Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '10

 
Kategori
Deneme
 

Umurlu’da M.Kemal Yılmaz'ın büstü

Umurlu’da M.Kemal Yılmaz'ın büstü
 

Eski Aydın Milletvekilimiz M. Kemal Yılmaz 88 yaşında bir ihtiyar delikanlıdır. 1921 yılında Koçarlı’nın Cincin Köyünde doğdu. Milli Mücadele günleri sırasında karakol komutanlığını yapan Hakkı Çavuş’un oğludur. Önce Umurlu’da daha sonra Malatya, Siirt ve Elazığ’da dayısı öykü yazarı Mahmut Özay’ın yanında okudu.

Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu'nu bitirdi. 1940 yılında Karadeniz / Bartın’da Çiftlik köyünde öğretmenliye başladı. Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Fransızca Bölümü’nü bitirdi ve Nazilli Ortaokulu’nda görev yaptı ( 1947- 1949 ) 1950 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Dış Münasebetler Genel Müdürlüğü’nde önce Şube Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü ve daha sonra Genel Müdür Yardımcısı olarak bu göreve atandı. 1953–1956 yılları arasında Londra İngiltere Bölgesi öğrenci Müfettiş Yardımcısı olarak görev yaptı. Daha sonra Yurda döndü Ortaöğretim Genel Müdürü oldu. (1964- 1965 )

Aynı yıl Talim Terbiye ve Dış ilişkiler üyesi seçildi. 1965 seçimlerinde Aydın’dan Milletvekili seçildi. Milletvekili olarak iki dönem hizmet verdi.( 1965 -1973 ), Bilahare 1979 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü, Yüksek Öğretmen Okulu ve Devlet Memurları Yabancı Diller Okulunda Fransızca öğretmeni olarak çalıştı. Yine Milli Eğitim Bakanlığı, Yurtdışı İşçi Çocukları Eğitimi Genel Müdürü oldu. Londra Elçiliğinde Kültür Ataşeliğine atandı.

Fransızca ve İngilizce bilen Eğitimci yazar ve şair M. Kemal Yılmaz, Türk edebiyatına birçok eserler kazandırdı. Bunlardan bazıları: " Denizin Getirdiği Ölü Asker" , Toprak Soyu ", Umurlu Çiçekleri ", Umurlu’dan Çıktık Yola ", Atatürk Umurlu’da", Umurlu'da Bir Zeytin Ağacı ", Yaban Ellerde Kalanlar, "Analar Ağlamasın" ve bu satırların yazarı Abdülkadir Güler’in hazırladığı "Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M. Kemal Yılmaz" yine Mustafa Kademoğlu’nun hazırladığı " Ben Meclisteyken "/ M.Kemal Yılmaz'ın TBMM 'deki demeçleri ve Meclis konuşmaları bu kitapta yer aldı. Belgesel bir kitaptır...

Bütün bunlardan başka M. Kemal Yılmaz değerli bir eğitimci, bir kültür adamı ve samimi bir Atatürkçüdür. Şiir ve diğer edebiyatla ilgili denemeleri Ülkü, Varlık, Şadırvan, Türk Dili, Kemalist Ülkü, Çağrı, Ilgaz, Beşparmak, Akköy, Tay, Sarızeybek ve Güncel Sanat gibi dergilerde, yazı ve birçok şiirleriyle seçkilerde yer aldı.

Bunların yanı sıra Cumhuriyet. Aydın Mücadele, Hür Söz, Yeni Söke ve Söke Ekspres gibi yerel gazetelerde de yazı ve denemeleriyle göründü.Paylaşmayı seven, Türk kültürüne gönül ve önem veren bir yazın eridir. "Söz uçar, yazı kalır, yazmak yaşamaktır" söylemiyle sanat , kültür yoylunda vurgu yapmaktadır..

M. Kemal Yılmaz aynı zamanda ARED, KURED Gelibolu Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ( ADD ), Birleşmiş Milletler Türk Derneği ve Türk Parlamenterler Birliği üyesidir.

Sanat ve kültür çalışmalarından dolayı birçok kurum ve kuruluşlardan onur belgeleri ve ödülü vardır. En son olarak Ankara’da Türk diline hizmet ödülüyle Türk Dil Derneği Kurulunca almaya 78. Yılı Onur Ödülü almaya hak kazanmıştır. Bu Onur Ödülünü 27 Eylül 2010 günü Ankara’da yapılan bir tören sırasında kendisine verilmiştir.

M. Kemal Yılmaz Aydın’ın ve Umurlu'nun adını Anadolu’ya yansıtmıştır. 88 yaşına varmasına rağmen halen maddi ve manevi imkânlarıyla Türk kültürüne, Türk eğitimine yazı, şiir, deneme, makale, mektup, kitap, dergi, gazete gibi yayın organlarıyla Türk eğitimine, Türk kültürüne hizmet vermeye devam etmektedir.

M. Kemal Yılmaz’ın adını, daha önce Umurlu Belediye Başkanı Sayın Rıza Posacı ve Meclis Üyelerinin aldığı kararla bir vefa borcu olarak bir parka adını vermişlerdi. ( 23 Nisan 2001 ) Şimdi de öğreniyoruz ki Cumhuriyetimizin 87. yılı münasebetiyle M. Kemal Yılmaz’ın büstünü Umurlu’nun en işlek caddelerin birinde yer vermişlerdir. Büstün üzerine M. Kemal Yılmaz’ın şu sözleri dikkatimizi çekiyor: “Söz uçar, yazı kalır” , yine anıtın bir başka yüzünde ise: M. Kemal Yılmaz, İki Dönem Aydın Milletvekilliği yaptı, öğretmen, şair, yazar Umurlu’lu bir yurtsever.”diye yazılmıştır.

Anıtın Umurlu’ya bereket, sağlık getirmesini diliyor ve hayırlı olsun diyoruz. Bu büstün hazırlamasında Umurlu Belediyesi ve eğitimci yazar arkadaşımız Etem Oruç’un büyük hizmetleri olduğunu yakından biliyoruz. Söke sanat ve Edebiyat Günleri’nde bu müjdeyi Etem Oruç’tan almıştım.( 22Ekim 2010 ). Kendilerine de teşekkür ediyor ve buradan Sayın M. Kemal Yılmaz’a sağlık ve saygılarımızı sunuyor ve ellerinden öpüyoruz.

Sözümü Sayın Yılmaz’ın bir şiiriyle bitirmek istiyorum.

PAMUK TOPLAYAN KIZLAR

Çiçekli şalvarları bellerine sokulu

He bacağı öpüyor çiyli yeşil yapraklar;

Saçlarında ilkbahar ki menekşe kokulu,

Zamansız bu yıl sıcak kucaklara kar.

****

Her sepetten turfanda bir mevsim köpürüyor,

Işığı vurmuş yemyeşil sura yıldızların

Gönülleri gelinlik ak fistanlar örüyor,

Elleri efelere gül topluyor kızlara.

<ı>M.Kemal YILMAZ / Aydın 1943

<ı>( Kemalist Ülkü, Şubat 1993)

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..