Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Umut'u okurken

Umut'u okurken
 

Ayşe Kulin’in "Veda" adlı kitabını okumuş, çok sevmiştim. Kitap, Osmanlı’nın son dönemini anlatması ve bir ailenin tasviri açısından sürükleyici idi. Kuşkusuz Ayşe Kulin’in anlatım tarzındaki akıcılığı ve kullandığı sade dilin de etkisi vardı. Kitabın sonunda bu hikâyenin devamı geleceği hissediliyordu. Çok kısa bir süre içerisinde "Umut" yayınlandı. Bizde tabi hemen alıp kısa bir süre içerisinde okuduk.

Umut da en az Veda kadar iyi ve sürükleyici idi. Belki üçüncü bölümü de yayınlanabilir.

Ben burada kitabın içeriğinden çok, okurken içimden geçenlerden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle geçmişimizin ne kadar önemli olduğunu, değeri biçilmez bir miras olduğunu görüyoruz. Ayşe Kulin, bu işi çok iyi yakalamış. Eskiye dayalı belgeleri bulmak, araştırmak çok zor. Kendisinin köklü bir aileden gelmesi, aile bireylerinin (o günün şartlarına göre) tahsilli olması kuşkusuz önemli, ama yine de A.Kulin’in ciddi bir araştırma yaptığı anlaşılıyor.

Hepimizin geçmişinde romanlara konu olabilecek bir sürü hadiseler olduğu kesin. Ama birçoğumuz bunu bilmiyor, bilemiyoruz. Vatanı için yapılan büyük fedakârlıklar, yaşanan aşklar, üzüntüler, acılar, neşeler geçmişimizde sıkışıp kalmış. Meraklı torunların araştırmasını bekliyor.

Bizim nesil, genelde üç nesil ötesine gidemiyor. 19.yüzyıla gitmek neredeyse imkânsız gibi. Neden, o günün teknolojik şartları, günlük tutma alışkanlığının olmaması ve büyüklerimizin anlattıklarını not almamızı sıralayabiliriz.

Peki bugün yaşadıklarımız, gelecekte torunlarımız tarafından dile getirilip, gelecek nesillere aktarılabilecek mi? Son yıllarda büyüklerle küçüklerin az görüştüğü (eski yıllarda aynı evde kalabalık yaşandığı) düşünülürse aynı sıkıntı yine yaşanabilir. Dolayısıyla geçmiş ile gelecek arasında kurulacak köprü bugünü yaşayan nesillere bağlı. Bizler istersek gelecek, geçmişten haberdar olabilir.

Babamın, kendi babasını anlattığı “Cumhuriyeti Kuranların Sessizliği: Hilmi Oker” kitabı gelecek nesiller için bulunmaz bir kaynak olacak. Büyüklerden aldığım bilgilerden oluşturmaya çalıştığım soyağacı yine gelecek için güzel bir kaynak olacak.

Umut’u bu düşüncelerle okudum.

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..