Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '14

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Ülkemizdeki kayıt dışı istihdam ne kadar?

Ülkemizdeki kayıt dışı istihdam ne kadar?
 

İşsizliğin kol gezdiği, Sosyal Güvenlik Kurumuna bütçeden milyarlarca lira aktarıldığı bir ortamda, kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınmasının önemi ortaya çıkıyor.

Türkiye’nin istihdamı zaten kısıtlı!

Böyle olduğu halde, kayıt dışı çalışanların fazlalığı dikkat çekici.

Ülkemizdeki kayıt dışı çalışanların oranını en iyi kim verebilir?

Tabi ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı!

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın soru önergesine Çalışma Bakanı’nın verdiği yanıt, kayıt dışı istihdam oranını ortaya koyuyor.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, TÜİK tarafından hazırlanan hanehalkı işgücü anketi sonuçlarına göre 2013 yılı Kasım ayı itibarıyla kayıt dışı istihdam oranının yüzde 35,08 olduğunu, bu oranın yaklaşık 8 milyon 900 bin kişiye tekabül ettiğini açıkladı.

Çalışma Bakanı Çelik, kadınlar arasındaki kayıt dışı istihdam oranının yüzde 50,42 iken, erkekler arasında yüzde 28,62 olduğunu kaydetti.

Kayıt dışılığın en yoğun görüldüğü sektörün tarım sektörü olduğunu belirten Faruk Çelik, TÜİK verilerine göre 2013 yılı Kasım ayı itibarıyla kayıt dışı istihdam oranının tarım sektöründe yüzde 82,21, sanayi sektöründe yüzde 24,27, hizmet sektöründe ise yüzde 19,87 olarak gerçekleştiğini ifade ediyor.

Çalışma Bakanı, 2002 yılında yüzde 52,14 olan kayıt dışı istihdam oranının günümüze kadar yaklaşık 15 puanlık bir azalış gösterdiğini bildiriyor.

Son veri ne kadar gerçeği yansıtıyor?

Bu pek belli değil!

Böylesi kötü bir tablodan kendine siyasi rant çıkaran bir bakan, böylesi bir açıklamanın sonuna, böyle küçük bir nüans ekleyerek, ne kadar etkili çalıştıklarını halka anlatmaya çalışıyor..!

Sayın Bakanın açıklaması, kendi dönemlerinde sendikasız işçi sayısındaki artışı örtmeye yetmiyor. Bu açıklamaları TÜİK’in verilerinden açıklarken, bakanlık olarak ne gibi önlemler aldıklarını anlatmıyor.

TÜİK’in hazır verilerini vekilin soru önergesine cevap olarak verirken, bakanlık olarak kayıt dışı istihdamı önleyici tedbirlerinden bahsetmeyerek, kimlere ne gibi avantaj sağlandığından bahsetmiyor.

Kayıt dışı istihdamın yarısı kayıt altına alınsa, oradan gelecek Sigorta pirimi ve alınacak vergi SGK’na bütçeden aktarılan kaynağı karşılar diye düşünüyorum.

Sözün özü,  ülkemiz gittikçe üçüncü dünya ülkesi konumuna geliyor.  

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..