Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '19

 
Kategori
ÖSYS
 

Üniversite Adayları Dikkat!

Sevgili üniversite adayları, üniversite sınavına sayılı günler kala doğal olarak heyecan içerisindesiniz. Emeğinizin karşılığını almak, bir meslek sahibi olmak, geleceğinizi en güzel biçimde şekillendirmek istiyorsunuz. İşte bunun için önemli bir basamak olan Üniversite Sınavı öncesi şu hatırlatmalara lütfen dikkat ediniz.

SINAVA SAYILI GÜNLER KALA

Son günlerde “konu tekrarı”na dikkat ediniz. TYT öncesinde özellikle TYT ile ilgili olan kısımların tekrarını yapmak çok önemlidir. Çünkü sınavda bir ayrıntıyı hatırlamamak o konuyu bilmemekten daha çok üzer insanı.  Hatırlamanız, tekrar etmeniz gereken kısımları -somutlaşması ve yapılacak işin çerçevesinin çizilmesi için- derslere göre bir kâğıda yazıp daha sonra da bunları tekrar ediniz. Göz atmanız gereken konuları, özellikleri, formülleri, başlıkları, defterinizdeki özel ve önemli notları, çalışırken altını çizdiğiniz kısımları, maddeleri, odanızda duvara ya da kitaplığınıza astığınız notları mutlaka tekrar ediniz.

“Benim netim artık artmaz.” ya da “Benden bu kadar!” diyerek oturup sınavı beklemek yerine son hamlelerinizi yapınız. Yarım bırakılmış bir konuya göz atmak ya da birkaç soru çözerek bir konuyu pekiştirmek bazen birkaç neti birden artırabilmektedir. Önceki dönemlerde bunu yaşadığını söyleyen pek çok üniversite adayı vardır.

Sınav sonucuyla ve sınav sonrasıyla ilgili sohbetler edip zaman kaybetmek ve stresi, heyecanı artırmak yerine sebepleri yerine getirmeye zaman ayırmak daha mantıklı ve işe yarar bir durum olacaktır.

Deneme sınavları sonrası üzülmek, moral bozmak hatta sevinerek rehavete kapılmak zaman kaybıdır. Bu nedenle deneme sınavlarında yanlış yaptığınız soruların cevaplarını sabırla mutlaka öğreniniz. Çünkü doğrular değil, daha çok, yanlışlar akılda kalmaktadır.

Sınavdan iki gün önce yapacağınız deneme sınavında gerçek sınav ciddiyetini ve havasını yakalamaya çalışınız. Yani lavaboya gitmemek, zamanı doğru kullanmak, odaklanmak gibi önemli ayrıntılara özen gösteriniz ki gerçek sınavda hesapta olmayan bir sorun çıkmasın.

TYT’DEN BİR GÜN ÖNCE

TYT’den bir gün önce sabah geç uyanmayınız. Çünkü cuma akşamı sınav heyecanından ve uykuyu sabah fazla almış olmaktan dolayı uyumakta zorlanılabilmektedir. Bu da ertesi gününüzü verimsiz yapabilmektedir. Sabah 08.00 ya da 08.30 gibi kahvaltı yapıp güne başlayınız.

Cuma günü öğlene kadar konu tekrarı yapmanın, son defa TYT konularıyla ilgili notlara göz atmanın hiçbir sakıncası yoktur, aksine oldukça faydası vardır.

2018 TYT çözülebilir, eksiklere göz atılabilir ya da yanlış soruların doğrularına bakılabilir. Fakat zor bir deneme çözerek moral bozmak ertesi günü girilecek sınavı riske sokabilir, buna dikkat ediniz.

TYT ile ilgili tekrar yapma ihtiyacı varsa deneme çözmek yerine notlara, özelliklere, maddelere, formüllere göz atmanız daha faydalı olacaktır. Örneğin Türkçe Testi için ses bilgisi, yazım kuralları, noktalama işaretleri ile ilgili kurallara, cümle ögelerini bulmak için yükleme sorulan sorulara, fiilimsi eklerine, çekim eklerinin adlarına, edatlara, bağlaçlara, fiil kiplerine kısaca bakabilirsiniz. Bu da ertesi günü girilecek sınav öncesi “işi sağlama alma” ve “unutmayı engelleme” anlamlarına gelir.

Ertesi günü telaş yaşamamak için sınava gireceğiniz okulu öğleden sonra gidip görebilirsiniz.

Temiz hava almak, rahatlamak, zihni berraklaştırmak için kısa gezinti yapabilirsiniz.

