Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '15

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Ülkemizde tarım ne durumda?

Ülkemizde tarım ne durumda?
 

Ülkemizde tarım ne durumda;hangi meslek gurubuna sorsanız,bir çok meslek gurubunda çalışanların çoğu işinden memnun değildir ya da az para kazanamaktan,ya da zarar etmekten söz eder ve sürekli hallaerinden şikayetçi olurlar.Tabiki her işin zorluğu,masrafı,kazancı bir değildir.Ancak sizlere bu yazımda ülkemizdeki tarım sektörünün,özellikle de çiftçilerimizin sorunlarından bahsetmek istiyorum.

Yanlış anlaşılmasın burada ne bir partiyi,ne hükümeti suçlamak amacıyla yazmıyorum.Tamamen objektif ve işin içinden gelen ve ailesi halen tarımla uğraşan bir birey olarak bir takım sorunlardan söz etmek istiyorum.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; ülkemizin ve dünyanın olmazsa olmazı tarımdır.Tarım ve hayvancılığı iyi olmayan bir ülke daha çok dışa bağımlı hale gelir.Tabi ki diğer sektörlerde de durum aynıdır kimseye haksızlık yapmak istemem.

Ama maalesef çiftçimiz son yıllarda tarımdan kazanç yerine zararına çalışmaya başladı,Bu durumda köylerden şehirlere çok yoğun bir şekilde arttırdı.Diyebilirmki bazı bölgelerimizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan köyler %50 gibi oranlarda göç etmek zorunda kaldı.Daha kısa süre öncesine kadar tarım ülkesi dediğimiz ülkemiz,son zamanlarda kendi ihtiyacımızı karşılayamaz duruma geldi.Halbuki Türkiye ,Dünya da tarım ürünleri bakımından kendi kendine yetebilen ve tarım ürünleri ihracı yapan ülkeydi.Tabiki tarım ürünleri ihracı yine var sürekli artıyor.Ama çiftçinin köylerini terk edip şehirlere göç etmesi,yakın zamanda tarımda sıkıntıların olacağına bir işarettir.

Unutmayalım ki,tarım yoksa hiç bir şey yok demektir.En basit bir örnek,çiftçimiz yeteri kadar buğday üretemezse, bilelimki şuan yediğimiz ekmeğin fiyatı en az 2 katı daha pahalı olacaktır.

Devlet tarafından tarım ve hayvancılığa desteklemeler mevcuttur,ancak yetersizdir.Kendi ailemden bir örnek vermek gerekirse,daha önceki yıllarca yetiştirdiğimiz domatesin satılamayıp tarlada kaldığına defalarca şahit oldum.

Maalesef birde şu sorun var:çiftçi değil,araclık edenler daha çok kazanıyor.Ortada bir adaletsizlik var.

Tamam herkes kazansın hakkını alsın ama arada fahiş fiyat farkları oluyor.Mesela, çiftçi Şubat ayından Ekim ayına kadar geçen sürede ürettiği ürünle uğraşıyor,her türlü sıkıntıyı çekiyor,fakat bazıları elini sıcak sudan soğuk suya değdirmeden çiftçi malları üzerinden %200 lere varan karlarla tüketiceye ulaştırıyor.

Bu konuya devletin el atması gerekir,çiftçi gerçekten çok zor yıllar yaşıyor,büyük bir kısmı bankalara,kooperatiflere borçlarını ödeyemez halde,icralık durumdu.Bir çok çiftçinin tarlası bankalarında elinde.İşte bu yüzden köylerde genç nüfus hiç kalmadı denecek durumda.

Tarım ve hayvancılıkta çok önemli reformlara ihtiyacımız var.Bu reformlara önayak olacak tek kurum devlettir.

Konya kadar toprak parçasına sahip Hollanda tarım ve hayvancılık alanında bizden çok ileri konumdadır.Ülkemizin onca verimli ovaları varken ,sulak arazilerimiz mevcutken,biz niye bir Hollanda kadar olamıyoruz.Bu konunun çok ciddi şekilde araştırılması gerekir.Tarım ve hayvancılık iyi olursa çiftçi kazanıp,ürün ekerse,ülkemizde kazanır herkesde kazanır.Az önce bahsettiğim köylerden göç durur,hatta göç edenler köylerine geri döner çiftçilik yapamaya devam eder,işsizlik sorunuda büyük ölçüde düşer.Bugünkü işsizlik sorunun  en önemli kısmı,köylerden şehirlere göç etmek zorunda kalan köylülerdir.tarım  ve hayvancılık iy şartlarda olursa ,kentlerde nüfus yoğunluğuda bu kadar olmaz,işsizlikte bu kadar olmaz.

Zaten bu şekilde devam ederse yakın zamanda çiftçimiz bir çok ürünü yetiştiremez hale gelecektir.Bu sorun ülkemiz içinde büyük bir tehdittir.

Bir ülke için sanayi,endüstri,askeri güç ne kadar önemliyse, tarımda bir o kadar önemlidir ve ülkenin can damarıdır.

Çiftçi devletten borç affı istemiyor,bunu bazıları yanlış anlıyor,çiftçi hep ağlıyor falan deniyor.

Şimdiye kadar ihmal edilmsede yeteri kadar önem verilmemiş tarım ve hayvancılık düze çıkmak zorunda.Devlet çok kapsamlı projeler hazırlamalıdır.Benim şahsen çok ayrıntılı ve önemli projelerim var fakat bunları tek başıma uygulamam mümkün değildir.Tarım ve hayvancılık alanında uzman kadrolara çok iş düşmektedir.

Unutmayalım ki,tarım varsa herşey var.Yoksa zor yıllar bizleri beklemekte,hepsimizin haberi olsun. 

 
Toplam blog
: 8
: 18848
Kayıt tarihi
: 07.10.12
 
 

1978 Bursa- Mustafakemalpaşa doğumluyum. Lise mezunuyum.    ..