Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Zeynel Abidin KAPLAN

http://blog.milliyet.com.tr/zak

03 Ekim '08

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Umut grev ve toplu sözleşme, umut KESK...

Umut grev ve toplu sözleşme, umut KESK...
 

Sendika olarak sağlık kurumlarını ziyaret ediyor üye çalışanlara yaşanan sürece ilişkin bilgiler veriyoruz.

Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi ziyaretimizde bir üyemiz isyan etti. “Hep kötü haber veriyorsunuz. Hiç iyi haber yok mu?”

Bu isyan üzerine sonradan çok düşündüm. Orada espri olsun diye “Yarın güneş doğacak.” Diyecek oldum. Diğer arkadaş yapıştırdı cevabı: “Bugün battıktan sonra, yarın doğacakmış bana ne.” diye.

Doğru aslında iş bu günkü güneşi batırmamakta. Şöyle bir bakıyorum son beş yıla, bir bir batıyor ve batırılıyor elimizdeki güneş değerinde ki haklar. Biz bu yaşanan hak kayıplarına itiraz etsek de yeterli bir karşı koyuş olmuyor.

Yazıya böyle bir karamsarlıkla başlayınca kiminizin tamda şu anda “Umut yok mu?” dediğini varsayıyor ve umudu yeşertmeye çalışmakta yarar var diyorum. Çünkü umutsuzluğun hiçbir derde derman olmadığı ortada.

Aslında ilk olarak şunu söylemek lazım. Umut var, umut bizde ellerimizde, umut tercihlerimizde.

Peki nedir o tercihler?

Hemen internet bağlantısı olan herkesin yapabileceği bir araştırma yaparak umudun var olabilme koşullarını görmeye çalışalım. Gogle arama motorundan sırasıyla:KESK, Kamu sen ve Memur Sen yazıp çıkacak haber başlıklarına ve içeriklerine bakıyorum.(27.09.2008/23.47)

KESK: Birinci sırada KESK’in web sayfası bulunuyor, geçiyorum. İkinci sırada “KESK: Ek Ödeme Yetersiz. Memurlara yapılan ek ödemeleri yetersiz bulduklarını söyleyen KESK Genel Başkanı Sami Evren, “Başbakan’ın açıklamalarını müjde olarak kabul etmiyoruz. ‘Güzel haber’ dediği, bizim talebimizin üçte biridir” dedi. :(http://www.ntvmsnbc.com/news/456443 18 Ağustos 2008)
Üçüncü sırada, “KESK: Açlık Sınırı 730 YTL. (http://www.ntvmsnbc.com/news/459277.asp 15 Eylül 2008)
Dördüncü sırada, ”KESK, “SGK'da tadımızı kaçıracak" KESK Genel Başkanı Sami Evren, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasının Ramazan Bayramı'nın 2. gününde yürürlüğe girmesiyle herkes için bayramın tadını kaçıracağını" söyledi. (http://www.cnnturk.com/HaberDetay/Ekonomi/4/Genel/303/KESK_SGKda_tadimizi_kaciracak/495008/0 27.09.2008/13.00)
Beşinci sırada BES in resmi web sayfası geliyor. “KESK Başbakan Erdoğan’la görüşüyor.” Diye haber geçilmiş.
KESK i burada bırakıp Kamu Sen’ ilgili aramaya geçelim.
Kamu Sen: İlk bulunan Kamu Sen’in web sayfası oluyor. Geçiyorum. İkinci sırada Türk Sağlık Sen’in resmi web sayfası çıkıyor onu da geçiyorum. Üçüncü sırada çıkan web sayfası yapım aşamasında. (http://campus.fortunecity.com/assembley/428/)

Dördüncü sırada “KAMU-SEN'den KEY İtirazı” başlığı ile “Başbakan Erdoğan , 'konut edendirme yardımı hesaplarından, faiziyle birlikte toplam 2 milyar 855 milyon Yeni Türk Lirası ödeme yapılacak' dese de, Türkiye Kamu-Sen'in hesapları çok daha farklı.Kamu-Sen bu paranın Hazine ihalelerinde değerlendirilmesi durumunda 2007 sonu itibariyle 5 milyar 103 milyon Yeni Türk Lirası 'na ulaşması gerektiğini söylüyor.”( http://www.porttakal.com/haber-kamu-sen-den-key-itirazi-41609.html)

Beşinci sırada, “Kamu-Sen ve Memur-Sen’e sert tepki. KESK Genel Başkanı Sami Evren, memur zammı konusunda hükümetle uzlaşan Kamu-Sen ve Memur-Sen’e sert tepki gösterdi. Evren, “5 YTL daha fazla sendika ödentisi alabilmek için kamu emekçilerini yoksulluğa mahkum eden Konfederasyonlara gereken cevabı kamu emekçileri verecektir” dedi. Memura dayatılan günlük 1 YTL’lik zam oranının meşru olmadığını kaydeden Evren, “bu gayri meşruluğa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. (http://www.stargazete.com/ekonomi/kamu-sen-ve-memur-sen-e-sert-tepki-124439.htm 30.08.2008/16.03)

Son olarak Memur Sen: Memur Sen’le ilgili yaptığımız aramada birinci sırada resmi sayfaları, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sırada bağlı sendikaların web sayfaları var. Altıncı Sırada ise “Memur-Sen: Zam en az 100 YTL olmalı.” Haberi var. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurlara yapılacak iyileştirmenin en az 100 YTL olması gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde eşit işe eşit ücret mantığı devreye konulamaz” dedi. (http://www.ntvmsnbc.com/news/455765.asp 13:38 TSİ 11 Ağustos 2008 Pazartesi)

Kamu Sen ve Memur Sen konfederasyonlarının toplu görüşme sürecinde nasıl davrandıklarını yukarda “Kamu-Sen ve Memur-Sen’e sert tepki” başlıklı haberde KESK Genel Başkanı anlatmış tekrar anlatmaya gerek yok. Ancak siz bu yazıyı okuduğunuzda yürürlüğe girmiş olacak olan Sosyal Sigortalar ve genel Sağlık Sigortası ile ilgili KESK dışında hiçbir konfederasyondan açıklama gelmemesine ne demeli?

Şimdi bu yazılanlardan sonra hepimizin şapkalarımızı önümüze koyup düşünmesi gerekmez mi? Sendikalara üye olurken tüm bu yaşananları sorgulayanların sayısı arttıkça umut var olacaktır.

Daha açık ifade edeyim. Umut KESK dedir.

Yaşasın KESK, Yaşasın Grev ve Toplu Sözleşme Mücadelemiz.

 
Toplam blog
: 32
: 1377
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Halen Manisa'da yaşıyorum. 1974 Erzincan doğumluyum. Sağlık Teknisyeni (Laborant) olarak çalıyorum. ..