Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '18

 
Kategori
Eğitim
 

Üniversite Kazanan Robot

Duyduk duymadık demeyin Todai 2021 yılında Tokyo Üniversitesi’ni kazanacakmış!

Bu ara teknik teknolojik konular özellikle robotlar üzerine konuşmak çok moda. Ben de bu modaya uyarak Todai adlı robot hakkında birkaç kelam etmek istedim.  Todai, Japon bilim insanlarının üniversite giriş sınavları için üzerinde çalıştıkları bir yapay zeka.  

Japonya’da Ulusal Enformatik Enstitüsü tarafından geliştirilen bu teknoloji 2015 yılında, üniversite sınavında normalin üzerinde bir başarı sergilemişti. Todai Robot Projesi kapsamında geliştirilen robot, matematik, fizik, Japonca ve İngilizce testlerini cevaplayarak sınav sonucunda, 950 puan üzerinden 511 puan alabilmişti. Japon öğrencilerin puan ortalaması ise 416’da kalmıştı. Bu sonuçla Todai Robot Zekâsı, ülkedeki 441 özel üniversite ve 33 devlet üniversitesinin bazı bölümlerine kayıt yaptırabilecek puana erişmişti. Ancak robotun puanı yine de Tokyo Üniversitesi’ne girmeye yetmemişti. Dolayısıyla Todai adlı robota “Ronin” yakıştırması yapılmıştı. Japon kültürünü merak edenler bu kelimenin manasına ayrıca bakabilir.

Bu aralar Todai, odasından hiç çıkmadan sadece sınava odaklı çalışmaktaymış. Anlayacağınız Todai’nin ne müzik dinlemeye, ne sergiye gitmeye, ne film izlemeye ne kitap okumaya hiç ama hiç vakti yokmuş. Ama Todai’nin bu çabası boşa gitmeyecek zira Proje uzmanları, Todai’nin 2021 yılında Tokyo Üniversitesi’ni kazanacak yeteneğe kavuşacağına inanıyorlar. Buradan şöyle bir hesap yapmak mümkün 2021’de kazansa 4 yıl fakülte okusa sonra diplomasını alsa..(4 yıl okumasına ihtiyaç olmaz ama standart eğitim anlayışından hareketle..) Sonrasında doktor, öğretmen, avukat, hakim, yargıç, finansçı, mimar, mühendis olarak işe başlasa.. 2025 sonrasında da bunlardan binlercesini üretip piyasaya sürerler heralde..

Todai’nin bu çabası bana üniversite sınavına hazırlanan binlerce genç insanın trajik durumunu anımsattı..

Insan olmak üzerine daha çok düşünmek lazım..

 
Toplam blog
: 57
: 176
Kayıt tarihi
: 25.09.18
 
 

2016 yılında bir devlet anaokulunda "Shared Melodies", (Paylaşılan Melodiler) adıyla bir eTwinnin..