Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '16

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

UNESCO ve Dünya Mirası 40. Oturumları

UNESCO ve Dünya Mirası 40. Oturumları
 

"Toplumu törenler, bireyi müzik eğititir."

Shelley 

Edindiğim bilgilere göre UNESCO; Birleşmiş Milletler’e bağlı bir kuruluştur. İngilizce «United Nations Educational Scientific and Cultural Organization» (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) adının açılımı ya da kısaltılmışıdır.

Amacı; uluslararası eğitim, bilim ve kültür alanında işbirliğini gerçekleştirmek ve yakınlaşmayı temin etmektir. Bu amaç için yüklü bir programı uygulamaya çalışır.

 

UNESCO’nun merkezi Paris'tedir. Teşkilat ayrıca; dünya yüzündeki okuma yazma bilmeyenlerin sayısının azaltılması, okul ve kütüphanelere yardım edilmesi, geri kalmış ülkelerin halkına sinema, radyo ve konferanslarla kültür aşılanması için çaba harcar.

Böylesi tüm çalışmalarını düzenlemek için üye ülkelerin hepsinde birer UNESCO şubesi kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, 16 Kasım 1945 tarihinde kurulan ve günümüzde üye sayısı 195'e ulaşan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO'nun üyeleri arasında yer almaktadır.

Dünya Mirasları Komitesinin 21 üye Devletleri şunlar: Tanzanya, Vietnam, Zimbabwe, Angola, Azerbaycan, Burkina Faso (Yukarı Volta-Mutlu insanlar ülkesi), Hırvatistan, Küba, Finlandiya, Endonezya, Jamaika, Kazakistan, Kuveyt, Lübnan, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Kore Cumhuriyeti, Tunus, Türkiye Cumhuriyeti...

 

                                                   ***                                                                         

Gelelim 10–20 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul'da yapılması planlanan UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin (DMK) 40. Oturumuna ilişkin gözlemlerimize…

İstanbul'un ev sahipliği görevini üstlendiği 40. Dünya Miras Komitesi Toplantısı,  Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBBB, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanlığının işbirlikleri ile oturumlar, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

Program öncesi ülkemizin Dünya Miras Listesinde kayıtlı alanlarına ilişkin bir tanıtım filmi gösterildi ve ilgiyle izlendi. Gençlik Formu bildirisi okundu. İkinci gün komite üyesi devletler, ‘Dünya Mirasının Korunmasına Dair İstanbul Bildirisi’ni kabul ettiler.

Toplantının açılış törenine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz ve kimi ülkelerin bakanları da katıldı.

Törende konuşan UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, dünyanın herhangi bir yerinde bir kültür mirası yok edildiğinde tüm insanlığın acı çektiğinin altını çizdi. Bokova, tüm kültürlerin hak ve onur açısından eşit olduğunu belitti ve dünya mirasının ve kültürel çeşitliliğin saldırı altında olduğunun altını çizdi.

Yaptığı konuşmada Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: "Terör tacirlerinin yaymak istedikleri korku, yılgınlık ve ümitsizlik havasını, hep birlikte, sevgi, hoşgörü, affedicilik, diyalog ve barışma kültürünü güçlendirerek dağıtabiliriz. UNESCO bu hedefe ulaşmamızı sağlayacak en etkili vasıtadır." Dedi.

Bakan Nabi Avcı; UNESCO'nun doğuşundan bu yana insanların zihinlerine barış tohumları ekmeyi amaçlayan bir organizasyon olduğunu da vurgulayarak; UNESCO'nun kültürlerarası yakınlaşma, kültürün yumuşak gücünü uluslararası ilişkilerde ön plana çıkarma, kültürel mirası gözetip kültürel değerleri yükselterek barışın temellerini oluşturma yönündeki hedef ve düşüncelerini önemsediklerini söyledi.

Açılış töreninde ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları tarafından kısa bir müzik dinletisi yapıldı, müzikolog ve ney sanatçısı Kutsi Ergüner'e UNESCO ‘Barış Sanatçısı’ unvanı sunuldu. Ayrıca Çağatay Akyol ile Bülent Evcil bir resital verdiler.

15 Mart 2014 tarihinde UNESCO Daimi Temsilciliği görevine getirilen Hüseyin Avni Botsalı, Ani Harabeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasında çaba harcadı ve sonrasında olumlu karar verildi. Botsalı: "Ani Harabeleri, Türkiye’nin 16. alanı olarak listeye girdi. Çok mutluyuz!. UNESCO’nun geleceğe bakma zamanı geldi. Dünyanın medeniyetler çatışmasını sona erdirmesinin, insanlık ve medeniyet adına hepimizin bir araya gelmesinin vakti geldi. Anadolu kültür ve medeniyetler mezarlığı değil, müzesidir. Biz, bundan onur duyuyoruz. Gelecek kuşaklara umut verdik. Komşu devletlerde yaşayanlara da bir mesaj verdik.” dedi.

15 Temmuz'da katılımcılar, etkinliğin yapıldığı İstanbul Harbiye ICC (Kongre Merkezi) binasında, ‘sinerji’ temalı panel için bir araya geldi. ‘Mozaik Yolu projesi'ni ve 'Göbeklitepe’yi T-One Kültür Derneği adına tanıtan Demet Sabancı Çetindoğan, Göbeklitepe ile Doğuş Grubu Kültür Projelerini aktaran Çağla Saraç, ev sahibi konumunda Hüseyin Avni Botsalı, Kore temsilcisi, depremde hasar gören Nepal’in yeniden inşası yanı sıra maddi katkılar sunan Çin Ulusal Komisyonu’ndan Du Yue gibi adlar, katıldı. Panelde birer konuşma da yaptılar.

İzleyen saatlerde katılımcılar, Demet Sabancı Çetindoğan'ın ev sahipliğinde Maçka St.Regis Oteli'de verilen resepsiyona katıldılar. Ancak otel personeli, medyanın verdiği ‘son dakika darbe girişimi' haberleri nedeniyle yapılan anonslarla geceyi yarıda keserek katılımcıları İstanbul Oteli’ne naklettiler.

20 Temmuza dek planlanan UNESCO 40. Dünya Mirası Oturumları, Türkiye'de yaşanan darbe gelişmelerinden olumsuz etkilendi! 17 Temmuz akşamı etkinlik erken sonlandırıldı.

Tam bir İstanbul Beyefendisi olarak gördüğüm Dışişleri Bakanlığı İkinci Kâtibi Muhammed Çelikkaya ile Maçka St. Regis Otel'deki partide tanışmış olmanın mutluluğunu yaşadım!

Otel şeflerinden Malatyalı Selim ile sohbetimiz oldu. Drejan Aşiretinden söz etti. Bir başka görevlilerinden Tayfun Yıldız, nazik davranışıyla dikkatleri çekti!

Belli programa göre özenle düzenlenmiş ve yürütülen oturumlarda; T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün çabaları gözden kaçmadı! Hasan Kasap ve Nesrin Alp’in etkin görev aldıkları ve başarıyla sürdürdükleri de gözlendi!

Bu alanda emeği geçenlere teşekkür eder, başarılar dilerim.

 

*

NOT:

Ülkemizin Dünya Miras Listesi’nde yer alan görüntüleri, aşağıda slâyt görünümünde izlenebilir.

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..