Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '14

 
Kategori
Güncel
 

Uluslararası Kooperatifler Birliği için G 20 ’nin önemi

Uluslararası Kooperatifler Birliği için G 20 ’nin önemi
 

 G 20 toplantılarını son yıllarda televizyon ve gazetelerde sıkça duymaya başladık. Başlangıcından beri isim değişikliğine uğrayan G 20 toplantıları dünyadaki büyük ekonomileri arasında yer alan ülkelerin Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanlarından oluşan bir gruptur. Grubun üyeleri Amerika  kıtasından ABD. Meksika. Brezilya ve Kanada'dır, Asya ve pasifik ülkelerinden Japonya. Avustralya. Güney Kore. Çin. Hindistan Endonezya ve S.Arabistan'dır.

Afrika’dan G.Afrika. Avrupa’dan Almanya. Fransa. İtalya. İngiltere. Rusya  ve Türkiye ile birlikte 19 ülkenin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonudur. Açık yazılımı grup 20 olan tanımlama G 20 diye ifade edilmektedir.  Grubun üyesi ülkelerin milli gelirleri dünyada ilk 31 ülke içinde yer almaktadır. Tabii İran, İsviçre, Norveç , Venezuella ve Tayvan gibi ekonomileri büyük olan bazı ülkeler bu ülke grubu içinde yer almamaktadır.

 

Grubun oluşması 1975 yılına dayanmaktadır. Fransa'nın Rambouillet şehrinde bir araya gelen ABD, Almanya İngiltere, Fransa, italya ve japonya'nın Devlet/Hükümet Başkanları bir toplantı yapmışlar. 1976 yılında San Juan ,Poto Riko'da grub Kanada'nın da katılımıyla 7 ülkeden oluşan grup G 7 adını almıştır. 1991 yılından sonra Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Rusya'da grubun çalışmalarına katılmış, 1998 yılındaki Birmingam Zirvesi’nden sonra grubun adı G 8 olarak anılmaya başlamıştır.

 

Başlangıçta ekonomi yönetimi, uluslararası ticaret ve gelişmekte olan ülkelerle işbirliği konularının ele alındığı zirve toplantılarına zaman içinde Enerji, terör ve Doğu-Batı ekonomik ilişkileri, daha sonraları çevre, istihdam, uyuşturucu, insan hakları, suçlar, bölgesel güvenlik ve silahsızlanma konuları gibi siyasal ve güvenlik konuları girmiştir.  Ayrıca uluslararası finansal istikrarın geliştirilmesine yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.

 

1999 yılından sonra yeni bir danışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiş ve Maliye Bakanlarının katıldığı 1999 yılındaki Washington Toplantısı’nda, G-20 grubu resmen ilan edilmiştir. 2008 tarihinden itibaren G 20 ülkeleri yılın belirli zamanlarında Devlet Başkanlığı düzeyinde de toplanmaya başlamıştır. Günümüzde G 20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85'ini meydana getirmekte, dünya ticaretinin yüzde 80'ini yapmakta ve dünya nüfusunun da  üçte ikisini oluşmaktadır.

G20 grubu bugüne kadar 8 kez devlet başkanları düzeyinde bir araya gelmiştir. G 20 ülkeleri 2008’den beri Avusturalya’da yapılacak zirve ile birlikte 9 kez bir araya gelmiş olacaklardır. 2015 yılında da Türkiye’nin başkanlığında Türkiye’de İstanbul da toplanacaklardır. 

 

Bu arada G-20 Dönem Başkanlığı çerçevesinde B-20 Zirvesine de ev sahipliği yapacak olan Türkiye'de, hükümet tarafından, B-20 çalışmalarını yönlendirmek üzere iş dünyasının önde gelen temsilcilerinden oluşan bir “B-20 Türkiye Yürütme Kurulu”  oluşturulmuştur. B-20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanlığı’na ülkemizde kooperatiflerinde meslek kuruluşu konumunda bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu seçilmiştir. Yürütme Kurulu’ndandaki Nail Olpak (MÜSİAD),  Mehmet Büyükekşi (TİM), Haluk Dinçer (TÜSİAD), Erol Kiresepi (TİSK), Erdal Bahçıvan (TOBB) ve Tuncay Özilhan (DEİK) üye olarak bulunmaktadır.

