Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

Uluslararası siyaset ve Türkiye'nin yeri

Önce daha nitelikli su ve yiyecek bulmak için birbirleri ile savaştı insanlar, sonra elde ettikleri kaynakları ve bu kaynakların sağladığı gücü başkaları ile paylaşmamak için sürekli savaş ürettiler. İnsan yaşamı için gerekli olan kaynakların kontrolünün en etkin biçimde sağlanabileceği bir konumda bulunuyor Türkiye dünya üzerinde. İşte bu sebeple, tarih boyunca Anadolu birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır ve yine bu sebeple Orta Doğu'da hala savaşlar ve işgaller yaşanıyor. 

Almanya'nın 2. dünya savaşı sonunda gücünü yitirmesi ile birlikte dünya hakimiyeti Amerika'ya geçiyor. Dünya savaşı sonrasında hızla güçlenen Sovyetler Birliği ile birlikte iki kutuplu dünya düzeni başlıyor, bu düzen içinde çizgiler gayet nettir, Amerika liderliğinde Nato ile Sovyetler liderliğinde Varşova Paktı ülkeleri. Soğuk savaş dönemi bitene kadar dünya üzerinde yeterli sermaye yoktu. 1980'lerden sonra sermaye birikimi ve küresel ölçekte şirketleri çoğalmaya ve güçlenmeye başladılar. Soğuk savaş dönemi ve Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra başlayarak 2000'lerin başından itibaren hızlanarak küresel ölçekte hükümetlere yön verebilecek düzeyde devasa şirketler oluştu. Günümüzde Çin ve Hindistan'a büyük ölçüde Amerika ve birazda AB kökenli dev şirketler yön vermiyor mu? 

Türkiye'nin 2001 krizinden sonra ekonomik yönden hızla gelişmesi ve son 8-9 yıldır stabil, olumsuzluklardan kolay etkilenmeyen bir ekonomiye sahip olması dünya üzerinde büyük sermaya elde etmiş olan şirketler sayesindedir. Sadece şirketler demeyelim, dünyaya yön veren çok büyük maddi imkanlara sahip vakıflar ve çeşitli fonlar var. Zaten ülkerin içiçe geçmiş olan ekonomilerine para ile yön vermek artık çok kolay değil mi? Ekonomiyi elinde tutan siyaseti de elinde tutuyor. 

Laik ve müslüman tek ülke olan Türkiye hem islami coğrafyada bu yönüyle önemliyken hemde dinamik nüfusu ve nitelikli iş gücü ile büyük şirketler ve büyük ekonomiye sahip ülkeler için cazip bir merkez oluyor. Tarihin tespit ettiği dünyanın çatısı Ortadoğu'dur ve burada bir ayağı Kudüs'e, diğer 2 ayağı Maveraünnehir'in 2 yakasına basan bir üçgeni yönetenler dünyayı yönetir olgusunu dikkate alırsak Türkiye'nin dünya üzerindeki önemini daha iyi anlayabiliriz. 

 
Toplam blog
: 12
: 351
Kayıt tarihi
: 30.11.10
 
 

Incentive ve incoming proje yöneticisi olarak çalışmaktayım. Kitap okumak ve yazı yazmak fırsat b..