Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Ulusumuza "Cumhuriyet" yaraşır

Ulusumuza "Cumhuriyet" yaraşır
 

Atatürk, 28 Ekim 1923 akşamı birkaç arkadaşını Çankaya'daki köşküne davet ederek yemek sırasında arkadaşlarına, ulusumuza "Cumhuriyet" yaraşır dedi.

29 Ekim 1923 akşam saat 18.45te TBMM oturumu açıldı. Atatürk'ün önceden hazırlattığı Anayasa maddesinin görüşülmesine geçildi. Görüşmeler sonunda öneri kabul edildi. Milletvekilleri ayağa kalkarak üç kez Yaşasın Cumhuriyet! diye bağırdılar.

29 Ekim 1923 Pazartesi günü saat 20.30da da Cumhuriyet ilan edildi. "Türkiye Cumhuriyeti, mutlu, başarılı ve utkulu olacaktır!" sözleriyle...

Bu sözler, Türk halkının elele vererek kazandığı Ulusal Kurtuluş Savaşı adına içilen bir anddı, geleceğe uzanan bir namus sözüydü. Bu andın içinde, halk için mutluluklar, halk yönetimi yolunda nice nice başarılar ve yüzyılların acılarını biriktiren halk için eşitlik, kardeşlik, özgürlük, dirlik, esenlik getiren zaferler saklıydı.

Birden Ankara kalesinden bir top gümbürtüsü duyuldu. Top sesleri Cumhuriyeti selamlıyordu.

Yüzbir parça top sesi Türkiye'nin dağını taşını inletiyor, uyuyanı kaldırıyor, halkın içinden kopan sevinç ve umut çığlıkları yurdun sessiz gecesini adeta deliyor, karanlık yırtılıyordu. Top sesleri, yeni bir güz sabahının ilk ışıklarına eşlik ediyordu...

O günün sabahı, Ankara sokaklarında satılan "Hakimiyeti Milliye" gazetesinin başlığında: "Büyük Millet meclisi dün gece sekiz buçukta Türkiye devletinin biçimini oy birliğiyle "Cumhuriyet" olarak saptadı ve dokuza çeyrek kala Gazi Mustafa Kemal Paşa hazretlerini oy birliğiyle "Cumhurbaşkanı seçti" diye yazmaktaydı.

Onca dökülen kan boşa gitmemiş ve Türk ulusu, layık olduğu yönetim tarzına kavuşmuştu.

Top seslerini duysaydım
Barış göğüne doğru güm... güm
Ankara'nın namlusundan
Halk sevinciyle uçan
Fırlayan o umut mermisini.
Dağlarımdan güz yellerini
İlk yaz güllerine alıp götüren
O top seslerini...
Bir duysaydım, isterdim
Ateşlemeye yüz birinci sevinci
Kulaklarımda uğuldasın
dursun
Yaşanmış, yaşanacak
en güzel ses:
Konya bozkırlarından Erzincan dağlarına
Ve bulutlu denizlerine Rize'nin
Bir güzel türküyü ateşlerdim
durmadan
Cumhuriyetin barış
topları gibi

Ceyhun Atıf Kansu


Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük önder Atatürk'ün, bizlere mirası olan Cumhuriyetin 84. yılını kutlarken, bu topraklarda özgür bir şekilde yaşamamızı sağlayan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Bayramımız kutlu olsun...

 
Toplam blog
: 351
: 3216
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Emekli olmaya çalışan bir sanatçı,yazmaktan büyük keyif alıyorum. Kocaeli Gölcük' de oturuyorum e..