Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '16

     
    Kategori
    Üniversitelinin Sesi
     

    Üniversite-Sanayi işbirliği: Yerli ve Milli bir model olabilir mi?

    Üniversite-Sanayi işbirliği: Yerli ve Milli bir model olabilir mi?
     

    Aklın, bilimin ve mantığın egemen olduğu günümüz dünyasında, devletler muvazenesinde kuvvetli olmanın göstergesi; araştırma yaparak bilgiyi üretmek, teknolojiye dönüştürmek ve ticarileştirme süreçlerindeki pratik marifetler haline getirmek olmuştur. Bu anlayışla yükselen ve yoluna devam eden yenidünya medeniyetinin; rekabet modeli, tabi ki silahla ve kılıçla yağmalamak ve savaş ganimetlerini paylaşmak olamayacaktır.

    Bilim ve teknoloji alanlarında yaşanan gelişmelerin üretim süreçlerine yansıması ülkelerin rekabetçi yapılarını bir üst seviyeye taşımaktadır. Bu hususta hamle ve atılganlık yapanlar teknolojik tabanlı katma değerli ürünler imal etmeye başlayıp ekonomilerini hızla büyütüyorlar. Geride ve yavaş kalanlar ise bu teknolojilere bağımlı hale gelmektedir. Teknoloji bağımlısı bu ülkelerin üretim süreçleri düşük katma değerleri ürünler ve hammadde imalatıyla sınırlı kalmaktadır. Üstelik üretim maliyetlerinin düşüklüğü nedeniyle, Çin gibi bir ekonomi karşısında rekabet edemedikleri için mevcut kapasitelerini asgari seviyede bile değerlendiremez hale gelmektedirler.

    Bu yeni zihin yapısını anlayabilmek ve verimli bir modele dönüştürebilmek için kelime anlamı yeniden doğuş olan Rönesans’tan başlayarak aydınlanma çağı, sanayi devrimi, sömürgecilik ve ABD’yi temayüz ettiren ve bu ülkenin başat olduğu kamu-üniversite-sanayi iş birliğine dayalı bilişim çağını idrak edebilmek gerekir. Ancak bilgi toplumu olmanın bir avantajı olarak enformasyonun gücü ile aradaki farkı kapayarak ikinci bir Rönesans da herkes için mümkün gözükmektedir. Güney Kore’nin başarı hikayesi bu kapsamda değerlendirilebilir.

    Yukarıda bahsettiğimiz tarihsel bağlamı da kullanarak, aklın, bilimin ve mantıksal süreçlerin en yoğun bir şekilde işin içine katıldığı; ilerlemenin, verimliliğin, girişimciliğin, refahın, geri dönüşümün, inovasyonun ve Ar-Ge’nin zirve yapıları durumundaki teknokentlere giden yolda; üniversite-sanayi işbirliği atmosferinin oluşturulması için uygun şartları tespit ederek, benzer yapıları esas alarak ve/fakat toplumsal gerçekliklere uygun, kendi kaynağımızdan da beslenerek ve şablonculuk yapmadan yeni bir model tasarlanabilir.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1557
    Kayıt tarihi
    : 02.06.16
     
     

    İktisat ve sosyoloji lisans programlarından mezun olmuş, siyaset bilimi ve kamu yönetimi yüksek lis..