Tablet, akıllı telefon, bilgisayar gibi cihazlarla ilgilenmek, film izlemek gözü yorabilmektedir. Bunlardan uzak durmalısınız.

Stresi ve heyecanı artıracak, karamsarlık oluşturacak, olumsuz hava yaratacak ortamlardan ve kişilerden uzak durunuz. Sürekli sınav anını ve sonucunu konuşan, olumsuz senaryolarla zihinleri bulandıran kişilerin hem kendilerine hem de çevrelerine zararları olmaktadır.

Spor, siyaset gibi tartışmalı ve tansiyonu yüksek konuşmaların olduğu mekân ve sohbetlerden uzak durunuz. Bu tür konuşmalar ve ortamlar sinirleri gerebilmekte, kalpleri kırabilmekte ve zihni yorabilmektedir.

Yorucu ve zaman alıcı sportif çalışmalardan uzak durunuz.

Daha önce hiç kullanmadığınız ve doktor tavsiyeli olmayan bir ilaç kullanmayınız. Oluşabilecek yan etki sizi rahatsız edebilecektir.

Sağlığınıza özen gösteriniz. Giydiğinize, yediğinize, içtiğinize dikkat ediniz. Soğuk almak ya da mide rahatsızlığı çekmek hem uyku düzeninizi bozacak hem de ertesi günü gireceğiniz sınavı riske atacaktır. Özellikle de akşam yemeğinde aşırı yağlı olmayan, az çeşitli, hafif gıdalar almaya özen gösteriniz.

Sabah telaşlanmamak için, uyumadan önce kimliğinizi, giriş belgenizi görebileceğiniz bir yere koyunuz.

Akşam en geç 23.00 gibi uyumaya çalışınız. Uykunuzu almalı, vücudunuzu dinlendirmelisiniz. Sınavı düşünerek, farklı senaryolar kurarak vakit geçirmeyiniz. Elinizden gelen gayreti göstermenin verdiği rahatlıkla derin ve dinlendirici bir uykuya dalınız.

TYT SABAHI

Daha önce denediyseniz ve faydasını gördüyseniz ılık suyla duş alabilirsiniz.

Sınavda kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler giyiniz.

Hafif bir kahvaltı yapınız. Yağlı, kızartmalı ve bol çeşitli bir kahvaltı sınavda sizi rahatsız edebilir. Birkaç kuru üzüm; ceviz, pekmez, bal, reçel gibi yiyeceklerin zinde tutma ve kan şekerini dengeleme açısından faydası olabilir.

Belgelerinizi ve suyunuzu yanınıza almayı unutmayınız.

Trafik yoğunluğunu dikkate alarak evden çıkınız.

Saat 09.00’dan önce okul bahçesinde olmayınız. Saat 10.00’dan sonra da sınav salonuna alınmayacağınızı unutmayınız. Erken saatte okulda olmak oradaki heyecanlı konuşmalara ve adaylara şahit olmak demektir ki bu da sizde heyecan oluşturabilir.

Okul binasına girince lavaboya uğrayabilirsiniz. Hem ihtiyacınızı giderebilir hem de yüzünüzü yıkayarak ferahlayabilirsiniz.

TYT ANINDA

Sınav anında dikkatinizi dağıtmamak için kimliğinizi, belgenizi sınav başlamadan önce masanın üzerine koyunuz.

Telaştan dökme ihtimaline karşı suyunuzu masaya değil, sıraya koyunuz.

Optik formda yapacağınız kodlamaları ve kitapçıkta yapacağınız işlemleri sınav sonuna bırakmayınız.

Gözetmenin uyarılarına kulak veriniz. Gözetmen açıklama yaparken kitapçığa bakmaya çalışmayınız, bu durum kopya sayılmaktadır.

İlk soruyu çözmeye başladıktan sonra heyecanınızın azalacağını ve zamanın su gibi akacağını unutmayınız.

Süreyi verimli, doğru ve tam kullanınız. Daha önce denemelerde belirlediğiniz süreye göre bir planlama yapınız. Hangi teste ne kadar süre ayıracağınızı tespit ediniz. Örneğin Türkçeye 40 dakika ayırıyorsanız 10.55’te diğer teste geçiniz.

O an yapamadığınız soruyu bırakınız, sonraki sorulara bakmaya zaman kalmazsa ve o bakamadığınız sorular kolaysa sınav sonrasında bu durum sizi üzer.

