Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '07

 
Kategori
Futbol
 

Ülkemizde hakem olmak

Ülkemizde hakem olmak
 

Bu ülkede, hakem olmak zor iş.

Çünkü herkes, kendini hakem sanıyor.

Herkesi, kendimiz gibi art niyetli sanıyoruz.

Hakemlerin de insan olduğunu unutuyoruz.

Gün görmemiş küfürlerle sövüyoruz onlara.

Hakem maçın temposunda kararlarını anında vermek zorunda. Durun biraz düşüneyim deme lüksü yok.

Futbol yorumcuları geçmişler televizyonların başına, tekrar tekrar izliyorlar pozisyonları yine de her yorumcu değişik karar veriyor.

Maradona'nın "Tanrının eliyle attığı golü, Tanrı hakeme göstermemiş olabilir !

Fenerbahçe - Beşiktaş maçını televizyondan izledim. Öncelikle tüm hakemlerin iyi niyetli olduğunu düşünmek zorundayız. Eğer hakemler hakkında önyargılarımız varsa, hakemlerin her düdüğüne karşı çıkma yanlışına düşeriz. Özellikle de futbol yazarlarının, bazı hakemler üzerine söyledikleri, yazdıkları, konuların etkisinde kalırsak durum daha kötü olur.

Maçı izledik. Hakemin gol öncesinde düdük çaldığı apaçık ortada. Düdüğe rağmen, oyunun biraz devam etmesi, maçın tansiyonu heyacanı nedeniyle düdüğün sesinin duyulmamış olmasıdır. Burada futbolcuların iyi ve kötü niyetleri de ortaya çıkıyor.

Biz madalyonun, hep bir tarafına bakmaya alıştığımız için, yorum yaparken de tepki gösterirken de yanlış yapıyoruz. Diyelim ki Hakem düdüğü çaldığı halde gölü geçerli saysaydı durum daha kötü olmaz mıyd !.

Hakemler de hata yaparlar. Hatalarını sonradan maçı görsel şekilde izledikten sonra görürler. Bu sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın her tarafında da bu böyledir.

Hakemlere , yöneticilerimiz karışır, teknik adamlarımız karışır, spor yazarları karışırsa, seyirciler zaten buna dünden hazır. Böyle gergin bir ortamda hakemlik çok zor.

Hakemleri özgür bırakalım. Yöneticiler, spor yazarları hakemlere karışmasınlar, hakemler hedef gösterilmesin, o zaman seyircilerimizin de tepkilerinde bir azalma olur.

Biz kendimizi hakemin yerine koyalım. Biraz vicdanlı davranalım. Her hakemin hata yapabileceğini düşünelim ve varsayalım. Çoğumuz televizyonlardan, Avrupa maçlarını izliyoruz, orada da hakemler hata yapıyorlar.

Özellikle bazı kötü niyetli futbolcular, hakemi yanıltmaya yönelik bir çok hareketler yapıyorlar. Asıl tepkilerimizi bu futbolculara göstermeliyiz. Bu futbolcular seyircileri de yanıltarak, hakeme karşı çıkışı körükleyebiliyorlar.

Hakemlerimize sahip çıkalım.

Empati yapmasını billelim.

Madalyonun arka tarafına da bakmaya çalışalım.

Gaza gelmeyelim.

Hakemlerimizi yüreklendirelim, cesaretlendirelim, yoksa hakem bulamayız.

Fotoğraf : Milliyet

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..