 

Avusturalya’nin sidney şehrinde G 20 zirvesi öncesinde düzenlenen B 20 zirvesine defa kooperatif çilik sektörünün temsilcileri de davet edilmiştir.  Dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde bulunan kooperatiflerin geçmişte olduğu gibi günümüzde de yaşanan global kirz karşısında üstlendikleri sosyal ve ekonomik roller bunda etkili olmuştur. Avusturalya’da 16-18 Temmuz 2014 tarihleri arasında yapılacak B 20 zirvesinde G 20 yıllık toplantısı öncesi politika önerilerini geliştirmek için iş çevrelerinde 300 liderin bir araya gelecektir.

 

Kooperatifler, Avustralya başbakanı Tony Abbott tarafından davet edilmiştir. Kooperatifler B 20 zirvesinde Tahıl Üreticileri Kooperatifi CBH Grubu'nun CEO'su Andrew Crane tarafından temsil edilecektir. CBHun geçen yılki geliri 2.71miyar Avusturalya dolarıdır. Kooperatif ülkenin yıllık tahıl üretiminin % 40’ını karşılamaktadır.  Co-op CBH Grain Avustralya'nın en büyük tahıl ihracatçısıdır. CBH’nin Endonezya, Malezya,  Vietnam ve Türkiye’de ortaklıklar şeklinde yedi un fabrikası ve limanları vardır. Üretimden pazara kadar tedarik zinciri oluşmuştur.

 

Dr Crane B20 zirvesinde kooperatif işletmelerin şirketlerin ekonomiye katkıları konusundaki görüş ve önerilerin dile getirecek. Ayrıca G 20’de gıda güvenliğinin büyümeye etkisi', konulu bir oturumu yönetecek.

 

Dünyadaki en büyük 300 kooperatifin verilerinin değerlendirildiği Kooperatif Monitör çalışması sonuçlarına göre kooperatifler ve tesislerinin dünyanın dokuzuncu büyük ekonomisi olduğu ve 2 trilyon dolar ciroya sahip oldukları görülmektedir. Bu nedenle B20  zirvesinde Dr Crane’nin politika önerileri dünyadaki sosyal ve çevresel konulara dikkatin çekilmesi bakımından ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme sağlanması bakımından önemlidir. 

 

Dr Crane kooperatiflerin birçok tanınmış dünya markasının sahibi olduğunu, kooperatiflerin sahip olduğu tesislerin ortaklara ve yörelerine daha fazla ekonomik katkı sağlaması, büyümeyi teşvik etme, iş yaratma ve küresel ekonomideki krizlere dayanıklılığını sağlamak için G20 gündeminde kooperatif iş fikirlerinin paylaşılmasının fırsatının elde edildiğini belirtti.

 

Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) Başkanı Bayan Pauline Green’de B 20’de Dr Crane’nin yer almasının ICA için son derece önemli olduğunu belirterek, G 20’nin gelecekteki küresel ekonominin yönünün belirlenmesine önemli rol oynayacağına değinerek, kooperatifçilikte gelecek on yıl ve ötesinin stratejisini ortaya koyan ICA’nın Kooperatif Hareketinin 10 yıllık Planı çalışmasının savunulması bakımından önemli olduğunu açıkladı.

 

Başkan Green “G20 toplantıları esnasında B20’nin görüşleri dünyanın en önemli 20 ekonomisinin liderleri tarafından tartışılan temel konular olacaktır. Eğer biz plandaki isteklerimiz doğrultusunda önümüzdeki yıllarda kooperatiflerimizin büyümesini güvence altına almak istiyorsak,  Kasım ayında B 20 önümüzdeki yıllarda dünya çapında bir hareketin büyümeye vardır, eğer biz bizim meydan şimdi Kasım ayında Brisbane’da yapılacak B 20 zirvesinde kooperatiflerin farklılığının ve değerinin anlaşılması konusunda Andrew Crane’i yalnız bırakmamalıyız.” dedi.  

 

Özetle ICA G 20 çalışmalarını dikkatle takip etmektedir. Kooperatif temsilcilerinin G 20 çalışmalarında yer almasına destek vermektedir. Yatırımları ile dünya ticaretinde önemli pay sahibi olan kooperatiflerin üstlendikleri sosyal ve ekonomik rolleri gereği gibi yerine getirmek için G 20 çalışmalarına önem vermektedir G 20’nin gelecek için çizeceği yol haritasında kooperatiflerinde öneminin bilinmesini ve ona göre stratejiler geliştirilmesini beklemektedir.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..