Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '08

 
Kategori
Felsefe
 

Umut kavramı üzerine düşünceler

Umut kavramı üzerine düşünceler
 

Nietzsche'nin " Umut en büyük düşmandır" sözüyle savaş açtığı bu kavramı, farklı bir bakış açısıyla ele almak luzumu hissediliyor. Zira mutlak umutsuzluk ile körü körüne inanç arasında gidip gelen günümüz insanının düşüncelerindeki sınırı zorlaması veya büyük bir pesimistlikle olaylara yaklaşması bireylerin özel hayatından toplumsal yaşamın her noktasına etki eden önemli sonuçlar doğurmaktadır.

Bu tabloda kabul edilmemesi gereken bireyi işlevsiz hale getiren ve her türlü olaya karşı dayanağı olmayan boş hayal\ inanç ürünü umuttur. Bu tür bir umuda kapılan birey hiç bir şey yapmadan, hiç bir emek sarfetmeden maddi-manevi büyük kazanımlar beklemektedir. Oysa umut sahibi olmak, bireyi işlevsiz kılmayan aksine elinden gelen herşeyi yaptıktan sonra neticenin lehine gelişmesini beklemesi manasında değerlendirilmelidir. İslam felsefesi için de geçerli olan ümit kavramı bu kapsamda değerlendirilmektedir. Tanrı umutsuzluğu yasakladığı insanlara aynı zamanda olaylara karşı elinden gelen tüm çabayı gösternesini ve sabretmesini tavsiye etmektedir.

İslam felsefesi; determinist bir açıdan yaklaşılarak, nedenlerin belli bir sonucu doğuracağını bunun engellenemeyeceğini hümanit olgular açısından kabul etmez. Zira insanın yargılı iradesini çevreleyen ve bu iradenin sınırlarını çizen Tanrısal bir hakimiyetin varlığını benimser. Burada söz konusu olan Tanrı kavramını kendisinden yüce bir varlığın düşünülemediği kadr-i mutlak olan tek yaratıcı olarak ele alır. Neticede böyle bir varlığın katı deterninistik kuralları yerle bir etmesi her zaman olasıdır. Ancak bunun her zaman ve her olayda olmasını beklemek kabul edilemez bir düşünce yapısıdır.

Birey umutsuz olamaz. Lakin umudunu rasyonalite ve realitede kabul edilebilir temellere dayandırmadığı takdirde boşa çıkacak olan bir umut -olay karşındaki gelişmelerin önem deresine göre- insanı kendisine ve hayata karşı güvensizliğe, büyük inanç erezyonlarına yada tamamen inançsızlığa götürecektir.

 
Toplam blog
: 7
: 1106
Kayıt tarihi
: 18.10.06
 
 

1980 İstanbul doğumluyum. Lisans eğitimimi Ankara' da kamu yönetimi üzerine tamamladım. Kamu Sektörü..