. Emekliler ve memurlar ellerine verilen üç kuruşluk zamma bile seslerini çıkarmayıp, şükrederek, AKP’ye oy vermeye devam ediyorlar.

Muhalefet partileri de ülke gündemini belirleyen en tepedekinin gündeminden başka bir gündem belirlemeye çalışmıyorlar.

Ülke savaş çığırtkanlarının itelemesiyle, silah tüccarlarının teşviki ve ABD’nin bitmek bilmeyen istekleriyle hallaç pamuğu gibi oradan oraya savruluyor.

Ülke insanı yarının ne olacağını bilmiyor. Bu ekonomik şartlar altında girilecek bir savaşın ülkeye maliyetini kimse hesaplamıyor. Tabi bir de terör belası var!

Ülkeyi bu duruma getirenlerin amacı, kaos ortamından faydalanarak, ülkeyi seçim yeniden seçime götürüp, zaten kötü  giden ekonomiyi biraz daha batırmak ve kaybettiği iktidarı tekrar ele geçirmek gibi görünüyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..