Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '06

 
Kategori
Meslekler
 

Üniforma ve kimlikler

Üniforma ve kimlikler
 

Başımızda kavak yellerinin estiği dönemdi; Adı üstünde delikanlıydık. Sevgilim " ben senden önce üniformana vuruldum " , dediğinde hem biraz bozulmuş hem de gurur duymuştum. Sonra kıyafet kararnamesinde yapılan değişiklikle subay pantolonlarına kırmızı , assubay pantolonlarına siyah şerit takılmasına bir anlam veremedim. Neydi bu ayrı rengin ve de siyahın anlamı? Acılı günlerinde futbolcuların kollarına siyah bant takmaları gibi; Assubayların da matem tutmalarını gerektirecek bir durum mu vardı ?Bu geçici bir uygulama olmadığına göre kara günlerin habercisi olabilirmiydi bu siyah şerit? anlam veremedik. Sonra çeketlerimizin düğmelerindeki ay yıldız etrafındaki barışın sembolü defne dalının olmamasına, şapkamızdaki siyah şeride de anlam veremedik. Yüz metreden bir insanın rütbesinin belli olmasına rağmen temel kıyafetlerde bu farklılıklar ne içindi? Sorduğumuzda subay ve assubayların uzaktan ayrılması için dediler. Evet bir ayırım vardı ama bu mantıklı açıklama ise assubay üniforması ile ayni olan uzman çavuşların kıyafeti niçin farklı değildi? Çağdaş bir kıyafet olan gece elbisesini assubaylar niçin giyemiyorlardı.

Akabinde herşeyin öncüsü TSK. Akıllı kart denilen kimlik kartlarını hazırladı.Subay kimlikleri altın sarısı assubay kimlikleri gri olacaktı tüm itirazlara rağmen nereden çıkmıştı bu ayrı renk uygulaması. GRi beyaz ve siyahın karışımı idi.Gri beyazın saflığından uzak olup, kirlenmişliği, sisli, puslu, üzüntülü, sıkıntılı duyguları ifade eden, kararsız kişiliği ifade etmiyormuydu; Bu muydu assubayların silahlı kuvvetlerdeki görüntüsü. Bizim sıkıntılarımızı üzüntülerimizi ifade etmektense çözüm bulunması gerekmiyormuydu?Ayrıca ayni yasaya tabi memurlarda, polislerde, öğretmenlerde statüye göre ayrı renk ve amblem içeren farklı kimlikler yoktu ki .Diğer kurumlara örnek olan, adil olmakla övünen bir kurumun mensupları arasında bu tür ayırıma gitmesi onun savunduğu ilkelerle bağdaşıyormuydu?

Askerlik mesleği her türlü zorluğa katlanılmasını gerektirecek kadar temiz kalpliliği, vatan ve millet sevgisi duygularının yoğun olarak yaşatıldığı ve sonuçta onların uğruna canını seve, seve vermeyi gerektiren meslektir.Her askerin üniformasıda (rütbe işaretleri dışında) tıpkı subaylarda olduğu gibi onu giyenin duygularını şaha kaldıracak nitelikte olmalıdır. Çünki askerlik duyguların en güzeli vatan ve millet sevgisinin en üst düzeye ulaştığı bir meslektir. Askeri üniformayı giyen her asker üniformasındaki renk ve sembollerden onur duymalıdır. Kimlerin ne zaman vatan uğruna şehit olacağı da rütbe ve statülere göre belirlenmemiştir.

Kaynak : Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin bilimsel olarak açıklandığı adres www.mef.gazi.edu.tr/mefeski/dergi/ 20-1/bolum8.doc ve Sn.Orhan Kaya nın Kuvayimilliye.net sitesindeki yazılarından detaylı öğrenebilirsiniz

 
Toplam blog
: 45
: 10277
Kayıt tarihi
: 17.10.06
 
 

1948 Edremit doğumluyum.Kara Kuvvetleri personel okulu ve Dicle üniversitesi sosyal bilimler Sevk ve..