Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Ülkücü öğretmen

EĞİTİMLE İLGİLİ ROMANLAR (26)

(Mefkureci Muallim)

Çeviren : Ali Haydar Taner

Roman Kahramanının Değerlendirilmesi:

S.A. Raçinski; Moskova Üniversite’sinin matematik profesörüdür. Duyduğu, büyüdüğü köye hizmet etmek için sahip olduğu kariyerinden vazgeçer. Kendisi, keskin bir zekaya, geniş ve derin bir bilgiye sahiptir. Öğretmenlik işinde gerçekten bir sanatkardır. Profesörün ruhu, fikri, ders anlatması canlıdır. Üniversitede sınıfları ya da konferans verdiği salonlar tıklım tıklım dolu olur. Raçinski’ ye göre, “<ı>Milletin kafasındaki karanlığı yırtmak için deniz feneri kadar ışık saçan fenerler, projektörler lazımdır”. Raçinski, köyünde bir irfan meşalesi olmak isteyen idealist bir öğretmendir.

Öğrencilerini kazanmanın yolunu, yöntemini çok iyi bilen bir eğiticidir. Onları tatlı diliyle kolayca etkiler. Köye ilk geldiğinde halk onu düşmanca karşılar. O'na ne paraca ne de başka yönden yardım yapar. Köylüler, ona önyargıyla yaklaşır, çocuklarını okutmak istemezler. Raçinski sabrından, ümidinden, inancından hiç taviz vermez. Derin bilgisiyle birlikte adam yetiştirmeyi de çok iyi bilir. Raçinski, hakiki maksadı hiç kimse tarafından anlaşılmamış, yalnız kendi işine iman ve itikadı tam olan bir adamdır. Öğrencilerine hep o örnek olmuştur. Öğrencilere aşılamak istediği davranışı önce kendi yapar, öğrenciler de onun arkasından kendi istekleriyle o davranışı yapar. Köyde aylarca, yıllarca çalışır. Her teşebbüsünde her zaman muvaffak olamaz. Ülküsü büyüktür, bununla birlikte yenilmesi gereken zorluklar da büyüktür. Çoğu zaman acılar duyar, tüm bunlara sabır ve tahammül gösterir.

Raçinski: Memleketinin insanına değer veren, onlardaki cevheri gün ışığına çıkarmak için üniversitedeki kariyerini, milleti için ardında bırakan yetenekli, başarılı bir eğitimcidir.

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..