Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '14

 
Kategori
Balıkçılık
 

Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Gününüz Kutlu olsun

Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Gününüz Kutlu olsun
 

Dünyada artan nüfusun gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında en büyük potansiyel kaynak olarak görülen balıkçılık ve su ürünleri çevre sorunları, hatalı politikalar ve bilinçsiz avlanma nedeniyle tehdit altına girmiştir. Dünyanın her yöresinde balıkçılar gelir kaybına uğradığı gibi dünya güvendiği en büyük kaynağı kaybetmeye başlamıştır. Uluslararası düzeyde gerek denizler gerekse iç sularda tedbirler alınması zorunlu hale gelmiştir.

Her alanda olduğu gibi) dünyadaki sorunlara dikkati çekmeyi ve insanlığa uyarı görevini yapmayı uluslararası kooperatifçilik ilkeleri çerçevesinde bir görev kabul eden Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) ve örgüte bağlı sektör örgütü olan Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütü’nün (ICFO) 2010 yılında Seul Deklarasyonunu kabul etti. ICFO’ya üye tüm ülkelerde 16 Haziran gününün balıkçılık kooperatifleri tarafından Uluslar arası Balıkçılık Kooperatifleri günü olarak kutlanmasına başlandı. 

Bugün çerçevesinde yapılan faaliyetlerde dünya balıkçılığının sorunları ortaya konulmakta, su kaynaklarının, su ürünlerinin korunması ve geliştirilmesi konusunda kamuoyu bilgilendirilmekte, balıkçıların ve kooperatiflerinin önemi ve sorunlarının çözümünde alınması gereken tedbirlerin dünyanın geleceği için ne denli gerekli olduğu vurgulanmaktadır.

16 Haziran Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Gününü kutlarken, bu yıl kutlamaları farklı kılan önemli bir konuda Birleşmiş Milletler 2014 uluslararası aile tarımı yılının da bu yıl kutlanıyor olmasıdır. Çünkü dünyada tarımın diğer alanlarına göre gelir düzeyi düşük kesimi oluşturan büyük bir çoğunluğu aile balıkçılığı yapan balıkçılarımızın geçimleri suyun verdiği berekete bağlıdır. Su kaynaklarının ve su ürünlerinin korunması başta balıkçıların olmak üzere hepimizin toplumsal görevidir.

Geçtiğimiz günlerde Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) Genel Başkanı Ramazan Özkaya’nın misafiri olarak ülkemizi ziyaret eden, SÜRKOOP’un ICFO’ya üyeliği için işbirliği protokolü imzalayan ICFO Başkanı Lee Jong-Koo yaptığı konuşmada; Su kaynakları ve su ürünlerinin korunup geliştirilmesinde örgütün gösterdiği hassasiyeti dile getirmiş, ulusal ve uluslar arası düzeyde su ürünleri kooperatiflerinin bu konudaki önemi ve işlevine değinmiştir. Türkiye’deki su ürünleri kooperatiflerinin üst örgütü SÜRKOOP’un örgüte üye olmasının ICFO’ya güç verdiğini söylemiştir.  Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Gününün Türkiye’de de kutlanmasının çok faydalı olacağını ve dünyada daha geniş bir dayanışma ortamının oluşmasına katkı sağlayacağını ifade etmiştir.

Günümüzde kamuoyunda da yer bulan uluslararası çevre konferanslarının başlıca gündem maddelerinden biri de denizler, iç sular ve su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanılmasıdır. Artık dünya bir şeyin farkındadır O da suyun olmadığı bir yerde yaşamdan söz edilemez. Su kaynaklarını gıda üretiminde en etkin kullanma yöntemlerinin başında balıkçılıktır. Balıkçılık kooperatifleri bu kaynakları bilinçli kullanmak için en önemli araçlardır. Kooperatifçiliğe gönülden bağlı bireyler toplumsal sorumluluğa sahip insanlardır. Su kaynaklarının ve Balıkçılığın korunması gelişmesi balıkçılık kooperatiflerinin en temel görevidir.

16 Haziran Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Gününü kutlarken sürdürülebilir bir üretim için toplumsal dayanışma şarttır. Bir dayanışma çatısı olan kooperatifler balıkçılık sektöründe olduğu kadar toplumsal hizmetlerde de dayanışma ruhu içinde hareket etmektedirler. Toplumu ve yetkilileri su kaynaklarının ve su ürünlerinin korunmasına, balıkçıların ve balıkçılık kooperatiflerinin sorunlarına daha yapıcı çözümler üretilmesine çağırmaktadır. 

Tüm balıkçılarımızın ve kooperatiflerinin 16 Haziran Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Günü Kutlu olsun

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..