Sınav bitiminde 10 dakika artırabildiyseniz sınavınız kontrollü geçmiştir. Boş bıraktığınız sorulara tekrar bakınız, kodlayıp da emin olmadıklarınıza tekrar göz atınız.

Hiçbir fikriniz olmayan sorularda kodlama yapmayınız ancak iki seçenekten birine az daha yaklaştığınızda o seçeneği kodlayabilirsiniz.

Kodlamaları toplu olarak yapmayınız. Her sorudan sonra ya da her sayfadan sonra kodlama yapmak daha isabetli bir seçim olabilir.

Bilginizi yorum gücünüzle birleştirerek soru çözünüz. Sadece bilginizin değil; dikkatinizin, süreyi doğru kullanmanızın, anlama ve yorumlama gücünüzün de ölçüldüğünü unutmayınız.

Hiçbir şeyin dikkatinizi dağıtamayacağı kadar sınava odaklanınız. Başka adayların hâlleri, sınıf ortamı, gürültü gibi etkenler dikkatinizi dağıtmamalıdır.

Sakin, öz güvenli, zinde ve rahat olunuz. Panik yaptığınızda doğru bildiklerinizi bile yanlış yapabileceğinizi ya da yanlış kodlayabileceğinizi unutmayınız.

Soru cümlesini doğru ve tam okuyunuz, sorunun ne istediğini doğru tespit ediniz.

Metni doğru okumaya, problemi doğru görmeye, şekli doğru çözümlemeye, işlem hatası yapmamaya özen gösteriniz.

Seçeneklerin tamamını, doğru ve dikkatle okuyunuz.

TYT SONRASI

AYT’ye ve Yabancı Dil Testi’ne girecek adaylar şunu unutmamalıdır. Sınavdan çıktıktan sonra artık hiçbir şey geri getirilemeyecektir. Dolayısıyla hemen AYT’ye ya da Yabancı Dil Testi’ne odaklanılmalıdır. Çünkü puan hesaplanmasında AYT’nin etkisi TYT’den daha fazladır. Aslında bir üniversite adayının kazanacağı bölümü büyük oranda AYT belirlemektedir.

Telefon trafiğine girmeden, TYT yorumlarıyla vakit kaybetmeden, sosyal medyadaki ilgili sayfalarda zaman harcamadan hemen AYT’ye odaklanmalısınız.

Saat 17.00’ye kadar AYT ile ilgili son tekrarlarınızı yapınız. Örneğin Sözel ve Eşit Ağırlıklar edebiyat notlarına, eser-yazar eşlemelerine, söz sanatlarına, edebiyat döneminin özelliklerine, karıştırdıkları kısımlara bakmalıdır. Bunun gibi, adaylar fen derslerindeki ve matematik konularındaki bazı formüllere, maddelere ve özelliklere tekrar bakmalıdır. Sosyal derslerdeki tarihlere, sonuçlara, özelliklere ve maddelere göz atılmalıdır. Hatırlanması gereken kısımlara bakılmalıdır.

Saat 17.00 gibi artık bu çalışmaları tamamlayınız, kitaplarınızı ortadan kaldırınız. O kaynakları gördükçe sizde “daha çok işim var” duygusu oluşacaktır. Zihninizi, gözünüzü ve vücudunuzu dinlendiriniz.

Akşam yemeği yeme, uyuma konularında yine titizlik gösteriniz.

AYT ANINDA

Sürenin daha fazla olduğunu ve panik yapmanın gereksiz olduğunu unutmayınız.

AYT’de süre fazla olduğu için bir soruyla gereğinden fazla ilgilenip soruyu kurcalayıp yanlış yapma durumu olabilmektedir, buna dikkat ediniz.

AYT’nin etkisinin fazla olduğunu unutmayınız, sınavı ciddiye alınız.

Daha çok bilgi isteyen sorular sorulduğundan heyecan faktörünün azaldığı, bilginin ve çalışmanın öne çıktığını unutmayınız.

AYT SONRASI

Sınav bittikten sonra gergin olmanıza ve etrafı telaşlandırmanıza gerek yoktur. Sınav artık bitmiştir.

Tercih dönemine kadar bölümleri, meslekleri, üniversiteleri ve şehirleri araştırabilirsiniz.

 

    Başarılar diler, emeğinizin karşılığını almanızı ümit ederim.

 

 
Toplam blog
: 12
: 537
Kayıt tarihi
: 12.02.16
 
 

Konya'da Edebiyat Öğretmeni. Eğitimci-Yazar. İstanbul Üniversitesi mezunu. Urfalı ..