Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Umuda koşanlar

Umuda koşanlar
 

Televizyon kanallarındaki yarışma programlarına katılan izleyici oranının tahmin ettiğimden çok daha fazla olduğunu bir tesadüf sayesinde öğrenmiştim. O tarihlerde çarkı felek gibi yarışma programlarına katılacaklar için 212 veya 216 alan kodlu telefon numaraları veriliyordu. Son verdikleri numara ise benim iş telefonuma çok yakın bir numaraydı. Telefon çaldığında, telefonu her kaldırışımda orası çarkı felek programı mı? sorusuyla karşılaşıyordum. Durum öyle bir hal almıştı ki telefonum durmadan çalıyordu. Tabii telefonun kablosunu çıkarmak da bir çözüm olabilirdi ama bu arada işle ilgili önemli telefonlar da gelebilirdi. Bir keresinde yarışma programının telefonunu çevirerek, sizin yüzünüzden çalışamaz duruma geldim dediğimde, bizim yapacak bir şeyimiz yok, reklam ajansına müracaat edin dediler.

En sonunda noterden bir zabıt tutturmaya karar verdim. Görevli arkadaş 1 dakika içersinde 11 tane çağrı alındığını tesbit etti. Bu, saatte 660 çağrı demekti. Arayanlar daha çok kırsal kesimden ev kadınları idi. Bu sayı benim telefonuma, yoğunluktan yanlışlıkla düşen çağrı sayısıydı. Demek ki saatte binlerce kişi yarışma programını arıyordu. O binlerce kişiden biri kurada çıktığı takdirde Mehmet Ali beyle yarışma hakkına sahip olacaktı.

Şimdi bu tip yarışmalara, cep telefonları aracılığıyla katılma olanağı var. Ancak bu katılımcılara pahalıya mal oluyor. Çünkü her arama için belli bir sayıda kontor veya arama ücreti ödüyorsunuz. Geçen yılın yaz döneminde Hülya Avşar buna benzer bir program sunmuştu. 3 logoyu bulan 1 trilyon kazanacaktı. Bunu kazanma olanağı sayısal lotoda 6 tutturmaktan daha zordu. Ancak her gün yapılan bu yarışmada yarışmacıların ödedikleri, kontor ve arama ücretleri dağıtılacak ikramiyeyi katlamıştı bile.

Bir de bilhassa uydu yayınlarında, birçok kanalda buna benzer yarışmalar yapılmaktadır. Seksi ve güzel bir bayan bir soru sormaktadır. O soru o kadar kolaydır ki hemen cep telefonunuzdan verilen numarayı arayıp, cevabı vermek istersiniz. O yarışmaya bütün ülkelerden katılma olanağı vardır. Her ülke için bir telefon numarası verilmektedir. Örneğin size bir meyve ismi sorulmaktadır. (EL.A) Eğer boşluktaki harfi bilirseniz 200 € kazanacaksınızdır. Ancak yarışmaya cevap vermek için öncelikle telefonu aradığınızda bilgisayar size her seferinde değişik, basit bir toplama veya çıkarma işlemi soracaktır. Yarışmaya katılacak kişinin o işlemin sonucunu en kısa zamanda bilmesi gerekmektedir. Ama hiçbir zaman o işlemin sonucunu önce bilecek kişi siz olamazsınız. Sadece bu arama size 20 kontore mal olacaktır. Eğer hırslı biriyseniz birkaç kere daha arayarak kontor harcamanızı arttırabilirsiniz.

Geçmiş yıllarda köprü altlarında bir takım tipler, bul karayı al parayı şeklinde, üç kağıtçılık yaparlardı. Artık teknoloji ilerledi, bu işler şimdi bu şekilde yapılıyor. Ama aldatılan kişiler yine hep aynı. Umuda koşanlar.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..