Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '12

 
Kategori
Kültürler
 

Ulusdilimiz

TOPLUMSAL KİMLİĞİMİZ

 

Toplum olarak dünden bugüne değin geçirdiğimiz aşamaları tarih, toplum bilim somut kanıtlarıyla açıklamaktadır. Göçebelikten yerleşik düzene geçen her toplumda olduğu gibi bizde de değişmeler, gelişmeler olmuştur.

Orta Asya’dan yola çıkıp devletler kurduğumuzu, bunların içinde de altı yüz yıllık bir imparatorluğu üç kıtada genişletip güçlendirerek yaşattığımızı tarih yazıyor

Orta Asya’da kurduğumuz devletlerde olduğu gibi Osmanlı Devleti’nin de bir kimlik sorunu olmuştur.Bu kimlik adlandırılması Orta Asya’da “Türk” sözcüğüyle karşılanırken Osmanlı Devleti bu adın yerine “Osmanlı” sözcüğünü yeğlemiştir.

Devletlerin yapısı kimliğini belirlemede temel taş olmaktadır. Osmanlı, değişik ulus,din, dil gruplarının oluşturduğu bir özellik taşımaktaydı.Yönetim dinsel kurallara dayanıyordu.

İmparatorlukların çözülmesi kaçınılmaz gerçeğini Osmanlı yaşadı. Bu olumsuzluk “ulus devlet”i doğurarak olumluluk yanını da gösterdi. Her oluşumda olduğu gibi böyle bir karşıtlığın bir arada bulunması doğaldı.

Toplum olarak yeni bir devlet ve kimliğe kavuşuyorduk.Türkiye Cumhuriyeti ulus kimliğimizi öne çıkardı. Artık kul değil yurttaştık. Dinsel kurallar yerine toplumun gereksinmesine göre yaptığımız yasalarla yönetilecektik. Bu biçimlenme toplumun tüm bireylerini kucaklamayı amaçlıyordu.

Ulus devlet değişik etnik kökleri barındırsa da onları yurttaş, yurt, tarihsellik, kültür öğelerinde birleştiriyordu. Hangi kökenden olursak olalım , ulusal kimlik belirleyici olacaktı.Ulusal kimliğimizi adlandırırken “Türk” sözcüğü ulus devletimizde tüm kültürlerin yaşamasına olanak da sağlıyordu. Dünden bu yana bu topraklar üstünde yaşayan ya da yaşamış olan tüm kültürlere sahip çıkıyoruz.Bu ulus devlet olmanın gereğiydi

Ulusal bilincimizi geliştirdiğimiz oranda Ulusal kimliğimiz de tüm etnik kökenlerin buluştuğu, birliklerini pekiştirdiği yurtseverliğin adı olacaktır.Bunu başarmak durumundayız, başaracağız.

 


 

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..