Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '11

 
Kategori
Spor
 

Universiade Erzurum ve Türkiye

Universiade Erzurum ve Türkiye
 

University ve Olympiad kelimelerinin bir araya gelerek oluşturulan, Universiade kelimesi tarihi 1924’e dayanmaktadır. 1959 Torino’dan günümüze doğru devam etmektedir. Üniversitelerarası olimpiyatın niteliği ülkemizde yeterince tanınmamaktadır. Bunun sorumlusu, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nden her türlü spor ile ilgilen kurum ve kuruluşlardır. 

Universiade Tanıtımı Yetersiz 

Demokrat Parti (DP) Yakutiye İlçe Başkanı Raci Kalaycıoğlu “Bizler Türkiye’mizin güzide şehri Dadaşlar diyarında yaşıyoruz. 2011 Kış oyunları Erzurum’un Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtılması açısından çok önemli bir görev alacaktır. Fakat 2011 Kış Oyunları Koordinatörü Bekir Korkmaz’ın tanıtım ile ilgili açıklama yaparak tanıtımda geç kaldık demesi düşündürücü. Burada başta belediyeler ve sivil toplum örgütleri şehre oyunlar ile ilgili yeteri kadar heyecan vermiyor”[1] tanıtım ve destek açısından konuyu özetlemektedir. Halk yeterince bilinçlendirilmediği gibi, araya hükümetin girmesi ile düzene koyulan ‘Universiade’ Erzurum’da görücüye çıkacağı günü bekliyor. 

Görevlere Atanan Kişilerin İlgi Uyumsuzluğu 

Başbakanlığa bağlı Devlet Personel Başkanlığı’nda ve uzmanlık ve daire başkanlığı gibi görevler aldıktan sonra AKP döneminde önlenemeyen yükselişiyle dikkat çeken, vekâleten görevlendirmeyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde önce Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı gibi görevlere atanan, sonra da belediyeye bağlı İSPARK AŞ gibi şirketlerde yönetim kurulu başkanlıkları yapan Bekir Korkmaz [2], kariyerinde spor ile ilgili herhangi bir branşın bulunmaması, ‘Universiade’ gibi büyük bir organizasyonun bu derecede ilgisiz birine bırakılması, ülke adına üzücü bir durum olmuştur. Emekli bir hakemin bile getirilmesi, ‘‘hiç yoktan’’ ifadesine karşılık gelebilirdi. 

Universiade Bölgesel Tanıtımdır 

Erzurum Universiade ile değil, Dünya Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yaptığında, ulusal katkısı olacaktır. Universiade'ın bölgesel katkıdan başka faydası dokunmayacaktır. Şimdi ortaya atılan bir düşünce olan, ''Türkiye'yi tanıtıyoruz'' gibi cümlelere; Türkiye zaten tanınmış, uluslararası saygınlık kazanmış bir ülkedir cevabı, yeterlidir diye düşünüyorum. Erzurum Universiade resmi sitesine bakmak yeterli olacaktır. Tanıtım olarak bölge seçilmiştir. Erzurum’un tarihi, Erzurum’un geleneksel, yemek, halk oyunları tanıtılmaktadır. Buradan çıkarılacak sonuç, Türkiye tanıtımı şeklinde keskin bir ifade olmamalıdır. Elbette Erzurum tanıtılsın, Türkiye kazansın mantığı düşünülmelidir. Fakat olayı saptırmak, Universiade’ın niteliğine şüphe düşürmektedir. 

Açılışı Güzel, Kapanışı Hoş Olsun 

Söz konusu kadroların bu saatten sonra, çalışmalarında başarılar dilemek gerekir. Ülkemizde bu tür organizasyonlarda açılış vs gibi konular, rezalet olduğunda, kendi ülkemizin durumu unutularak, geyik konusu haline gelmektedir. 2005 İzmir yaz ile başlayan Universiade, 2011 Erzurum başarılı bir şekilde sunumu yerine getirmelidir. Halkın Universiade biletlerine göstermiş olduğu ilgi de görülmeye değer. 

[1]‘DP’ten 2011 eleştirisi’, http://www.erzurumgazetesi.com.tr/default.asp?page=haber&id=47827, 19.01.2011 

[2]‘Erzurum Universiade 2011 dosyasını açıyoruz’, http://haber.sol.org.tr/spor/erzurum-universiade-2011-dosyasini-aciyoruz-haberi-37791, 19.01.2011 

 
Toplam blog
: 18
: 878
Kayıt tarihi
: 17.11.10
 
 

Üniversite öğrencisi, medya ve iletişim, uluslararası ilişkiler ilgi alanımdır...