Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '09

 
Kategori
Eğitim
 

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
 

.


Ulusal Devletin '' Ulusal Günleri , Ulusal Marşı'';  saltanat devletinin ''Saltanat günleri, Saltanat Marşı'' olur. Ulusal devlet ulusunu , saltanat devleti saltanatını över.

Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızı yalnızca emperyalizmle savaş olarak görenler yanılırlar. Bu savaşta aynı zamanda bir ulusun rejim değişikliği de yaşanmış olup Fransa Devrimi'yle ortaya konulan, ulusal tarih ve ulusal egemenlik yaratma çabaları da vardır.

İlk kez Mustafa Kemal tarafından ''Amasya Genelgesiyle ortaya konulan ''Ulusun bağımsızlığını Ulusun istek ve kararı kurtaracaktır'' sözleri '': cumhuriyet rejiminin kurulacağına işaret etmektedir.

Erzurum Kongresine katılan ''Doğu Anadolu Savunma Derneği ''üyelerinin büyük tartışmalardan sonra benimsediği ''Ulusal güçleri etkili ve ulusal istenci egemen kılalım'' kararı ise , ulusumuzun ''cumhuriyet kurma kararı ''aldığının ilk göstergesidir.

Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nin ; İngiltere'nin zorba davranışıyla dağıtılması , ulusumuzun Ankara'da yeni bir meclis açmasını zorunlu kıldığı gibi ; yeni bir tartışmayı da gündeme taşımıştır. Bu meclisin ömrü ne kadar sürecektir. Tüm yurtseverler rejimi değiştirmek için değil .''vatan ve ulusun kurtarılması için'' bir araya gelmişlerdir.

Meclisin adı tartışılırken ona ''Türk ve Millet sözcüklerinin eklenmesi ''Saltanat ,mukaddesat ve Osmanlı İmparatorluğu ''anlayışları dışında yepyeni bir anlam yüklemiştir."Ulus Devlet olmak..."

TBMMnin açıldığı günlerde aldığı: ''TBMM yasama ve yürütme güçlerini kendinde toplamıştır'' kararı saltanatı yok saydığının ve yeni bir devlet olduğunun açık belirtisidir. Bunun anlamını ne yazık ki İstanbuldaki padişah meclisteki bazı üyelerden daha önce anlamış ve TBMM yi yok etmek için ''Kuvay-ı İnzibatiye ''denilen jandarma kuvetlerini Anadoluya göndermiş, çıkarttığı fetvalarla Anadoluda TBMM ye karşı ayaklanmalar çıkartmıştır.

İlk TBMM 338 milletvekiliyle toplanması gerekirken 23.Nisan.1920 de 115 kişiyle toplanabilmiş,62 si mayısta, 27 üye daha sonra ve 3 üye de Ocak 1921 de katılabilmiştir. Öte yandan Son Osmanlı Mebusan Meclsinden Malta'ya sürgün edilenlerden de Sakarya Savaşı sonrası katılanlar olmuştur.

Milletvekillerinin yeminin bir bölümü şöyleydi: ''Makamı Hilafet ve saltanatın vatan ve milletin istiklal ve istihlasından' başka bir gaye takip etmeyeceğime vallahi!..''

Bu yemin de gösteriyor ki ulus devleti kuranlar eski rejime bağlılıkta kusur etmek istemiyor, ulusal güçleri parçalamamak için ''vatan '' kavramı nedeniyle bir arada bulunmayı zorunlu görüyorlardı. Bu ne zamana kadar sürdü.

TBMM nin önder kadrosunun cumhuriyetçi olduğu açıktı. Nitekim Osmanlı Hükümetinin Sevr Anlaşmasını imzalaması, ardından TBMM nin bunu yok sayarak kurduğu ordusuyla Gümrü Savaş ve Anlaşmasıyla Ermenileri Sevrden vazgeçirmesi ; ardından 1.İnönü Muharebesini kazanmasıyla birlikte ilk Anayasasını 20.Ocak.1921 de kabul etmesiyle Ulusal Devlet etkisini daha da arttırdı.Kurucu Meclis özelliği kazanmasına yol açtı.

Prof Mahmut Goloğlu Anayasanın kabulüne kadar geçen döneme '' Üçüncü Meşrutiyet'' adını vermekte çok haklıdır.

Askeri başarılar siyasal başarı sağlamıştır. Ulus Devlet de ulusal simgelerini ortaya çıkartma zamanın geldiğini düşünerek önce '' İstiklal Marşını '' kabul etmiştir. Çünkü :Ulusal devletin ulusal marşı saltanat devletinin saltanat marşı '' olur. ''12.Mart.1921''

TBMM'nin açılışının birinci yıldönümünde : TBMM başkan Vekili Hasan Fehmi Bey iki kanun teklifini görüşmeye açmış ve ivedilikle yasalaşmasını istemiştir. Sinop Milletvekili Hakkı Hami, Saruhan Milletvekili Refik Şevket ve onsekiz arkadaşının verdiği önerge şöyledir.

Kanun Teklifi:
Madde:1- Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk yevm-i küşadı olan 23 Nisan a' yadı milliyedendir.

Teklif bazı milletvekili tarafından erken bulunmuş, İzmir'in kurtarılmasından sonra bayram yapılması gerektiğini belirtenler olmuştur. Anlaşılan yeni bir devlet kurulduğunu görmezlikten gelen Konyalı Vehbi efendi gibi düşünenler bağımsızlık anlayışını ön planda tutmaktaydılar. Saruhan Mebusu olan İktisat Vekili Celal Bey '' Bu öyle bir bayramdır ki bunun üzerinde hiç bir bayram düşünülemez'' diyerek önergeyi desteklemiştir.

Uzun tartışmalardan sonra önergenin Tunalı Hilmi Beyin önerisiyle Türkçeleştirilerek şu şekilde yasalaşmıştır.

rkiye Büyük Millet Meclisinin ilk yevm-i küşadı olan 23 Nisan Milli Bayramdır.

1924 yılında çıkarılan 112 numaralı yasayla bu bayramın adı Ulusal Egemenlik Bayramı şeklinde değiştirilmiştir.

(1929) da Güneri Civaoğlu'na göre 1935 yılında Mustafa Kemalin isteğiyle ''Ulusal egemenlik Ve Çocuk Bayramı olarak yeniden değiştirilmiştir. Dünyada Tek Çocuk Bayramı olan bu gün 1979 dan beri başka ülkelerden Türkiyeye gelen çocukların da katılımıyla evrensel bir şenliğe dönüşmüştür. 1981 de bu kanunla ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır.
Kaynaklar
http://tkb.meb.gov.tr/Kanun/Ulusal%20Bayram%20ve%20Genel%20Tatiller%20Hk.%20Kanun%20(2429).htm

http://www.msxlabs.org/forum/satirlarla-turkiye/155173-milli-bayramlar-23-nisan-ulusal-egemenlik-ve-cocuk-bayrami.html

http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1086055&AuthorID=64&Date=22.04.2009&b=23%20Nisan%20nasil%20bayram%20oldu&a=G%C3%BCneri%20C%C4%B1vao%C4%9Flu
http://www.alomaliye.com/ulusal_bayram_ve_genel_tatiller_.htm

 
Toplam blog
: 40
: 956
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Yüreğinize ulaşabilmek ,duygularımı ,deneme , anı , şiir  ve fotoğraflarımı paylaşmak istiyorum ...