Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

Una bulanmış hastalıklar

Una bulanmış hastalıklar
 

Denetimsizlik kurnaz üreticinin ekmeğine yağ sürüyor.


İşte! Başta ekmek olmak üzere un ve unlu mamullerdeki katkı maddeleri:

Benzoyl Peroxide (C14 H10 O4) (E 928) : Ağartıcı.

Potassium Bromate (KBrO3) : Olgunlaştırıcı.
Her ikisinde de alerjik hikayesi olanlar dikkat etmeli. Allerji haricinde migren hatta kansere kadar birçok rahatsızlıklara sebep olabilen bir maddedir.

Sorbik asit (E 200) : Koruyucu.
Ciltte kaşıntı yapabilir.
Süt ürünlerde, fırın ve et ürünlerinde, meyve sularında, gazlı içeceklerde, turşularda, çorbalarda raf ömrünü artırmak için kullanılır.

Sorbitol (E 420) : Kıvam artırıcı.
İshale sebep olabilir. 5 gr.dan az kullanmalıdırlar.
Gıda, ilaç ve kozmetikte kullanılır. 1 yaş altı kullanımı yasaktır.

Gliserin (E 422) : Kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu.
Fazla miktarda alındığında baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine neden olur.
Hayvansal veya bitkisel yağların ayrışması sonucu ve petrol ürünlerinden elde edilir.

Sistain (E 920) : Hamurun karışma zamanını kısaltır, büzülmesini durdurur ve şeklini muhafaza etmesini sağlar.
Bulantı, kusma, ishal ve sancılara neden olabilir.
Sistain’in kökeni, insan saçı, domuz kılı, sığır boynuzu, kuş tüyü ve petrol ürünlerinden elde edilir. Sadece Japon, Çin ve Almanya’da üretilmektedir.
Ekmek, pide, pasta, kek, kraker ve tost gibi çeşitli fırın ürünlerinin yanısıra bebek sütlerinde besleyici olarak, diyet yiyeceklerinde katkı maddesi olarak ve öksürük ilaçlarında balgam söktürücü olarak kullanılır.

Kalsiyum karbonat (E 170) : Renklendirici ve mineral tuz.
Yüksek dozlarda zehirlidir; safra, böbrek taşı, hemoroid, kabızlık ve kanamalarına sebep olur.
Kaya minerali veya kemikten elde edilir.
Ekmek, kek, bisküvi, dondurma, dondurulmuş konserve sebze ve meyvelerde; diş macunu, temizlik maddeleri ile boya ve ilaçlar sanayiinde kullanılır.

Homojenleştirici (E 471-E477 Mono): Bitkisel veya hayvani yağlardan üretilmektedir

Propiyonik asit (nE 280) : Koruyucu olarak kullanılır.
Migren ağrılarına sebep olabilir.
Unlu mamullerde kullanılır. Doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur. Mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir.

Katkılı ürünlerde kullanılan diğer maddeler:

Enzimler, E 300 Askorbik Asit(C vitamini)
E 282 Kalsiyum propiyonat
E 281 Sodyum propiyonat
E 262 Sodyum diasetat
E 260 Asetik asit
E 280 Propiyonik asit
E 202 Potasyum sorbat
E 202 Potasyum sorbat
E 203 Kalsiyum sorbat
E 283 Potasyum sorbat
E332 Potasyum sitrat
E481 Sodyum stearol-2-laktilat
Sakaroz, Maltoz, Fruktoz, glukoz
Bitkisel yağlar
Sirke

Bütün bunlar un ve unlu mamullerde hamurun bayatlamasını geciktirmek, su kaldırma oranını yükseltmek, hacim artışı sağlamak, hamur hatalarını düzeltmek ve un rekoltesini artırmak için uygulanmakta.
Kısacası tüketiciyi 'kazıklamak' uğruna geliştirilen modern tuzaklar.

Etiket bilgilerini görmek, incelemek hem yasal, hem etik olarak tüketici hakkı olmasına rağmen, ambalajlı veya ambalajsız hemen hiçbir üründe bu değerler ne yazık ki belirtilmiyor.

Denetimsizlik ise kurnaz üreticinin ekmeğine yağ sürüyor.

Alışverişlerimizde üretici firma ve markaları araştıralım, en azından içeriğindeki katkı madde değerleri yasalarla belirlenmiş olan ürünleri tercih edelim.

En iyisi sofralardan beyaz ekmeği kaldırıp, sağlık açısından da yararlı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeren kepek ekmeğini tercih etmek olacaktır.

Not: Kısmen alıntıdır.

 
Toplam blog
: 660
: 862
Kayıt tarihi
: 15.04.08
 
 

Atatürk, cumhuriyet ve Türkçe sevdalısıyım. Hayatımda hiçbir konu veya olay karşısında 'keşke' de..