Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Umut hala var, ama vakit dar...

Umut hala var, ama vakit dar...
 

Bugün Vatan Gazetesinde okuduğum bir haberle ilgili değerlendirmeler yapalım, diyorum.

Henüz çok geç olmadan, henüz vakit varken...
"Dünya naylon poşete savaş açtı!" gazetedeki haberin başlığı. Biliyoruz ki artık gün gibi ortada, dünyanın sonunu kendi ellerimizle çoktan hazırladık. Maalesef yerküremizi geri dönülmez bir yola soktuk kendi ellerimizle, şimdi kara kara düşünüyoruz ve çözüm yolları arıyoruz. Eskiyi geri getirmek imkansız, ama yine de elele verip yapabileceklerimiz var.
Bir nebze olsun bu acı sonun gelmesini geciktirebiliriz. Sürekli gündeme taşıyarak, yazılarımızda dikkat çekerek ve kampanyalar düzenleyerek, bu tür çalışmalar yapan sivil toplum örgürlerine yardımcı olarak. Her duyarlı kişi elinden geldiğince yaşadığı yere özen göstermelidir. Çocuklarının torunlarının geleceği açısından, sorumlu davranmalıdır.

Haberin sonunda ise, naylon torbaların yasaklandığı ülkeler dikkatimi çekti.
Listede geri kalmış sayılan Afrika ülkeleri ve 3. dünya ülkeleri var. Ama Avrupa'ya gözünü dikmiş, gelişmiş ülkelerin arasına girmek isteyen biz yokuz. Ne üzücü değil mi? Ruanda bile var. Belki markete gidip alış-veriş yapacak, aldıklarını poşetlerle taşıyacakdurumları bile yok bu insanların. Ama çevre bilincine varmışlar, yasaları koymuşlar bile. Neden? İş işten geçtikten, ülkeleri çölleştikten ve açlık kapıya dayandıktan sonra.

Plastik geri dönüşümü en zor ve en çok zaman alan madde. Neredeyse 1000 yılda ancak tamamlanıyor bu geri dönüşüm. Birçok ülkede yıllardır çeşitli projeler geliştiriliyor. Tüm çalışmalara rağmen sadece % 1'i geri
dönüştürülebiliyormuş, kalanı doğada kalıyormuş...

Ülkemiz bu açıdan bakıldığında bir "poşet cenneti" sayılabilir. Marketlerde ve pazarlardasınırsız sunulan poşetler ve sınırsız tüketme alışkanlığı inkar edilemez. Eskiden pazar çantaları ve fileler vardı çantamızda ya da cebimizde taşıdığımız. Şimdi pazara giderken bile elimiz boş gidiyoruz. Nasıl olsa satıcı torbaya koyuyor. Yine marketlerde çöp kovasına koyarım, diye birkaç tane fazladan torba alınıyor çaktırmadan. Çalışan görevli torbayı kısıtlı verdiğinde tartışmalar bile yaşanıyor. Bir torbayı bile müşteriden esirgiyorsunuz, diye...bu durumlara çok tanık oldum bugüne dek.

Benim de bir yıldan beri biriktirdiğim torbaları değerlendirmek amaçlı geri dönüşüm sayılabilecek çalışmalarım oldu. Torbaları ince ve düzgün şekilde kesip tığ veya şişle çantalar, saksı kılıfları, mandal torbası ve plaj çantası örerek değerlendirdim. Güzel şeyler çıktı ortaya. Birçoğunu örnek alsınlar ve yapsınlar diye arkadaşlarıma, komşularıma ve tanıdıklarıma armağan olarak verdim. Bugüne dek benden başka hiç kimse örmedi, bunlara zaman ayırıp uğraşıyorsun, başka işin mi yok, diye dalga geçenler bile oldu. Ama ben yılmadım, hala devam ediyorum. Öre öre bitiremedim naylon torbaları. O kadar çok birikiyor ki...

Türkiye'de ilk Büyük Çekmece'de uygulanacakmış. Bakalım nasıl sonuç verecek? Tüm belediyelerin ve köylerin, özellikle tatil beldelerinin hemen zaman kaybetmeden kampanyalar düzenlemesini bekliyoruz. Tamamen yasaklanmasa bile bir sınırlama getirilmeli ya da bazı ülkelerde (İsveç ve Japonya)ayrıca ücretli satılmalı.

Son olarak haberin önemli gördüğüm kısmını alıntı yaparak yazıyorum. Güzel, sağlıklı ve yaşanabilir bir dünyada mutlu günler diliyorum!

HANGİ ÜLKE NASIL MÜCADELE EDİYOR?

ABD: San Francisco kentinde alışveriş merkezleri ve eczanelerde petrol bazlı poşet kullanmak yasaklandı.

FRANSA: Paris’te plastik poşet kullanımı bu yıl yasaklandı. Yasak 2010 yılından itibaren tüm ülke genelinde uygulanacak.

HİNDİSTAN: Plastik poşet Yeni Delhi ve Bombay başta olmak üzere 4 eyalette yasak.

TAYVAN: Plastik poşetin yanı sıra tek kullanımlık plastik çatal bıçak ve kaplara da yasak uygulanıyor.

İRLANDA: Her plastik poşete 20 cent vergi uygulanıyor.

KENYA: 2008’den itibaren bu poşetleri yasaklıyor.

GÜNEY AFRİKA: İnce plastik poşetleri kullanmak yasak. Daha rahat dönüştürülebilenlerin kullanımı serbest.

UGANDA: İnce plastik poşetler yasak, kalınlara ise vergi getirildi.

RUANDA: Her tür plastik poşetin kullanımı 2 yıldır yasak.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz:

http://www9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=19.08.2007&Newsid=133015&Categoryid=7

Resim Denizlili.netten alıntıdır.

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..