Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '13

 
Kategori
Güncel
 

Üniversite öğrencilerinin yurt ve yemek problemi bir an önce çözülmelidir....

Üniversite öğrencilerinin yurt ve yemek problemi bir an önce çözülmelidir....
 

Geçen haftanın gündemi Başbakan'ın yaptığı "kızlı erkekli evler" çıkışıydı. Herkes anlayışına göre bu konuyu konuştu, tartıştı ancak ülkenin bir "öğrenci yurdu" meselesi olduğu nedense atlandı. Yine sonuçları tartışmaya devam ettik. Oysa nedenlerin üzerine gidilmeli ve ciddi bir sorgulama yapılmalıydı. Neden bazı öğrenciler kızlı-erkekli olarak kalıyorlardı? Buna aileler neden pek fazla tepki vermiyorlardı? Ya da öğrenciler ailelerinden bunu neden gizliyorlardı? Tabii şunu da not etmek lazım. 18 yaşını geçen vatandaşlara neden kızlı-erkekli kalıyorsunuz sorusu hukuki olarak doğru olmaz. Bu ahlaki ve toplumsal bir mesele, bu nedenle her zaman tartışılabilir tabii. Bunda da bir sakınca yok.
 
Bir iki gazete Allah'tan ülkede "öğrenci yurdu" sorunu olduğunu, öğrencilerin ciddi sorunları olduğunu yazmayı akıl edebildi.
 
Örneğin Türkiye gazetesi bence bu konuyu çok güzel işledi. Tebrik ediyorum. 
 
Türkiye gazetesindeki habere göre, Türkiye'de üniversiteli sayısı 2 milyon 419 bin 172 imiş. Bunun 388 bin 696'sı İstanbul, 202 bin 348'i Ankara, 126 bin 481'i de İzmir'de öğrenim görüyormuş.
 
Özel, Yurt-Kur ve Üniversitelerin kendi Yurt kapasitesi ise 588 bin 280'miş. Bunun 302 bin 778'i Yurt-Kur, 223 bin 94'ü Özel Yurt ve 62 bin 408'i ise üniversite yurtlarıymış.
 
Bu yıl 95 bin devlet yurdu kontenjanı için 368 bin öğrenci başvuru yapmış. Hal böyle olunca her 4 öğrenciden ancak 3'ü devlet yurduna yerleşebilmiş. Yani öğrencilerin / ailelerin talebi öncelikle devlet yurdu ama kapasite yeterli olmayınca mecburen başka çareler aranıyor. Özel yurtlar en aşağı 700 TL'den başlıyormuş. Bir ara bir yakınım için araştırmıştım 1000 liradan daha fazla olanları bile vardı. Oysa devlet yurtları en fazla 200 lira. Devlet yurtları hem daha ekonomik hem de devlet güvencesinde. Tabii konfor şartları her zaman daha da iyileştirilebilmeli. Yurt bulamayan aileler çocuklarını ya özel yurtlara, ya tanıdıkları akraba ve yakınlarının yanına veya en son çare daha ucuza barınma imkanı sağlayan cemaat ve vakıf yurtlarına gönderiyor  veya çocuklarının arkadaşlarıyla eve çıkmasına izin veriyor ya da çaresizlikten hiç ses çıkaramıyor. 2013 yılında  yatırım programında olan 96.460 yatak kapasiteli 154 yurt açılsa bile ihtiyacı karşılamayacağı belli. Türkiye, bu sorunu mutlaka çözmek zorunda. Siyasi partiler bu konuyu sıkça dile getirmeli. TOKI ile bu sorun çok rahatlıkla çözebilir. Bunun kadar anlamlı bir proje de olamaz. Sonuçta bu yatırımın parasını, öğrenci yıllar içinde geri ödeyecek. Kalan eserler yine millete kalacak ve milletin zenginliği daha da artacak. 
 
Bu yurtların bir an önce yapılması milletin menfaatinedir. Bir ara genel seçimler öncesi CHP, bedelli askerlikten gelen para ile öğrenci yurtları yapacağını söylemişti. AKP bunun üzerine seçim sonrası yurt atağına hız verdi ama görünen o ki çabalar yeterli değil. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, özel yurtlardan hizmet alacağız diye bir açıklama yaptı. Tabii bu da kısa zamanda sorunu çözmek için olabilir ama mutlaka 5 yıl içinde ülkenin bu sorununu kökten çözmek lazım. Bu gençlere yapılan yatırımlar ülkeyi daha da geliştirecektir. Bunun kadar anlamlı bir yatırım da olamaz. Bu yurtlar ileride herhangi bir afette de insanlara büyük kolaylık sağlar. Her yönden ülkeye yararı var bunun.
 
Bir de üniversite öğrencilerine yeterli kaloride "ucuz "veya "ücretsiz yemek" de sağlanmalı. Bu sorun da çözülmeli. Siyasiler seçim zamanlarında ancak üniversite öğrencilerini hatırlıyorlar oysa böyle olmamalı. Siyasiler her zaman gençlerin yanında olmalılar. Bu ülke onlara emanet. Herkes hayatında bir defa bu gençlik devrinden geçiyor. Onlar mutlu yetişirlerse gelecek nesiller de daha mutlu yetiştirirler.
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..